Satul lui Moş Crăciun, afectat de lipsa zăpezii din cauza creşterii accelerate a temperaturilor

În Satul lui Moş Crăciun din Rovaniemi, Laponia, turiştii tânjesc după un Crăciun alb, în contextul în care temperaturile din Arctica cresc de patru ori mai repede decât în restul lumii, potrivit AFP.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Satul lui Moş Crăciun, afectat de lipsa zăpezii din cauza creşterii accelerate a temperaturilor

Satul lui Moş Crăciun, afectat de lipsa zăpezii din cauza creşterii accelerate a temperaturilor

În Laponia finlandeză, Moş Crăciun şi spiriduşii săi sunt ocupaţi să facă fotografii cu turiştii şi să răspundă la scrisorile din întreaga lume, dar sunt neputincioşi în faţa unui nou fenomen: zăpada prea puţină.

Rovaniemi, un sat arctic pe care marketingul turistic finlandez îl prezintă încă din anii 1980 ca fiind „adevărata patrie” a lui Moş Crăciun, este de obicei complet acoperit de zăpadă la sfârşitul lunii noiembrie. Anul acesta, termometrele indică +2°C, iar ploaia e prezentă.

„Mă aşteptam la mult mai multă zăpadă. Adică, se simte ca de Crăciun... dar am crezut că va fi un pic mai ca de Moş Crăciun”, spune Wenguel, o turistă americană.

„Renii mei pot zbura, aşa că nu este o problemă!”, glumeşte unul dintre Moşii Crăciun din sat, îmbrăcaţi toţi în roşu şi alb. El a adăugat: „Vedem că schimbările climatice sunt reale. Acestea afectează viaţa aici în Arctica, în special renii”.

Iernile mai blânde şi mai imprevizibile fac ca zăpada să se topească şi apoi să îngheţe din nou, astfel încât se acumulează straturi de gheaţă, iar renii se chinuie să dezgroape licheni, principala lor sursă de hrană.

Arctica s-a încălzit de aproape patru ori mai repede decât alte regiuni ale lumii, conform unui studiu publicat în revista Nature în 2022. Ultimele luni au stabilit un record istoric de încălzire în Laponia finlandeză.

Un nou record a fost stabilit pentru luna noiembrie, cu 11,1°C în oraşul Utsjoki. Recordul anterior, de 11°C, datează din 1975.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici