Sound designerul filmului"Calul din Torino", Gabor Erdelyi, spune că pelicula e un eseu de atmosferă

Sound designerul filmului "Calul din Torino", Gabor Erdelyi, spune că lungmetrajul lui Bela Tarr, care va fi proiectat, miercuri, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), este un eseu de atmosferă care îl duce pe spectator spre inconştient, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Gabor Erdelyi a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a lucrat la filmul "Calul din Torino" cu celebrul regizor Bela Tarr, care este obsedat de atmosferă.

"De prima dată când am citit scenariul acestui film, în urmă cu doi ani, mi s-a părut interesant, pentru că pune întrebări care îţi schimbă viaţa. Postproducţia a durat nouă luni, să nu uitaţi asta când priviţi filmul, sunetul exprimă cel mai bine acel mesaj puternic care este în acest film. Filmul durează două ore şi jumătate şi este greu de găsit traiectoria acestui film când lucrezi doar 10 minute pe zi. Sunetul este artificial, noi aveam trei elicoptere la filmare şi nu am putut înregistra sunetul. Dacă spectatorul nu observă asta, atunci am reuşit. Să găsim acele treceri ale stărilor şi imaginile şi vântul, toate ajută la a te duce în subconştientul acestui film. Spectatorul devine parte integrantă a filmului. O diferenţă de imagine nu începe să influenţeze conştientul, ci sufletul, inima, fiind un film de atmosferă. Nu am lucrat cu urechea, am lucrat cu sufletul, ceea ce a fost foarte greu", a spus Gabor Erdelyi.

Gabor Erdelyi va sta de vorbă cu publicul după proiecţia de la ora 17.30, la Cinema Florin Piersic.

Jakab-Benke Nandor, regizor al filmului "Antigona", a declarat, la rândul său, că proiectul lui a pornit pentru a transpune Antigona în zilele noastre.

"Am scris scenariul, ar fi fost cu costume, figuraţie şi, la a patra variantă a scenariului, ne-am dat seama că din atâţia bani ne-am face de râs, am decis să râdem noi de oameni, în loc să fie invers. Am decis să facem un film despre cum se face un film în Ardeal. Apoi a trebuit să ne autocenzurăm, să ne oprim din cele mai multe idei. În patru zile am scris scenariul, am avut multe poveşti, am găsit locaţii şi am filmat «Antigona, hai să facem film în Ardeal». Asta s-a întâmplat pentru că nu am vrut să inducem spectatorii în eroare, pentru că la TIFF-ul de anul acesta mai există un (film)"Antigona", care se ocupă cu acest subiect", a spus Jakab-Benke Nandor.

Miercuri, în cadrul zilei maghiare la TIFF, sunt proiectate şase lungmetraje, dintre cele mai de succes filme maghiare ale ultimului an, precum şi cea mai apreciată producţie maghiară de scurtmetraj a momentului, "Fiara".

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început vineri, la Cluj-Napoca, unde urmează să se desfăşoare până duminică. Ediţia de la Sibiu va avea loc între 15 şi 19 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici