O universitate israeliană i-a premiat pe fraţii Coen cu 1 milion de dolari

Universitatea din Tel Aviv a înmânat fraţilor Joel şi Ethan Coen un premiu în valoare de 1 milion de dolari, duminică, cu ocazia primei vizite pe care cei doi cineaşti americani au făcut-o în Israel, informează Reuters.

Urmărește
2 afișări

Cu puţin timp înainte de a urca pe scenă pentru a primi Dan David Prize, o distincţie anuală decernată de Universitatea din Tel Aviv oamenilor de ştiinţă şi artiştilor cu merite deosebite, Joel Coen a declarat că mama sa a locuit pentru o perioadă în Mandatul britanic pentru Palestina, înainte de înfiinţarea statului Israel, în anul 1948.

"Mama noastră a încercat să ne facă să venim aici de foarte mulţi ani. Însă, ştiţi cum este, intervin tot felul de lucruri. Am fost foarte ocupaţi", a declarat cel mai mare dintre fraţii Coen.

Întrebaţi de jurnaliştii israelieni dacă vor filma următorul lor proiect cinematografic în Israel, fraţii Coen au infirmat această speculaţie, declarând că inspiraţia şi creativitatea lor se dezvoltă cel mai bine pe un teritoriu familiar din punct de vedere cultural.

"Suntem complet ignoranţi în ceea ce priveşte Israelul", a declarat Joel Coen, care a crescut în Midwest-ul american.

Cei doi fraţi au respins apelul la boicotarea statului Israel iniţiat de o serie de artişti de seamă, care doreau să protesteze faţă de implantările evreieşti pe teritoriul în care Palestina doreşte să se înfiinţeze ca stat.

"Acei oameni răspund unor probleme reale într-un fel pe care ei îl consideră potrivit. Evident, noi nu împărtăşim opinia lor şi felul lor de a rezolva acele probleme", a spus Ethan Coen.

Universitatea israeliană a ţinut astfel să premieze "originalitatea şi parteneriatul lor creativ, unic în istoria cinematografiei".

Fraţii Coen sunt regizorii, scenariştii şi producătorii filmului "Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men", recompensat cu 4 premii Oscar, şi au primit de-a lungul anilor alte nominalizări la premiile Academiei americane pentru filme precum "Un tip serios/ A Serious Man" şi "Marele Lebowski".

Inseparabilii Joel şi Ethan Coen au fost distinşi pe parcursul carierei lor cu numeroase premii individuale. Astfel, în 2001, Joel a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru "Confesiunea unui anonim", iar în 1991, "Barton Fink", a fost distins cu Palme d'Or pentru cea mai bună regie, la Cannes. În 1996, Joel Coen a primit premiul criticilor de film din New York şi un premiu BAFTA pentru regia filmului "Fargo", dar şi premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, pentru acelaşi lungmetraj, pe care l-a scris în colaborare cu fratele său, Ethan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici