Reprezentanta Moldovei, trupa Zdob şi Zdub, s-a calificat în finala Eurovision 2011

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial vineri, 13 mai, la ora 00.22)

Urmărește
1 afișare

Trupa Zdob şi Zdub, reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision 2011, s-a calificat în finala concursului, care va avea loc sâmbătă, după ce a trecut, joi, de semifinala care s-a desfăşurat Düsseldorf Arena, Germania.

Trupa Zdob şi Zdub participă la concursul Eurovision de anul acesta cu melodia "So Lucky". Trupa moldovenească a mai participat la Eurovision în 2005, când a ocupat locul al şaselea.

În finala de sâmbătă s-a mai calificat şi România, reprezentată de trupa Hotel FM - Gabriel Băruţa, David Bryan şi Alex Szuz -, cu piesa "Change".

Lor li se alătură Bosnia şi Herţegovina, Austria, Ucraina, Suedia, Slovenia, Estonia, Danemarca, Irlanda, calificate tot în semifinala de joi, dar şi reprezentanţii Ungariei, Serbiei, Rusiei, Lituaniei, Georgiei, Azerbaidjanului, Greciei, Elveţiei, Finlandei şi Islandei, calificaţi în semifinala de marţi.

Cei 20 finalişti au fost desemnaţi pe baza votului telespectatorilor şi a votului unui juriu de specialitate, în egală măsură.

Pentru marele premiu al concursului se vor lupta, sâmbătă, artiştii din cele 20 de ţări calificate în semifinale şi reprezentanţii celor cinci ţări care intră direct în finală - Germania, Spania, Italia, Marea Britanie şi Franţa.

Românii din străinătate vor putea vota Hotel FM în finală numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din ţara în care se află - pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.

Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision se desfăşoară în Germania, după ce Lena Mayer-Landrut a câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa "Satellite".

În 2010, Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision, s-au clasat pe locul al treilea în celebrul concurs.

Ambele semifinale ale Eurovision 2011 au fost difuzate în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, iar finala de sâmbătă va fi transmisă în direct de aceleaşi posturi ale televiziunii publice.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici