Sibiu: Doi români vor participa, în premieră, la Campionatul Mondial al Maeştrilor Ciocolatei

România a fost invitată, în premieră, să participe la Campionatul Mondial al Maeştrilor Ciocolatei, o echipă formată din Florin Bălan din Sibiu şi Anda Calinici din Cluj-Napoca urmând să participe, în perioada 23-25 februarie, la preliminariile din Europa de Est ale acestei competiţii.

Urmărește
13 afișări

Florin Bălan, managerul grupului de firme Pralin din Cisnădie (judeţul Sibiu), în calitate de promotorm şi Anda Calinici, specialist în deserturi şi consultant gastronomic din Cluj-Napoca, vor reprezenta pentru prima dată România la "Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011" (Preliminariile din Europa de Est ale Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatei), competiţie care va avea loc între 23 şi 25 februarie, la Expo Sweet Fairs din Varşovia (Polonia), transmite corespondentul MEDIAFAX.

"De mai bine de 13 ani am încercat să punem România pe harta mondială a ciocolatei, dar, pentru că nu avem o tradiţie în acest domeniu, a fost extrem de dificil. Meseria de ciocolatier nici măcar nu apare în nomenclatorul meseriilor din România, deci nu am putut avea şcoli în acest domeniu şi nici competiţii interne. În decursul anilor, am făcut toate demersurile ca România să fie invitată la această competiţie, iar când invitaţia a venit nu ne venea să credem", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, Florin Bălan.

Potrivit acestuia, la Varşovia, echipa României va concura cu alte trei echipe din Europa de Est (Polonia, Slovacia şi Turcia). Echipele Poloniei şi Turciei sunt formate din câte doi ciocolatieri, iar cele ale României şi Turciei din câte un ciocolatier înscris în concurs.

Cel care ajunge pe primul loc la Varşovia va reprezenta Europa de Est în finala Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatei, care va avea loc între 19 şi 21 octombrie, la Paris.

"«Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011» este considerat cel mai important concurs de profil şi oferă posibilitatea maeştrilor ciocolatieri să îşi demonstreze talentul şi abilităţile, în faţa publicului şi în faţa unui juriu format din experţi şi somităţi internaţionale în domeniu. Cei şase concurenţi vor fi nevoiţi să treacă trei probe, pe parcursul a opt ore de lucru (prezentarea unei compoziţii originale din ciocolată, a unui tort după o reţetă proprie şi a două feluri de praline, cu inspiraţie belgiană şi franceză)", a declarat Florin Bălan.

Tema preselecţiei şi a finalei din acest an este Zeul Aztec al Ciocolatei - Quetzalcoatl, recunoscut, într-una una din reprezentările sale, ca un şarpe cu pene vegetale, simbol al cunoaşterii.

Florin Bălan şi Anda Calinici şi-au propus să se califice la finala de la Paris, urmând să prezinte trei lucrări, o compoziţie care se va întitula "Roots - Rădăcini", înaltă de 1,2 metri, realizată în totalitate din ciocolată, un tort de 1,2 kilograme şi două tipuri de praline - toate după reţete proprii.

Anda Calinici, care realizează efectiv obiectele pentru concurs, are 31 de ani şi este din Cluj-Napoca.

"Anda este un personaj cu o istorie interesantă. Este medic psiholog, dar care lucrează în domeniul IT, însă este pasionată de ciocolată şi are o afacere cu deserturi. Am intrat în legătură cu ea în urmă cu un an, când mi-a cerut tot felul de ingrediente ciudate pentru tot felul de deserturi. Am văzut de fiecare dată rezultatele şi am considerat că este singura persoană care ar putea face faţă trainingului pentru această competiţie şi competiţiei în sine", a declarat Florin Bălan.

Potrivit acestuia, deplasarea la Varşovia se va face cu două maşini, în care vor fi transportate ingredientele necesare participării la concurs, dar şi părţile componente ale obiectelor din ciocolată care urmează să fie asamblate la Varşovia şi prezentate în concurs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici