Piese din repertoriul Mariei Tănase şi al lui Grigoraş Dinicu, la "Classical Meets Jazz"

Nigel Kennedy şi Damian Drăghici vor cânta, duminică, piese din repertoriul Mariei Tănase, al lui Grigoraş Dinicu, dar şi melodii semnate de Georges Boulanger, a declarat muzicianul român joi, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
6 afișări

Drăghici a spus că prima parte a concertului, care se va desfăşura în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, va include un repertoriu de jazz, cu influenţe româneşti, iar a doua parte va avea un program de piese tradiţionale româneşti de Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Georges Boulanger şi George Enescu. De asemenea, în cadrul concertului va fi prezentat şi un moment cu 100 de viori.

Drăghici a spus că această colaborare a sa cu Nigel Kennedy este "un vis devenit realitate". Deşi a prezentat, în mare, programul concertului, artistul a spus că publicului îi sunt rezervate mai multe surprize, atât el, cât şi Kennedy fiind nişte muzicieni imprevizibili.

"Classical Meets Jazz" lansează şi proiectul "I'm Gypsy", care îşi propune să corecteze percepţiile negative şi stereotipurile privind minoritatea romă. Damian Drăghici a spus că prin acest proiect vrea să convingă oamenii care aparţin acestei etnii şi care "şi-au depăşit condiţia" să recunoască faptul că sunt romi. Sloganul campaniei este "I Am Gypsy, I Am Proud". De altfel Drăghici a purtat, în timpul conferinţei, un tricou cu acest mesaj.

Drăghici a spus că va renunţa, în viitor, la muzică, mărturisind că s-a apucat de această meserie, fără să aibă de ales, pentru a continua "afacerea familiei". "Tot ce am realizat a fost din ambiţie, nu din pasiune, acum vreau să îmi găsesc o pasiune", a declarat artistul. "Am văzut muzica precum un sport", a spus acesta, mărturisind că, deocamdată nu şi-a găsit o nouă pasiune.

Concertul "Classical Meets Jazz" aduce publicului român un dialog inedit între muzica clasică şi jazz, între vioară şi nai, între registrul internaţional şi expresia muzicală românească.

La 10 ani de la spectacolul "Damian's Fire", care în 2001 a strâns circa 70.000 de oameni în faţa Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca unul dintre violoniştii cei mai importanţi ai lumii.

Pe lângă repertoriul clasic şi de jazz al serii, printre momentele speciale se anunţă interpretarea unor fragmente din repertoriul marilor muzicieni George Enescu, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca şi Georges Boulanger. Nigel Kennedy, un împătimit al genului Klezmer (adaptare a muzicii populare est-europene), se va alătura în premieră la Bucureşti unui spectacol care îmbină muzica clasică, jazz-ul şi muzica românească autentică.

"Classical Meets Jazz" are loc cu ocazia Zilei Europei, la o jumătate de an după spectacolul "Jazz in the City", prin care Damian Drăghici, alături de artişti de talie mondială precum Diane Schuur şi Eddie Daniels, a prezentat publicului român naiul în muzica jazz, în cadrul unui show pe scena Sălii Palatului, şi la doi ani de la închiderea proiectului "Damian & Brothers".

Biletele pentru concertul de duminică se pot cumpăra din reţeaua Eventim, la preţuri între 80 de lei şi 240 de lei.

Violonistul Nigel Kennedy a jucat un rol important în popularizarea muzicii clasice. "Copil teribil al viorii", celebru pentru nonconformismul său, el a concertat pentru prima dată în România la ediţia din 2005 a Festivalului "George Enescu". De atunci, artistul a revenit în România în 2007, pentru un concert privat, şi anul trecut, pentru un spectacol de jazz. Elev al lui Yehudi Menuhin, el a studiat şi la celebrul colegiu Juilliard din New York.

Nigel Kennedy este unul dintre cei mai bine vânduţi instrumentişti de muzică clasică. Kennedy şi-a făcut debutul discografic în 1984, cu "Elgar Violin Concerto", însă este faimos pentru versiunea sa a "Anotimpurilor" lui Vivaldi, pe care a înregistrat-o în 1989, alături de Orchestra de Cameră Engleză. Albumul s-a vândut în peste două milioane de exemplare, plasându-l pe violonist în Guinness Book of Records, cu cel mai bine vândut album de muzică clasică. Kennedy a popularizat muzica clasică, în special în rândul celor tineri, chiar dacă şi-a atras şi unele critici din cauza acestei abordări a genului. Pe lângă înregistrările sale de muzică clasică, muzicianul este recunoscut pentru momentele sale de improvizaţie din concerte, precum şi pentru abordarea în stilul lui Jimi Hendrix a concertelor de vioară ale lui Beethoven. În 1999, Sony Classical a lansat o înregistrare intitulată "The Kennedy Experience", care prezenta aceste improvizaţii pe muzica lui Jimi Hendrix.

În 2000, Kennedy s-a alăturat formaţiei rock The Who pentru un concert la Royal Albert Hall. De asemenea, Kennedy a colaborat cu cântăreaţa britanică Kate Bush pentru mai multe piese, precum şi cu Jaz Colman, pentru albumul intitulat "The Doors Concerto", care a cuprins versiuni pentru vioară şi orchestră ale unor piese precum "Strange Days", "LA Woman", "The End" sau "Riders On The Storm".

Deţinător al unui premiu Grammy şi având la activ 17 albume muzicale, Damian Drăghici a cântat, de-a lungul timpului, alături de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper şi James Brown. Muzicianul s-a născut la Bucureşti într-o familie romă şi a început să cânte la vârsta de trei ani. La zece ani, instrumentul său preferat era naiul, iar la 15 ani înregistra cu Orchestra Simfonică Radio. A părăsit ţara în perioada comunistă, ajungând să cânte pe străzi şi la nunţi şi botezuri în Grecia. A absolvit cu Magna Cum Laudae secţia interpretare de jazz la colegiul de muzică Berkley din Boston. În 2004, Damian a participat la turneul Nights of the Proms alături de nume precum James Brown, Joe Cocker, Shaggy şi Gipsy Kings. În 2005 a primit premiul Grammy pentru albumul "Journey To The Sun". În 2007, Damian Drăghici a fost Ambasador al Anului Egalităţii de Şanse, iar în 2008 a fost Ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici