Secretul pisicilor portocalii, descoperit în sfârşit după 60 de ani de căutări

Două echipe independente de cercetători au rezolvat în sfârşit unul dintre cele mai lungi mistere din genetica pisicilor: cauza culorii portocalii a blănii lor, conform unor studii publicate în bioRxiv.

Urmărește
17125 afișări
Imaginea articolului Secretul pisicilor portocalii, descoperit în sfârşit după 60 de ani de căutări

Sursa foto: Unsplash

Dr. Greg Barsh de la Universitatea Stanford şi colegii săi au descoperit că celulele pielii pisicilor portocalii produc de 13 ori mai mult ARN dintr-o genă numită Arhgap36, comparativ cu pisicile de alte culori.

Studiind ADN-ul a 188 de pisici, dintre care 145 portocalii, cercetătorii au observat că toate pisicile portocalii aveau o secţiune lipsă de ADN (o deleţie de 5 kilobaze) înainte de această genă, ceea ce îi afectează expresia.

Descoperirea explică şi de ce majoritatea pisicilor portocalii sunt masculi, în timp ce femelele tind să aibă blană în mai multe culori (calico sau tortoiseshell). Gena se află pe cromozomul X, iar femelele, având doi cromozomi X, pot exprima două variante diferite ale genei în ţesuturi diferite.

O a doua echipă, condusă de geneticianul Hidehiro Toh de la Universitatea Kyushu, a confirmat independent aceste rezultate, demonstrând că expresia crescută a genei Arhgap36 modifică pigmenţii din blană de la negru la portocaliu.

Deşi pisicile portocalii au reputaţia de a fi mai puţin inteligente, cercetătorii subliniază că nu există nicio dovadă ştiinţifică în acest sens. Mutaţia afectează doar celulele care produc pigmenţi şi nu are consecinţe negative asupra sănătăţii sau dezvoltării mentale a pisicilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici