- Home
- Life-Entertaiment
- BUCUREŞTI, (29.06.2011, 16:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul nu a verificat temeinic dacă suicidul din cazul Manole nu a fost înlesnit - judecător
Judecătoarea Tribunalul Bucureşti care a decis redeschiderea cazului privind decesul Mădălinei Manole arată în motivare deciziei sale că, deşi i s-a pus în vedere, procurorul de caz a omis să facă cercetări care să înlăture suspiciunea că sinuciderea a fost înlesnită, ceea ce e faptă penală.
Urmărește
10 afișări
Magdalena Anca Mircea - cunoscută publicului drept Mădălina Manole - s-a sinucis în dimineaţa de 14 iulie 2010, chiar de ziua ei de naştere. Cântareaţa a fost găsită moartă de soţul ei, în locuinţa lor din Otopeni.
În 12 august 2010, legiştii au încheiat analiza toxicologică în cazul Mădălinei Manole şi au constatat că artista înghiţise doar Furadan, nefiind găsite în sânge alcool, barbiturice, droguri sau produse pentru slăbit, potrivit declaraţiilor directorului general al INML "Mina Minovici", Dan Dermengiu.
Părinţii artistei, aflaţi în conflict cu ginerele din motiv că nu le permite vizitarea nepotului, au formulat plângeri împotriva lui Mircea Petre (soţul Mădălinei Manole). Mai mult, ei au făcut plângere împotriva rezoluţiei Parchetului Capitalei, care a stabilit că artista s-a sinucis, neexistând suspiciuni cu privire la împrejurările în care a survenit decesul artistei, care de ziua ei de naştere, în 14 iulie 2010, a înghiţit furadan.
Tribunalul Bucureşti, a dat publicităţii, miercuri, motivarea deciziei definitive prin care a decis redeschiderea anchetei în cazul de deces al cântăreţei Mădălina Manole. În documentul citat instanţa arată între altele faptul că procurorul de caz s-a axat exclusiv în cercetare pe fapta de omor, şi nu a verificat temeinic susţinerile părinţilor artistei, potrivit cărora fiica lor ar fi fost împinsă să se sinucidă.
Concret, notează judecătoarea Manuela Mladin, "în cauza, petiţionarii Ion Manole şi Eugenia Manole, părinţii persoanei decedate, au solicitat procurorului reaudierea acestora în prezenta unui avocat ales, în sensul în care la dosar, în faţă instanţei s-a depus de către petenţi copia unei împuternicirii avocaţiale din data de 21 iulie 2010 cu care se face dovada faptului că, anterior audierii acestora din data de 22 iulie 2010, părinţii persoanei decedate angajaseră un apărător, precum şi audierea numiţilor N.T., văr primar şi o persoană foarte apropiată victimei şi familiei acesteia, şi I.S., care a arătat că este un apropiat al lui MP şi deţine probe ce au strânsă legătură cu cauza (...)".
"Urmare a solicitării formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în data de 23 septembrie 2010 în prezenta cauză având ca obiect decesul numitei Mădălina Manole, IJP Prahova- Biroul de Investigaţii Criminale a comunicat identitatea persoanei care în cursul lunii septembrie 2010, l-a contactat pe MI susţinând faţă de acesta că deţine probe ce au legătură cu împrejurările în care s-a produs decesul fiicei petenţilor, această persoană fiind IS", se mai arată în documentul citat.
Cu toate acestea, mai arată Tribunalul în motivare, deşi "relaţiile au fost apreciate ca pertinente şi utile lămuririi cauzei sub toate aspectele, ulterior momentului obţinerii acestora nu s-a mai procedat la valorificarea lor, cu alte cuvinte la audierea persoanei în cauză, apreciindu-se totodată că faţă de concluzia neechivocă a procurorului în sensul că decesul Mădălinei Manole a fost urmarea unui act suicidal, în cauză nu a existat necesitatea suplimentării probatoriului".
În opinia judecătoarei Mladin, s-a omis astfel a se efectua cercetări din care să rezulte, "fără putinţă de tăgadă, faptul că actul suicidal nu a fost determinat ori înlesnit de vreo persoană, faptă ce constituie infracţiunea prevăzută de articolul 179 Cod penal, solicitările petenţilor de suplimentare a probatoriului în sensul arătat vizând tocmai o atare faptă".
"Faptul că preocuparea procurorului de caz la momentul administrării probatoriului a constat în lămurirea cauzei sub toate aspectele privitoare la săvârşirea infracţiunii de omor rezultă şi din cuprinsul dispozitivului rezoluţiei analizate de instanţă prin care se dispune, neînceperea urmăririi penale în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, reţinându-se totuşi, în continuare, că decesul numitei MMA nu a fost consecinţa vreunei fapte prevăzute de legea penală, deşi probatoriul în cauză, în raport de art. 179 Cod penal solicitat de către părinţii victimei nu a fost apreciat ca util şi concludent în cauză, fiind respins, cercetările sub acest aspect nefiind complete, cauza nefiind lămurită sub acest aspect", scrie judecătoarea.
Ancheta privind infracţiunea de omor în cazul Mădălinei Manole va fi redeschisă, după ce judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti a admis, luni, contestaţia părinţilor cântăreţei faţă de decizia de neîncepere a urmăririi penale, dosarul urmând să fie trimis la Parchetul Capitalei.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au dispus, în 19 ianuarie, neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de omor în cazul decesului Mădălinei Manole.
Decizia a fost contestată la Tribunalul Bucureşti de părinţii Mădălinei Manole, care au solicitat retrimiterea dosarului la procurori, pentru reluarea anchetei privind infracţiunea de omor în cazul fiicei lor.
Instanţa a admis, luni, solicitatarea şi a dispus ca dosarul să fie retransmis procurorilor, pentru suplimentarea urmăririi penale. Decizia instanţei este definitivă, dosarul urmând să fie transmis Parchetului Tribunalului Bucureşti după redactarea motivării hotărârii.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, prin rezoluţia nr. 2675/P/2010 din 19 ianuarie 2011, neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de omor, "întrucât decesul numitei Mircea Magdalena Anca nu a fost consecinţa vreunei fapte prevăzute de legea penală".
Totodată, prin acelaşi document s-a dispus continuarea cercetărilor faţă de Cristian Urziceanu, cel care ar fi vândut Furadanul cu care s-a sinucis Mădălina Manole, pentru infracţiunea de trafic de substanţe toxice.
Procurorii au reţinut, în cuprinsul soluţiei, că, potrivit raportului de autopsie medico-legală întocmit de Serviciul de Medicină Legală Ilfov, moartea Magdalenei Anca Mircea - cunoscută publicului drept Mădălina Manole - a fost violentă.
"Ea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă intoxicaţiei cu carbofuran. Calea de pătrundere a toxicului a fost digestivă (orală). La autopsie s-a constatat o leziune traumatică (plagă contuză parietală stânga cu infiltrat sanguin epicranian subiacent) care s-a putut produce cel mai probabil prin lovire de plan dur în cadrul stării de rău care a premers decesului, nu are legătură cu mecanismul de producere al morţii şi pentru care sus-numita ar fi necesitat opt-nouă zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în caz de supravieţuire", arătau procurorii într-un comunicat de presă, citând din raportul de autopsie.
De asemenea, procurorii au mai reţinut că prin raportul de expertiză din septembrie 2010, întocmit de Institutul de Criminalistică din Poliţia Română, concluziile au fost că: "flaconul din material plastic cu inscripţia «Pesticide» conţine suspensie apoasă de carbofuran, respectiv aproximativ 680 grame de substanţă constituită în majoritate din apă şi carbofuran (pesticid carbamic), ca substanţă activă; paharul din sticlă conţine pe interior carbofuran, din acesta s-a colectat o cantitate de 0,449 grame substanţă solidă, constituită în majoritate din substanţa activă carbofura; urmele de substanţă ridicate de pe cadavru, din apropierea acestuia şi de pe forfecuţa cu mânere din plastic de culoare roşie conţin carbofuran".
Substanţa solidă aflată în flaconul din material plastic cu inscripţia "Pesticide" este aceeaşi cu substanţa solidă identificată pe interiorul paharului din sticlă şi cu substanţa identificată în urmele materie recoltate de pe forfecuţa cu mânere din plastic de culoare roşie şi în urmele materie ridicate de pe cadavru şi din apropierea acestuia, au mai precizat procurorii.
Carbofuranul este o pulbere de culoare albă, fără miros, foarte puţin solubilă în apă. Aceasta se condiţionează sub formă de suspensie în apă, la care se adaugă un colorant roz pentru marcare (atenţionare). Carbofuranul este substanţa activă a pesticidului Furadan. Conform Codexului produselor de uz fitosanitar omologate pentru a fi utilizate în România, carbofuranul face parte din grupa I de toxicitate, "produse extrem de toxice, care conţin substanţă activă cu doza medie letală (DL 50) sub 50 mg/kg corp".
Totodată, procurorii au reţinut că, potrivit raportului de constatare tehnico-ştiinţifică dactiloscopică din 11 octombrie 2010 al Serviciul Criminalistic din Poliţia Capitalei, una dintre urmele digitale ridicate de pe flaconul din plastic cu menţiunea "Pesticide", găsit în apropierea cadavrului, a fost creată de degetul mijlociu de la mâna dreaptă a Mădălinei Manole
"Cu privire la celelalte trei urme ridicate s-a concluzionat că nu conţin suficiente elemente dactiloscopice individuale necesare identificării persoanelor care le-au creat", mai scriu procurorii în cuprinsul soluţiei de neîncepere a urmăririi penale.
În cauză a fost efectuată şi o constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la un înscris olograf, nedatat şi nesemnat, rezultând că acesta a fost redactat de către Mădălina Manole.
"Astfel, pentru comparaţie au fost avute în vedere mai multe înscrisuri, inclusiv scripte obţinute din arhivele Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Otopeni şi Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bucureşti, respectiv cererea pentru eliberarea actului de identitate completată şi semnată de Mircea Magdalena Anca la data de 05.08.2008 şi cererea olografă, datată 01.10.2002, prin care a solicitat eliberarea unui paşaport turistic. Concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică au fost în sensul că scrierea de pe toate înscrisurile avute la dispoziţie a fost executată de către aceeaşi persoană, precum şi că înscrisul în cauză nu prezintă modificări şi nu a fost realizat prin imitare", au precizat procurorii.
Cristian Urziceanu, cel care ar fi vândut Furadanul cu care s-a sinucis Mădălina Manole, a fost eliberat din arest în noiembrie 2010, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca acesta să fie cercetat în libertate, el având interdicţie de a părăsi ţara. Pe numele lui Urziceanu a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă în 18 octombrie 2010. El a fost dus în arest în 9 noiembrie, după ce s-a predat Parchetului Tribunalului Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe