Peste zece mii de persoane au participat la Hora Bucovinei în localitatea suceveană Bucşoaia

Peste zece mii de persoane au participat, duminică, în localitatea suceveană Bucşoaia din oraşul Frasin, la "Hora Bucovinei", manifestare organizată anual şi care marchează urcatul oilor la munte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
15 afișări

Manifestarea a debutat în centrul oraşului Frasin, unde, ciobani, dar şi reprezentanţi ai mai multor etnii din judeţ au dat semnalul plecării oilor la munte.

Totodată, simbolic, o turmă de oi a plecat cu ciobanii spre munte, fiind apoi organizată o paradă a trăsurilor trase de cai, dar şi una a câinilor ciobăneşti.

Acţiunea a continuat pe platoul Taberei Bucşoaia, unde s-au strâns peste zece mii de persoane care au participat la diverse manifestări folclorice sau gastronomice.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a deschis "Hora Bucovinei" arătând că acest moment marchează, pe de o parte urcatul oilor la munte, dar şi buna convieţuire a celor 12 minorităţi din Bucovina, care se prind în aceeaşi horă, fiind o "horă europeană".

El şi-a cerut scuze participanţilor că anul trecut acest eveniment nu a mai fost organizat din cauza inundaţiilor care au afectat judeţul Suceava şi a subliniat că, în pofida criticilor pe care le primeşte, va continua să susţină organizarea acestei acţiuni.

Participanţii la această manifestare au urmărit spectacole folclorice, au vizitat stânele amenajate în zonă unde s-au prezentat obiceiuri de stână, dar şi degustări de produse specifice sau s-au plimbat cu trăsurile şi au asistat la o paradă a bacilor.

Printre participanţi s-au aflat secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Dumitru Pardău, senatorul Sorin Fodoreanu, liderii PSD şi PNL Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, respectiv, Alexandru Băişanu, fostul lider ţărănist Vasile Lupu, dar şi primari din zona de munte a judeţului Suceava.

Manifestarea se va încheia seara, cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul "Ciprian Porumbescu" urmat de un spectacol cu artişti amatori.

Proiectul "Hora Bucovinei" a fost finanţat în acest an prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 şi îşi propune dezvoltarea durabilă a turismului, creşterea gradului de atractivitate a judeţului Suceava şi promovarea produsului specific "Hora Bucovinei".

Prima ediţie a evenimentului "Hora Bucovinei" a fost organizată în anul 2008, la iniţiativa lui Gheorghe Flutur, iar în 2009 la această acţiune a participat şi preşedintele Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici