Obiceiul „Udatul Nevestelor” se organizează în mod tradiţional în a doua zi de Rusalii, acesta fiind dedicat femeilor căsătorite în ultimul an şi legat de fertilitate şi noroc.
Potrivit viceprimarului din Hodac, Ioan Feier, la acest obicei, unic în ţară, sunt invitaţi Ansamblul Artistic „Mureşul” din Târgu Mureş şi solişti.
„E practic o sărbătoare. Începem de la ora 14.00, iar Udatul Nevestelor va fi spre ora 17.00”, a spus Feier.
Obiceiul începe într-un sat aparţinător, Toaca, cu un spectacol folcloric şi dansuri populare precum „Bărbuncul”, un dans pentru flăcăi, şi „De-a lungul”, pentru toate vârstele, apoi va avea loc „Udatul Nevestelor”.
Potrivit viceprimarului din Hodac, în cadrul acestui obicei femeile proaspăt căsătorite, începând de la Rusaliile din anul precedent, se prind în horă, într-o ordine dictată de data la care au avut loc nunţile. Acestea pot face pereche cu naşii de cununie sau, dacă aceştia nu pot, cu tineri plătiţi de naşi ca să le joace finele.
„Femeile căsătorite între Rusalii intră în ordine la joc. Se plăteşte cel care le joacă. Şi soţul trebuie să contribuie, dacă vrea să le scape de scăldat în râul Gurghiu. Dar şi aşa, pe picioare trebuie neapărat udate, nici nu încape vorbă”, a spus Feier.