- Home
- Life-Entertaiment
- LOS ANGELES, (27.03.2011, 13:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ora Pământului 2011 - 60 de minute de întuneric pentru a salva planeta
Începută în Pacific, în 2007, operaţiunea mondială Ora Pământului, al cărei scop este promovarea luptei împotriva poluării şi încălzirii globale, prin stingerea luminilor timp de 60 de minute, a continuat sâmbătă seară în numeroase locuri ale Terrei, inclusiv în România, informează AFP.
Urmărește
4 afișări
Opera din Sydney a fost prima clădire emblematică din lume care a stins lumina sâmbătă, la ora locală 20.30.
"Earth Hour - O oră pentru planetă" este o operaţiune anuală organizată din 2007 de Fondul Mondial pentru Natură (WWF).
Din Australia în America, trecând prin Asia, Europa şi Africa, edificii prestigioase, precum turnul Eiffel, statuia lui Iisus din Rio de Janeiro şi Empire State Building, s-au cufundat unul după altul în beznă, la ora locală 20.30.
Simultan, sute de milioane de oameni din ţările participante la eveniment au stins luminile în casele lor.
Potrivit lui Andy Ridley, cofondator şi director al operaţiunii, un număr record de 134 de ţări şi teritorii au participat la ediţia din 2011.
"Cantitatea de energie economisită în timpul unei ore nu este lucrul cel mai important", a precizat Ridley la Sidney, unde a început mişcarea, în 2007. "Intenţia este de a arăta ceea ce se poate întâmpla dacă oamenii acţionează împreună", a spus acesta.
Pentru cea de-a cincea ediţie, organizatorii au făcut, printre altele, un apel pentru ca participanţii să organizeze în timpul anului orice fel de acţiune care ar avea ca efect salvarea planetei.
Evenimentul a început în Pacific, cu insulele Fiji, Noua Zeelandă şi Australia, şi a continuat spre vest, urmând apusul Soarelui.
În Australia, organizatorii estimează că circa 10 milioane de persoane, adică jumătate din populaţie, au participat la eveniment.
În Japonia, lovită puternic de un cutremur şi un tsunami pe 11 martie, apoi afectată de un grav accident nuclear, mai multe mii de persoane şi un adăpost pentru sinistraţi s-au alăturat iniţiativei.
Un minut de tăcere a fost păstrat în numeroase ţări în semn de omagiu pentru victimele catastrofei din Japonia.
În Grecia, Acropole, Parlamentul, palatul prezidenţial şi coloanele templului Poseidon din apropiere de Atena s-au cufundat în beznă.
În România, lumina a fost stinsă în 52 de oraşe, dar şi pe mai multe monunente din Bucureşti, printre care Muzeul naţional de artă.
În Austria, toate marile oraşe s-au mobilizat, iar printre monumentele participante s-au numărat palatul Schönbrunn şi statuia lui Mozart de la Salzbourg.
La Paris, catedrala Notre-Dame, primăria, operele Garnier şi Bastille, poduri, fântâni, pieţe s-au cufundat timp de o oră în întuneric. Din motive de securitate, turnul Eiffel s-a scufundat în beznă doar cinci minute. Peste 120 de oraşe franceze au participat la eveniment.
În Italia, peste 200 de oraşe au fost mobilizate, printre monumente numărându-se Ponte Vecchio din Florenţa, turnul din Pisa şi Colosseumul.
Spania s-a alăturat mişcării cu 250 de oraşe, iar printre edificii s-au numărat palatul regal din Madrid, Sagrada Familia din Barcelona şi Alhambra din Granada.
Africa de Sud s-a alăturat evenimentului, mai ales cu un concert la lumina lumânărilor susţinut în Soweto.
În SUA, au fost stinse luminile în unele clădiri zgârie nori din Boston şi Chicago, la aeroportul din Los Angeles, la un hotel celebru din Long Beach, Queen Mary.
În Brazilia, au fost stinse luminile de pe uriaşa statuie a lui Iisus care domină oraşul Rio de Janeiro, plaja Copacabana şi mai multe locuri din Brasilia şi Sao Paulo.
Argentina a participat la operaţiune, stingând lumina de pe zeci de monumente.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a sprijinit evenimentul destinat, a spus acesta, "să protejeze planeta şi să asigure bunăstarea umanităţii". "Să folosim aceste 60 de minute de întuneric pentru a ajuta lumea să vadă lumina", a spus Ban Ki-moon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe