Nicu Bocancea a jurizat Campionatul de Floristică al Belgiei si a creat lucrarea centrală la evenimentul Feerie Florale, de la Castelul Alden Biesen

Nicu Bocancea a dus din nou România pe cele mai înalte trepte ale floristicii mondiale, în Belgia, la evenimentul-reper Feerie Florale, care s-a desfăşurat între 27 şi 30 septembrie, la Castelul Alden Biesen, din Belgia, unde a semnat cea mai importantă, titrată şi impresionantă construcţie florală a ediţiei şi a făcut parte din juriul internaţional al Campionatului de Floristică al Belgiei care a hotărât podiumul în floristica uneia dintre cele mai importante ţări din industrie.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Nicu Bocancea a jurizat Campionatul de Floristică al Belgiei si a creat lucrarea centrală la evenimentul Feerie Florale, de la Castelul Alden Biesen

Master floristul român cu cele mai multe premii naţionale şi internaţionale în cei peste 20 de ani de activitate în industria florilor i-a cucerit pe cei peste 25 000 de vizitatori, florişti din peste 15 ţări, expozanţi, profesori şi turişti din toată lumea cu lucrarea sa „Poartă către viitor”, o metaforă florală impresionantă, amplasată în grădina interioară a Castelului Alden Biesen, considerată a fi lucrarea principală şi cea mai importantă piesă expusă în cadrul mult aşteptatului eveniment de artă florală din Belgia. „Este magică, cea mai frumoasă lucrare principală din istoria evenimentului”, a fost doar una dintre sutele de reacţii primite de Nicu Bocancea, însă valoroasă prin numele şi experienţa destinatarului, Moniek Vanden Berghe, una dintre artistele şi profesoarele cele mai importante la nivel mondial pe care românul o urmăreşte şi o apreciază de când şi-a început meseria de florist.   

  Lucrarea înaltă de 8 metri, cu diametrul de 6,5 metri a fost gândită cu mult timp înainte, desenată, aprobată şi apoi executată cu rigoare, dăruire şi multă muncă timp de 3 zile de o echipă de 10 persoane, cu materie primă din România şi Olanda şi transporturi speciale, realizate cu 2 săptămâni înaintea evenimentului. Creată monocrom, doar din elemente verzi, „Poartă către viitor”, semnată de Nicu Bocancea a fost construită din 1500 de frunze de lotus, 1000 de fire de hortensia emerald green, flori de lotus şi delicate fire de miscanthus, aduse din România, din curtea Orangeriei Iris, pentru a crea impresia de plutire şi de mişcare suavă la orice adiere. Contrapunctul lucrării, şi el o operă în sine, a fost un bazin de 8/6 metri, plin cu apă şi cu vegetaţie specifică pentru integrarea senzaţiei de linişte.

„Tema ediţiei prestigiosului festival din Belgia a fost „Noi începuturi”, iar eu am avut onoarea să fiu invitat să creez lucrarea principală a evenimentului, construcţia aşezată în grădina interioară a castelului, fix la intrarea în domeniul istoric, ceea ce este ea în sine ca un premiu pentru întreaga activitate pentru orice florist al lumii, indiferent de portofoliu sau experienţă. Am încercat să creez o lucrare impresionantă, dar nu intruzivă, nici prea mică, dar nici prea mare, care să se integreze perfect în ansamblul castelului, ca să nu obturăm frumuseţea castelului care a aparţinut unui cavaler teuton, prin anii 1100. Am ales să fie monocrom, minimalist, dar să creeze o oarecare magie, ca o poartă spre o lume fascinată, dar o poartă vie, mişcătoare cu fiecare adiere de vânt. Şi cum orice aranjament grandios prin dimensiuni şi elemente are nevoie de un echilibru, am construit acel bazin de apă, la baza lui, pe care l-am populat cu mătase vegetală care, pe lângă oglindire şi tremur suav, a adus acea linişte necesară unei lucrări. Am avut o mare satisfacţie pe tot parcursul evenimentului, pentru că noi, cei din industrie, ştim că, indiferent ce lucrări execuţi, curtea castelului Alden Bisen o faci o dată în viaţă, este lucrarea principală a festivalului. Am fost copleşit de reacţiile primite de la toată lumea, unele dintre ele de la oameni pe care îi apreciez de la începuturile meseriei mele.”, a declarat plin de emoţie Nicu Bocancea, master floristul român, desemnat al patrulea cel mai bun florist al Europei la Europa Cup, care a mai avut ocazia să participe şi în 2016 la evenimentul din Belgia, pe când se numea Fleur Amour, când a executat o tornadă florală.

Nicu Bocancea a fost invitat, tot în cadrul Feerie Florale, să fie unul dintre cei 4 juraţi ai Campionatului de Floristică al Belgiei, care are loc o dată la 4 ani şi care desemnează cel mai bun florist al ţării recunoscute ca fiind una dintre marile puteri ale industriei pe plan mondial. „Au fost 12 concurenţi, fiecare a avut de realizat câte 5 lucrări. Am mai jurizat competiţii mari, însă este prima dată când jurizez Campionatul Belgiei. A fost o zi intensă, cu multă muncă şi concentrare, cu mult calcul, lucrări impresionante, greu de departajat. Totul s-a jucat la sutimi de puncte, cu multă matematică în evaluarea fiecărei lucrări. Alături de mine în juriu au mai fost florişti din Spania, Suedia şi Polonia. Pe tot parcursul competiţiei, am simţit mândrie că sunt român.”, a adăugat Nicu Bocancea, master florist internaţional şi cel mai premiat şi respectat florist român la nivel mondial.    

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
eveniment

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici