Nunta regală readuce în atenţia lumii întregi "Firma Windsor"

Nunta prinţului William cu Catherine Middleton reprezintă ocazia ideală pentru a readuce în atenţia lumii întregi familia regală britanică, cea mai cunoscută dintre dinastiile domnitoare, intens mediatizată de-a lungul anilor atât la bine, cât şi la rău, informează AFP.

Urmărește
7 afișări

O fotografie-suvenir va fixa în istorie acest eveniment, pe 29 aprilie. Este vorba de fotografia familiei Windsor, la balconul palatului Buckingham, salutând miile de spectatori din faţa clădirii, dar şi cele 2 miliarde de telespectatori.

Va fi vorba, înainte de toate, de o evidentă schimbare faţă de anii 1980-1990, mai ales faţă de 1992, considerat unul groaznic, marcat de despărţirile a trei dintre cei patru copii ai reginei Elizabeth a II-a (Charles de Diana, Andrew de Sarah Ferguson, Anne de căpitanul Mark Phillips) şi de incendiul care a afectat castelul Windsor.

Scandalurile familiei regale britanice, demne de serialul "Dallas" pe atunci în mare vogă, au condus în 1997 la o frondă inedită. Suverana Marii Britanii şi conducătorii celor 15 state din Commonwealth au părut complet "defazaţi" din cauza lipsei lor de compasiune faţă de moartea "prinţesei poporului", Diana, fosta noră a reginei Elizabeth a II-a şi mama prinţilor William şi Harry.

"Seismul" a fost comparabil în magnitudine cu abdicarea regelui Edward al VIII-lea, care a pus dragostea în faţa datoriei, renunţând la tronul britanic, în 1936, pentru a se căsători cu o americancă divorţată.

"Această familie unică nu a încetat să evolueze în 1.000 de ani de istorie", a declarat Dickie Arbiter, un jurnalist specializat în istoricul casei regale britanice.

George al V-lea a redenumit titulatura acestei familii, cu consonanţă germanică - Saxa-Coburg-Gotha -, pentru a o înlocui cu Windsor, în anul 1917.

George al VI-lea - care a domnit între 1936 şi 1952 - a inventat porecla de "Firma", cu o puternică conotaţie antreprenorială, pentru a desemna familia regală, înzestrând astfel monarhia britanică absolută şi individuală cu un titlu colectiv.

La începutul secolului al XXI-lea, "Firma" a lucrat din greu pentru a-şi reface blazonul.

În 2002, supuşii britanici şi-au manifestat ataşamentul pentru monarhie cu ocazia jubileului reginei Elizabeth a II-a şi a decesului mamei sale, "Queen Mum".

Prinţul Charles, în vârstă de 62 de ani şi, începând de miercuri, deţinătorul recordului absolut de longevitate în rolul de moştenitor la tron, şi-a reglementat în 2005 situaţia familială căsătorindu-se cu Camilla, amanta lui dintotdeauna. Această căsătorie nu i-a îmbunătăţit cu adevărat gradul de popularitate. Turbulentul prinţ Harry se cuminţeşte în armată. Dintre cei 200 de membri ai familiei regale britanice, doar Andrew şi Sarah Ferguson - care nu a fost invitată la nunta de pe 29 aprilie - mai apar cu regularitate în scandalurile descrise de tabloide.

Regina - una dintre cele mai bogate persoane din ţară - "a acceptat cu graţie" în 2010 anularea "listei civile" care îi finanţa cheltuielile oficiale şi o reducere cu 14% a bugetului "Firmei" în 2012-2013.

Costurile totale ale nunţii sunt coborâte până la suma de 43 de milioane de euro. Factura celor 1.200 de secretari, valeţi, scutieri şi grădinari îl costă pe contribuabilul britanic 0,62 de lire pe an.

Membrii familiei regale "sunt de pe o altă planetă", afirmă expertul în mass-media Max Clifford, însă ei se adaptează, conştienţi de faptul că de acum înainte vor fi judecaţi în funcţie de raportul "calitate-preţ".

"Funcţia principală a monarhiei este de a reprezenta eficient marca britanică, ca o super agenţie de voiaj în comerţul cu străinătatea", declară Robert Jobson, biograful casei regale.

Casa Windsor reprezintă, totodată, un atu istoric, pentru care cei mai mulţi dintre britanici se felicită, cu excepţia tradiţionalului procent de 20% de republicani care denunţă "regimul fondat pe ereditate".

"Firma" tronează pe Facebook şi pe Twitter. Pe site-ul oficial British Monarchy se afirmă că, "destul de des, una dintre ultimele lumini care mai sunt aprinse, după ce noaptea a căzut peste Palat, provine din camera în care regina termină de citit ultimele documente oficiale".

La 85 de ani, suverana Elizabeth a II-a vizitează şcoli, inaugurează, decorează, îşi înmulţeşte deplasările, banchetele şi galele de caritate la care participă. Cursele de cai - Derby d'Epsom şi Ascot - sunt doar mici plăceri.

În 2010, Elizabeth a II-a a îndeplinit 444 de activităţi oficiale, clasându-se din acest punct de vedere în urma fiului ei Charles (585 activităţi) şi a fiicei ei Anne (514 activităţi), dar devansându-l pe soţul ei, nonagenarul prinţ Philip (356 activităţi), şi pe prinţul William (73 activităţi).

În opinia lui Robert Jobson, căsătoria dintre William şi fata din popor Kate "trebuie să reuşească, pentru binele monarhiei".

Lucrurile se prezintă destul de bine. Cuplul, care are un discurs extrem de bine alcătuit şi fără îndoială popular, pare să fie unul foarte sudat. "Sunt şanse bune ca William şi Catherine să detroneze soţii Beckham de pe prima poziţie în topul modelelor pentru tinerii britanici", afirmă istoricul Hugo Vickers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici