Suceava: Peste o mie de persoane au audiat un concert de toacă şi alte instrumente din lemn

Peste o mie de persoane au audiat, duminică la prânz, în parcul central al municipiului Suceava, un concert de toacă şi alte instrumente din lemn, urmat de un concert de clopote ale mănăstirilor din Bucovina, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
13 afișări

Spectacolul a început cu corul bărbătesc din Bosanci şi a fost urmat de un concert în premieră "Lemnul care cântă" ce a combinat sunetul de toacă bătută de Lucian Rusu şi Cosmin Mateicuc, cu instrumente de suflat din lemn, fluier, nai, caval, tilincă, dar şi vioară la care Ciprian Reuţ a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu.

Conceptul acestui concert al instrumentelor din lemn este al lui Emil Havriliuc din cadrul Centrului Cultural Bucovina.

Totodată, sucevenii au audiat şi un concert al clopotelor bisericilor mănăstirilor din Bucovina, printre care cel mai mare clopot al mănăstirii Putna, "Buga", de 1.565 de kilograme, urmat de clopotul "Blagovistnic" în greutate de 318 kilograme, ambele turnate din porunca lui Ştefan cel Mare, iar apoi de "Uşerul", dăruit mănăstirii în 1530 de domnitorul Petru Rareş.

În concert au mai fost incluse înregistrări ale clopotelor mănăstirilor Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Arbore, Probota, Slatina, Dragomirna, Humorului, Cacica şi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Copiii aflaţi în parc au fost mai mult atraşi de zeci de iepuri şi de plimbarea cu o mini caleaşcă trasă de un ponei, iar sucevenii au primit câte un ou roşu şi cozonac.

La manifestare, au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, senatorul Orest Onofrei, deputatul Sanda Ardeleanu.
Acest spectacol face parte din programul "Paştele în Bucovina", finanţat în acest an cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici