- Home
- Life-Entertaiment
- STOCKHOLM, (08.07.2011, 14:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul transplant de trahee artificială acoperită cu celule suşă, reuşit în Suedia
O echipă internaţională de medici chirurgi a reuşit primul transplant de trahee artificială acoperită cu celule suşă din lume, au anunţat, joi, reprezentanţii spitalului universitar Karolinska din Stockholm, unde a fost realizată această operaţie, informează AFP.
Urmărește
39 afișări
Pe 9 iunie, un bărbat în vârstă de 36 de ani, suferind de un cancer de trahee în stadiu avansat, a primit o nouă trahee, fabricată dintr-o structură sintetică şi acoperită cu propriile celule suşă, se indică în comunicatul emis de această clinică suedeză din Huddinge, o suburbie a oraşului Stockholm.
Acest tip de medicină regenerativă ar putea, potrivit medicilor suedezi, să revoluţioneze domeniul transplantului de trahee, făcându-l să devină mult mai accesibil.
"Grefele de trahee, concepute dintr-o structură sintetică, combinate cu celule suşă ale pacientului, ridicate la rangul de procedură standard, semnifică faptul că pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte un donator de organe compatibil", se afirmă în acelaşi comunicat.
Acest lucru va fi extrem de util mai ales pentru copii, "ţinând cont de faptul că traheele donatorilor copii sunt mult mai puţin numeroase în comparaţie cu cele pentru pacienţii adulţi", au declarat oamenii de ştiinţă, insistând asupra faptului că o operaţie efectuată la timp oferă pacienţilor şanse mai mari de vindecare.
Chirurgii au fost coordonaţi de profesorul Paolo Macciarini, de la Karolinska, iar printre ei s-a aflat şi profesorul Alexander Seifalian, de la University College din Londra, cel care a conceput şi fabricat traheea artificială.
În acelaşi timp, cercetătorii de la Harvard Bioscience au construit un bioreactor particular folosit pentru a implanta pe acea structură celule suşă ale pacientului. Celule au putut să se dezvolte pe traheea sintetică timp de două zile, înainte de realizarea operaţiei.
"Deoarece celulele folosite pentru regenerarea traheei aparţineau pacientului, nu a existat o respingere a grefei, iar pacientul nu are nevoie de medicamente imunosupresoare", a declarat conducerea spitalului, adăugând că pacientul "se simte bine, este pe cale de a se vindeca complet şi va fi externat vineri".
Traheea sintetică a fost folosită în ultimă instanţă, deoarece, în ciuda şedinţelor de radioterapie, tumoarea pacientului devenise atât de mare că ameninţa că blocheze complet traheea şi nu exista un donator compatibil.
Macciarini a realizat deja cu succes grefe de trahee concepute din celule suşă, dar în acele cazuri, traheele erau prelevate de la donatori, iar apoi acoperite cu celule suşă ale pacientului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia