Traseul nordic din Cetatea Alba Iulia, reabilitat cu fonduri europene, a fost deschis pentru public

Traseul nordic din interiorul şanţurilor cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia, reabilitat printr-un proiect european, a fost inaugurat şi deschis publicului, sâmbătă, de către administraţia locală din Alba Iulia, evenimentul fiind inclus în programul Zilei Cetăţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
35 afișări

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că traseul nordic din cadrul şanţurilor Cetăţii Alba Carolina este cel mai lung traseu şi cuprinde patru bastioane: Bastionul Sfântul Mihail, Bastionul Sfânta Elisabeta, Bastionul Carol al VI-lea şi Bastionul Capistrano.

Coşer a spus că traseul nordic are o suprafaţă totală de 50.762 de metri pătraţi, dintre care peste 40 la sută va fi suprafaţă verde.

El a adăugat că în această zonă urmează să fi plantată vegetaţie şi să fie amenajate două grădini spectaculoase prin concepţie, o grădină romană şi o grădină japoneză.

Potrivit sursei citate, pe acest traseu a fost dezvelită, sâmbătă, o statuie realizată în memoria soldaţilor români necunoscuţi, din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece. Statuia reprezintă un toboşar român din cadrul armatei austriece şi este a doua inaugurată în cetatea din Alba Iulia.

În traseul sudic din fortificaţie există o altă statuie care reprezintă un soldat român din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece.

Traseul nordic a fost amenajat printr-un proiect amplu, finanţat din fonduri europene, în valoare peste 18 milioane de euro, care a presupus reabilitarea şi refuncţionalizarea din punct de vedere turistic a tuturor şanţurilor cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia.

Inaugurarea traseului este inclusă în cadrul Zilei Cetăţii, eveniment care cuprinde, sâmbătă, ceremonii realizate de Garda Cetăţii, expoziţii, concerte de fanfară şi muzică populară şi focuri de artificii.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completat apoi de generalul Weiss.

Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început în 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului şi situat pe latura de nord a cetăţii.

Centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general pentru armament, la acea vreme, cetatea din Alba Iulia are valoare arhitecturală datorită lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.

Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc a existat, începând cu anul 104, un castru roman, iar apoi o cetate medievală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici