Solistul unei trupe rock din Argentina, condamnat la cinci ani de închisoare

Solistul trupei argentiniene Callejeros a fost condamnat, luni, în apel, la 5 ani de închisoare, juraţii găsindu-l vinovat de producerea incendiului în care au murit 194 de persoane, în 2004, în timpul unui concert pe care acest grup l-a susţinut într-o discotecă din Buenos Aires, informează AFP.

Urmărește
1 afișare

Această dramă este considerată cea mai gravă catastrofă umană din istoria Argentinei.

"Tribunalul Penal Nr. 24 a decis o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru Patricio Fontanet, solistul trupei Callejeros, vinovat de incendiul care s-a produs pe 30 decembrie 2004", a anunţat Centrul de Informaţii al Justiţiei (CIJ).

În schimb, judecătorii de la Curtea de Apel au redus pedeapsa lui Oma Chaban, patronul discotecii Cromagnon unde a avut loc acel concert, de la 20 de ani cât primise în cadrul primului proces, în 2009, la o pedeapsă de opt ani.

Omar Chaban a fost găsit vinovat de această dată de "incendiu involuntar urmat de moarte şi corupţie", delicte care sunt asociate unei pedepse de cel mult 11 ani de închisoare.

"Pentru moment, nimeni nu va merge la închisoare", afirmă CIJ, condamnaţii putând încă să facă recurs la Curtea Supremă din Argentina.

În cadrul primului proces ce a avut loc în 2009, cei şase membri ai grupului Callejeros au fost eliberaţi, deşi parchetul argentinian solicitase o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Familiile victimelor au făcut apel la această decizie.

În seara tragediei, peste 4.000 de tineri au umplut până la refuz acea discotecă, depăşind de peste trei ori capacitatea maximă a acesteia, care era de 1.200 de persoane. Multe dintre victime au murit asfixiate, deoarece ieşirea principală a fost încuiată de către organizatori. Aceştia voiau să limiteze numărul persoanelor intrate la concert fără bilet.

Incendiul a izbucnit în timpul unui concert al trupei Callejeros, când câţiva spectatori au lansat în aer salve de artificii - o practică curentă şi încurajată în timpul concertelor acestei trupe -, provocând combustia materialelor din care era confecţionat acoperişul discotecii şi emanaţii toxice.

Justiţia argentiniană a ordonat, totodată, familiilor victimelor să elibereze o stradă din Buenos Aires pe care aceştia au blocat-o prin amenajarea unui sanctuar în memoria celor 194 de victime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici