- Home
- Life-Entertaiment
- (16.01.2023, 13:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMUNICAT Satul Birgi din Turcia – unul dintre cele mai bune sate turistice din 2022
Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) a inclus Birgi în rândul „Celor mai bune sate turistice din 2022” mulţumită arhitecturii unice a caselor şi a celor aproximativ cinci mii de ani de istorie
Urmărește
733 afișări
Satul Birgi din Turcia – unul dintre cele mai bune sate turistice din 2022
În clasamentul UNWTO apar şi satele Tarakli din Sakarya şi Mustafapaşa din Nevşehir
Topul realizat în 2022 de Organizaţia Mondială a Turismului cuprinde 32 de destinaţii rurale din întreaga lume, provenind din 18 ţări diferite. Mulţumită inovării, durabilităţii, arhitecturii şi valorii sale culturale, Birgi este unul din cele trei sate turceşti ce şi-au găsit un loc în acest clasament global.
Titlul de „Cel mai bun sat turistic” este oferit dacă localitatea întruneşte o serie de atribute, cum ar fi promovarea valorilor şi produselor locale, gradul de evoluţie a afacerilor din zonă, nivelul de confort oferit vizitatorilor, dar şi standardele turismului în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă promovate de ONU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Birgi: atracţii pentru turişti şi localnici, deopotrivă
Localizat în regiunea Mării Egee din vestul Turciei, satul are străzi pietruite pe marginea cărora se găsesc case tradiţionale turceşti care datează încă din secolul al XII-lea.
Birgi este amplasat la 7 km de oraşul Odemiş din provincia Izmir. Acesta atrage turişti din zonă, dar şi străini, mulţumită proximităţii sale faţă de situl istoric Efes, precum şi de localitatea Şirince, renumită pentru comercializarea vinurilor din fructe, dar şi de staţiunile Ceşme, Alacati şi Seferihisar.
Aşezările istorice din Birgi au fost construite în anul 3.000 î.Hr., fiind conduse de-a lungul timpului de frigieni, lidieni şi perşi. În trecut, Birgi făcea parte din regatul Pergamon al Imperiului Roman, fiind şi capitala Principatului Aydinogullari în perioada Principatelor Anatoliei. În 1426, Birgi a intrat sub stăpânire otomană şi a continuat să fie un centru administrativ şi cultural până în secolul al XVII-lea.
Un muzeu în aer liber
Birgi este un sat care seamănă cu un muzeu în aer liber, oferind turiştilor acces la numeroase situri istorice, inclusiv morminte, moschei, fântâni, băi şi biblioteci, multe dintre acestea fiind construite încă de pe vremea Principatelor Anatoliei şi a Imperiului Otoman.
Moscheea Ulu (Aydinoglu Mehmet Bey Moscheea) este printre cele mai frumoase exemple arhitecturale ale secolului al XVIII-lea. Conacul Cakiraga, Mormântul Imam Birgivi, Conacul Sandikoglu, Moscheea Dervişaga şi Mormântul Ummu Sultan Şah sunt, de asemenea, alte locuri ce nu trebuie ratate.
Satul este cunoscut şi pentru peisajele naturale şi cultura gastronmică deosebită. În cafenelele autentice de pe străzile sale, turişti pot interacţiona cu localnicii, care sunt mereu dornici să dialogheze şi să spună povestea localităţii lor.
Delicii gastronomice ce nu trebuie ratate
Mulţumită proximităţii faţă de mare, Birgi oferă tuturor vizitatorilor săi preparate bazate în principal pe peşte, fructe de mare, ierburi marine şi ulei de măsline de cea mai bună calitate.
Supa „kastirme” din pui şi ierburi meditaraneene, keşkek – tocana din orez şi carne, ciorba de linte şi inflorescenţele de dovlecel umplute sunt delicatesele ce pot fi degustate într-un sejur în Birgi. În plus, sunt recomandate şi mâncărurile făcute în cuptoarele tradiţionale de piatră din sat, preparatele din cartofi, deserturile din dude sau halvaua.
Birgi a fost declarat drept „zonă protejată” în 1996, iar din 2012 se află şi pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe