Obiecte din fildeş ce au fost curăţate de Agatha Christie, cumpărate de British Museum

O colecţie de obiecte preţioase din fildeş, pe care scriitoarea Agatha Christie le-a curăţat cu ajutorul cremei ei de faţă, pe un şantier arheologic condus de soţul ei arheolog, a fost cumpărată de British Museum, unde piesele vor fi expuse începând de săptămâna viitoare, informează AFP.

Urmărește
55 afișări

Celebra autoare de romane poliţiste, prezentă pe şantierul arheologic condus de cel de-al doilea ei soţ, Sir Max Mallowan, în nordul Irakului, nu ezita să lucreze alături de acesta.

"Agatha Christie făcea parte din echipa de arheologi şi a scris mai multe romane în timpul sejurului ei la Nimrud", se afirmă într-un comunicat emis de British Museum.

"Aveam cu mine uneltele mele preferate (...) un baston portocaliu, o andrea de tricotat foarte fină (...) şi o cutie cu cremă pentru a scoate cu mare atenţie praful din fisuri, fără a distruge fildeşul fragil", scria celebra scriitoare britanică în autobiografia ei, publicată în 1977, la un an de la decesul acesteia.

Obiectele din fildeş datând din secolele al IX-lea şi al VII-lea î.e.n., gravate cu figuri umane, de animale şi motive florale şi geometrice, provin din străvechile oraşe feniciene şi siriene de pe coasta mediterană. Ele au fost jefuite şi transportate ca pradă şi trofee şi duse în Irak, în situl Nimrud, pe atunci una dintre marile capitale asiriene de pe fluviul Tigru, în nordul ţării.

Săpăturile efectuate de Şcoala britanică de arheologie în Irak în perioada 1949 - 1963, considerate "cea mai importantă expediţie britanică din Orientul Mijlociu", au permis alcătuirea celei mai frumoase colecţii descoperite vreodată în acea regiune, afirmă experţii muzeului citat.

British Museum a cumpărat cele 1.000 de obiecte şi cele 5.000 de fragmente pentru suma de 1,17 milioane de lire sterline (1,36 milioane de euro), aceasta fiind cea mai importantă achiziţie făcută de renumitul muzeu britanic după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Aceste obiecte preţioase s-au aflat în posesia British Institute for the Study of Iraq, moştenitorul colecţiei alcătuite în urma acelei expediţii arheologice. Instituţia citată a donat o treime din obiecte muzeului londonez, o altă treime a vândut-o pentru suma menţionată mai sus, iar cea de-a treia parte va fi restituită Irakului.

Potrivit bbc.co.uk, romanul "They Came to Baghdad" a fost scris de Agatha Christie în perioada în care autoarea se afla la Nimrud.

Agatha Christie a murit în 1976 la vârsta de 85 de ani.

Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, cunoscută în general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare britanică de romane, povestiri scurte şi piese de teatru poliţiste. A scris şi romane de dragoste, sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puţin cunoscute, neavând acelaşi succes la public. Operele sale, în principal cele care au ca personaje principale pe Hercule Poirot şi Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită "Regina Crimei", ea fiind considerată drept unul dintre cei mai importanţi şi inovativi autori ai genului.

Christie a primit din partea Guinness Book of World Records titlul de cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, alături de William Shakespeare. Pe de altă parte, UNESCO o consideră, în prezent, autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puţin 56), fiind depăşită doar de operele colective ale corporaţiei Walt Disney Productions.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici