O sculptură de Gauguin, vândută la licitaţie cu 11,2 milioane de dolari

Una dintre puţinele sculpturi realizate de Paul Gauguin, un bust din lemn, a fost vândută, marţi, pentru 11,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii ce a fost organizată de casa Sotheby's la New York, un record de preţ pentru sculpturile acestui artist, informează AFP.

Urmărește
3 afișări

Opera, intitulată "Jeune Tahitienne", era estimată la un preţ cuprins între 10 şi 15 milioane de dolari. Sculptura reprezintă bustul unei fete care poartă cercei mari şi coliere din corali.

Ea a fost realizată de Gauguin în timpul sejurului său în Tahiti, între anii 1890 şi 1893, o perioadă din care au rezistat până în zilele noastre doar câteva sculpturi ale artistului francez.

Potrivit casei Sotheby's, precedentul record de preţ pentru o sculptură de Gauguin era de 1,4 milioane de dolari.

Paul Gauguin a dăruit această sculptură micuţei Jeanne Fournier, fiica în vârstă de 10 ani a colecţionarului de artă Jean Dolent, după revenirea lui la Paris în anul 1894. Opera de artă a fost vândută în 1961 unui preot dominican, care a încredinţat-o casei Sotheby's din Londra, unde a fost revândută.

În cadrul acestei licitaţii, prima din seria marilor licitaţii de artă din sezonul de primăvară ce au loc la New York, a fost vândut şi tabloul "Femme lisant" de Pablo Picasso pentru suma de 21,3 milioane de dolari. A fost una dintre cele 10 picturi realizate de Picasso propuse în această licitaţie, dar preţul cu care a fost achiziţionată a fost sub preţul estimativ fixat de experţi (25-35 milioane de dolari).

Întreaga viaţă a lui Paul Gauguin a fost o aventură şi o căutare a culorii. A copilărit în Peru, iar de la vârsta de 17 ani a străbătut mările, din America de Sud până în India, regiuni ale luminii şi culorii. În Franţa descoperă pictura, vizitează muzee şi expoziţii, cumpără tablouri, cunoaşte renumiţi artişti impresionişi şi se împrieteneşte cu Vincent Van Gogh. Dar adevăratele culori îl cheamă mereu către alte tărâmuri. Între mizerie şi epuizare, călătorii şi disperare, Paul Gauguin a creat opere extraordinare, în care a redat cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici