Un restaurant cu tema Meloni se deschide lângă o tabără de solicitanţi de azil din Albania

  • Un restaurant cu tema Meloni se va deschide lângă o tabără de solicitanţi de azil din Albania.
  • Trattoria Meloni conţine 70 de portrete ale premierului italian şi se află în apropierea locului în care sunt procesate cererile persoanelor care sosesc în UE, scrie The Guardian.
Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Un restaurant cu tema Meloni se deschide lângă o tabără de solicitanţi de azil din Albania

Sursa foto: X / @Telegraph

Restaurantul dedicat Giorgiei Meloni a fost deschis în apropierea unei tabere din Albania unde vor fi procesate cererile de azil ale persoanelor care încearcă să intre în UE pe mare, ca parte a unui pact controversat promovat de premierul italian de extremă dreapta.

Trattoria Meloni, un restaurant de fructe de mare din portul Shëngjin din nordul ţării, a fost deschis de Gjergj Luca, un proprietar de restaurant care este un apropiat al prim-ministrului albanez, Edi Rama.

Restaurantul este plin cu 70 de portrete ale lui Meloni, al cărui partid Fraţii Italiei, cu origini neofasciste, conduce coaliţia de guvernare din Italia. Există un portret cu Meloni zâmbitoare, altul cu Meloni serioasă, altul cu Meloni furioasă şi o Meloni ca şi copil, adolescent şi politician.

„Când bucătăria, arta şi politica se întâlnesc, poţi face lucruri frumoase”, a declarat Luca pentru AFP.

Meloni şi Rama au pus la cale planul de migraţie în vara anului trecut, catalogat de asociaţiile pentru drepturile omului drept ilegal în conformitate cu dreptul internaţional, dar aprobat tacit de UE.

Meloni a vizitat amplasamentul centrului Shëngjin în iunie, înainte de deschiderea restaurantului. Acesta este unul dintre cele două centre care se aşteaptă să înceapă procesarea cererilor de azil în următoarele săptămâni. În cadrul acordului finanţat de Italia, bărbaţii care traversează Mediterana din nordul Africii şi sunt interceptaţi de paza de coastă italiană vor fi duşi în Albania.

Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului şi de deputaţii săi din Partidul Laburist după ce şi-a exprimat „marele interes” faţă de pactul privind migraţia în timpul unei întâlniri cu Meloni la Roma săptămâna trecută, promiţând în acelaşi timp să trimită 4 milioane de lire sterline pentru a sprijini represiunea controversată a acesteia împotriva migraţiei ilegale.

Meloni a declarat odată că Italia ar trebui să repatrieze migranţii şi apoi „să scufunde bărcile care i-au salvat”.

Cu toate acestea, centrele au fost în mare parte salutate de localnici pentru crearea de locuri de muncă într-o regiune săracă a Albaniei.

Luca, fiul unui celebru actor albanez şi el însuşi fost actor, a declarat că a fost fermecat de personalitatea lui Meloni, numind-o „extraordinară”.

El a spus că speră ca aceasta să revină pentru a-i gusta mâncarea şi a-i admira portretele, care împodobesc fiecare centimetru din pereţii restaurantului.

Toate portretele au fost pictate de Helidon Haliti, un cunoscut artist albanez.

Meloni este „un personaj foarte interesant, puternic şi, chiar dacă convingerile ei politice nu sunt ale mele, asta nu m-a împiedicat să fac o treabă pasionantă”, a declarat Haliti pentru AFP.

„Am avut nevoie de o permisiune pentru a-i face portretul?”, a adăugat el. „A avut Andy Warhol nevoie de permisiune pentru a o picta pe Marilyn Monroe? În postmodernism, este permis, şi cred că, cu Meloni, am reuşit”.

Meloni a fost, de asemenea, protagonist-cheie al unui acord semnat în iulie 2023 între UE şi Tunisia, care presupunea plata a milioane de euro ţării nord-africane pentru a opri plecarea ambarcaţiunilor cu migranţi, precum şi pentru a investi în întreprinderi şi educaţie, toate cu scopul de a descuraja migraţia.

Politica a dat puţine rezultate în primele etape, dar acum acordul, împreună cu un altul - încheiat pentru prima dată de Italia în 2017 - care echipează şi instruieşte paza de coastă libiană pentru a opri plecarea persoanelor, este creditat cu reducerea afluxurilor.

În esenţă, acordul cu Libia împinge oamenii înapoi în lagărele de detenţie, unde sunt supuşi torturii şi altor abuzuri. Abuzuri şocante împotriva migranţilor în Tunisia au fost raportate de Guardian săptămâna trecută.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici