- Home
- Life-Entertaiment
- SIBIU, (06.05.2011, 16:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turiştii au cheltuit anul trecut peste 47,6 milioane de euro în municipiul Sibiu - studiu
Numărul turiştilor care au ales municipiul Sibiu ca destinaţie pentru vacanţa lor a crescut constant în ultimii zece ani, la fel şi sumele cheltuite de aceştia pentru şederea în oraş sau pentru suveniruri, suma totală ajungând, în anul 2010, la peste 47,6 milioane de euro, potrivit unui studiu.
Urmărește
6 afișări
Asociaţia ATLAS (European Association for Leisure and Tourism Studies), Primăria Sibiu şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu au prezentat, vineri, rezultatele unui studiu despre turismul din judeţul Sibiu, realizat în perioada 2001-2010 şi în cadrul căruia au fost aplicate aproape 5.000 de chestionare turiştilor care au vizitat atât municipiul, cât şi judeţul Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Studiul se intitulează "Ten Years of Cultural Development in Sibiu: The European Cultural Capital and Beyond - Zece ani de dezvoltare culturală în Sibiu: Capitala Culturală Europeană şi după ea" şi a fost realizat efectiv de profesorul Greg Richards de la Universitatea Tilburg - Olanda şi profesorul Ilie Rotariu, de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, ambii cercetători ai ATLAS.
Potrivit acestora, studiul privind turismul şi cultura în Sibiu a fost condus începând din 2001, folosindu-se chestionarul şi metodologia ATLAS "care este folosită cu succes în ţările europene pentru a arăta dezvoltarea în aceste domenii".
Raportul se bazează pe cercetările regulate printre vizitatorii Sibiului, pe datele statistice privind fluxurile de turişti, pe interviuri şi pe bazele de date ale ATLAS.
Potrivit acestui studiu, pentru turiştii străini, vacanţele culturale şi vacanţele de touring sunt foarte importante.
"Peste 30 la sută din turiştii străini au venit, în 2010, în Sibiu, pentru turismul cultural, comparativ cu 23 la sută în anul 2009. Acest fapt confirmă că Sibiul este o destinaţie turistică culturală şi de evenimente cu o tot mai mare importanţă pentru turiştii străini", se arată în raport.
În acelaşi raport, cercetătorii notează o creştere constantă privind cheltuiala medie a turistului, încă din 2001, cu o creştere bruscă în 2007.
"Dacă în 2001 un turist cheltuia în medie 200 de euro în oraş, suma cheltuită a ajuns aproape la 450 de euro, în 2010. Acest lucru subliniază schimbarea structurală în piaţa turistică, cei care practică turismul cultural cheltuind mai mult. Analizând suma totală cheltuită de turiştii care au vizitat oraşul Sibiu, indiferent de locul în care s-au cazat, se observă o creştere: în 2007 suma totală a fost 34,1 milioane de euro şi a ajuns, în 2010, la peste 47,6 milioane de euro", se arată în raport.
Potrivit cercetătorilor ATLAS, remarcabilă este creşterea cheltuielilor pentru cadouri, amintiri şi taxe de intrare, de la 36 la sută din bugetul total al turiştilor, în 2009, la 42 la sută, în 2010, faţă de cât a fost media pe ţară, de 10,4 la sută în 2009, respectiv 15,5 la sută, în 2010.
Conform studiului, cei mai mulţi turişti vin în Sibiu din Germania (40,2 la sută), pe următoarele locuri situându-se Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Austria, cu procente sub zece.
Calitatea vizitei în Sibiu a fost unul dintre subiectele abordate.
Dacă, potrivit studiului, turiştii au acordat note de 8, 9 şi 10 şederii lor în Sibiu, primarul oraşului, Klaus Iohannis, s-a arătat nemulţumit de calitatea serviciilor oferite.
"O problemă pe care am avut-o de la început şi pe care nu am rezolvat-o este calitatea serviciilor turistice. Ne descurcăm aşa, la limita decentului. Dar atunci când aştepţi musafiri care se încadrează în marja turismului cultural, atunci trebuie să fii efectiv pregătit, să îi primeşti la un alt nivel decât la nivelul unei petreceri cu grătar. Acolo stăm foarte bine, la petreceri unde facem grătar şi mici, acolo suntem imbatabili, tot restul poate fi îmbunătăţit considerabil, de la condiţii de cazare, la modul în care este tratat turistul, la modul în care este servit", a declarat Klaus Iohannis, la prezentarea rezultatelor studiului.
Potrivit acestuia, "dacă noi nu ne pregătim oamenii calificaţi pentru turism, nu vine nimeni să ni-i pregătească, iar dacă îi pregătim, o să îi pierdem, pentru că, dacă sunt bine pregătiţi, vor fi racolaţi de alţii şi atunci avem nevoie de foarte mulţi studenţi, care să rămână o parte semnificativă şi în Sibiu".
Specialiştii ATLAS au menţionat că numărul locurilor de cazare, în întreg judeţul Sibiu, a crescut considerabil în ultimii zece ani, iar cei care vizitează municipiul spun că nu sunt la prima vizită, ceea ce demonstrează "că oraşul a devenit o destinaţie turistică de sine stătătoare în România".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10