- Home
- Life-Entertaiment
- ALBA IULIA, (30.04.2011, 14:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traseul nordic din Cetatea Alba Iulia, reabilitat cu fonduri europene, a fost deschis pentru public
Traseul nordic din interiorul şanţurilor cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia, reabilitat printr-un proiect european, a fost inaugurat şi deschis publicului, sâmbătă, de către administraţia locală din Alba Iulia, evenimentul fiind inclus în programul Zilei Cetăţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
35 afișări
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că traseul nordic din cadrul şanţurilor Cetăţii Alba Carolina este cel mai lung traseu şi cuprinde patru bastioane: Bastionul Sfântul Mihail, Bastionul Sfânta Elisabeta, Bastionul Carol al VI-lea şi Bastionul Capistrano.
Coşer a spus că traseul nordic are o suprafaţă totală de 50.762 de metri pătraţi, dintre care peste 40 la sută va fi suprafaţă verde.
El a adăugat că în această zonă urmează să fi plantată vegetaţie şi să fie amenajate două grădini spectaculoase prin concepţie, o grădină romană şi o grădină japoneză.
Potrivit sursei citate, pe acest traseu a fost dezvelită, sâmbătă, o statuie realizată în memoria soldaţilor români necunoscuţi, din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece. Statuia reprezintă un toboşar român din cadrul armatei austriece şi este a doua inaugurată în cetatea din Alba Iulia.
În traseul sudic din fortificaţie există o altă statuie care reprezintă un soldat român din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece.
Traseul nordic a fost amenajat printr-un proiect amplu, finanţat din fonduri europene, în valoare peste 18 milioane de euro, care a presupus reabilitarea şi refuncţionalizarea din punct de vedere turistic a tuturor şanţurilor cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia.
Inaugurarea traseului este inclusă în cadrul Zilei Cetăţii, eveniment care cuprinde, sâmbătă, ceremonii realizate de Garda Cetăţii, expoziţii, concerte de fanfară şi muzică populară şi focuri de artificii.
Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completat apoi de generalul Weiss.
Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început în 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului şi situat pe latura de nord a cetăţii.
Centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general pentru armament, la acea vreme, cetatea din Alba Iulia are valoare arhitecturală datorită lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.
Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc a existat, începând cu anul 104, un castru roman, iar apoi o cetate medievală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe