Predoiu: Maestrul Victor Anagnoste - un gentleman al Baroului şi Parlamentului

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Victor Anagnoste - care a decedat, sâmbătă, la vârsta de 82 de ani - a fost unul dintre cei mai proeminenţi avocaţi din profesie şi, dincolo de talentul său aparte, a fost un gentleman al Baroului şi Parlamentului.

Urmărește
29 afișări

"Maestrul Victor Anagnoste a fost unul dintre cei mai proeminenţi avocaţi din profesie. Dincolo de talentul său aparte, a fost un gentleman al Baroului şi Parlamentului, un lider înţelept al profesiei de avocat, la a cărei relansare în democraţie a contribuit decisiv", a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, de profesie avocat.

Ministrul Predoiu a susţinut că Victor Anagnoste "rămâne unul dintre marile modele în profesia de avocat".

"Mă consider norocos şi privilegiat pentru că l-am cunoscut şi am avut ocazia să profesez în preajma domniei sale. Dumnezeu să-l odihnească în pace", a spus Predoiu.

Victor Anagnoste, născut la 21 martie 1928, la Bârlad, a fost senator român în legislatura 1990-1992, ales în municipiul Bucureşti pe listele partidului FSN, dar a demisionat în 1991.

El a fost soţul actriţei Gina Patrichi până în martie 1994, când artista a decedat.

"Uniunea Naţională a Barourilor din România exprimă profundul regret pentru stingerea din viaţă a celui care a fost distinsul avocat Victor Anagnoste, preşedinte de Onoare al UNBR, un model de probitate morală şi competenţă profesională. După anul 1990, Uniunea Avocaţilor din România a fost organizată prin eforturile deosebite ale primului său preşedinte, avocatul Victor Anagnoste, iar personalitatea sa a fost, este şi va rămâne în panteonul personalităţilor publice care s-au implicat în totalitate în reconstrucţia profesiei de avocat după anul 1989", a comunicat Uniunea.

Victor Anagnoste, imediat după terminarea studiilor universitare, a devenit avocat. A profesat iniţial în cadrul Biroului colectiv de asistenţă juridică Bârlad. A fost preşedinte al Colegiului de avocaţi Galaţi.

În Baroul Bucureşti a deţinut în mai multe mandate succesive calitatea de vicepreşedinte al Colegiului de Avocaţi Bucureşti şi de membru al consiliului baroului. Începând din anul 1990, după adoptarea Decretului - Lege 90/28 februarie 1990 privind unele măsuri pentru organizarea şi exercitarea profesiei deavocat, la a cărui iniţiere s-a implicat plenar, a deţinut până în anul 1999 funcţia de preşedinte al Uniunii Avocaţilor din România.

În legislatura 1990 -1992 a fost ales senator şi membru al Comisie de redactare a proiectului Constituţiei României.

În perioada în care a funcţionat ca preşedinte al Uniunii Avocaţilor din România, profesia de avocat s-a afirmat pe plan intern şi internaţional. Şi ca urmare a eforturilor sale personale, Uniunea Avocaţilor din România şi-a reluat activitatea în cadrul Uniunii Internaţionale a Avocaţilor.

"Eforturile sale personale deosebite s-au încununat odată cu adoptarea Legii 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, un model de legislaţie a profesiei de avocat, care a preluat standardele de reglementare ale profesiei din ţările cu democraţie avansată. Prin activitate desfăşurată în spaţiu public, avocatul Victor Anagnoste a adus o contribuţie decisivă la construcţia instituţională şi consolidarea statului de drept, în care apărarea prin avocat a devenit o adevărată piatră de temelie", spune UNBR.

Congresul Avocaţilor din anul 1999, l-a ales Preşedinte de Onoare al Uniunii Avocaţilor din România, calitate în care nu a precupeţit niciun efort pentru consolidarea şi apărarea profesiei de avocat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici