Primul transplant de trahee artificială acoperită cu celule suşă, reuşit în Suedia

O echipă internaţională de medici chirurgi a reuşit primul transplant de trahee artificială acoperită cu celule suşă din lume, au anunţat, joi, reprezentanţii spitalului universitar Karolinska din Stockholm, unde a fost realizată această operaţie, informează AFP.

Urmărește
40 afișări

Pe 9 iunie, un bărbat în vârstă de 36 de ani, suferind de un cancer de trahee în stadiu avansat, a primit o nouă trahee, fabricată dintr-o structură sintetică şi acoperită cu propriile celule suşă, se indică în comunicatul emis de această clinică suedeză din Huddinge, o suburbie a oraşului Stockholm.

Acest tip de medicină regenerativă ar putea, potrivit medicilor suedezi, să revoluţioneze domeniul transplantului de trahee, făcându-l să devină mult mai accesibil.

"Grefele de trahee, concepute dintr-o structură sintetică, combinate cu celule suşă ale pacientului, ridicate la rangul de procedură standard, semnifică faptul că pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte un donator de organe compatibil", se afirmă în acelaşi comunicat.

Acest lucru va fi extrem de util mai ales pentru copii, "ţinând cont de faptul că traheele donatorilor copii sunt mult mai puţin numeroase în comparaţie cu cele pentru pacienţii adulţi", au declarat oamenii de ştiinţă, insistând asupra faptului că o operaţie efectuată la timp oferă pacienţilor şanse mai mari de vindecare.

Chirurgii au fost coordonaţi de profesorul Paolo Macciarini, de la Karolinska, iar printre ei s-a aflat şi profesorul Alexander Seifalian, de la University College din Londra, cel care a conceput şi fabricat traheea artificială.

În acelaşi timp, cercetătorii de la Harvard Bioscience au construit un bioreactor particular folosit pentru a implanta pe acea structură celule suşă ale pacientului. Celule au putut să se dezvolte pe traheea sintetică timp de două zile, înainte de realizarea operaţiei.

"Deoarece celulele folosite pentru regenerarea traheei aparţineau pacientului, nu a existat o respingere a grefei, iar pacientul nu are nevoie de medicamente imunosupresoare", a declarat conducerea spitalului, adăugând că pacientul "se simte bine, este pe cale de a se vindeca complet şi va fi externat vineri".

Traheea sintetică a fost folosită în ultimă instanţă, deoarece, în ciuda şedinţelor de radioterapie, tumoarea pacientului devenise atât de mare că ameninţa că blocheze complet traheea şi nu exista un donator compatibil.

Macciarini a realizat deja cu succes grefe de trahee concepute din celule suşă, dar în acele cazuri, traheele erau prelevate de la donatori, iar apoi acoperite cu celule suşă ale pacientului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici