UPDATE: Bărbat judecat pentru că cerea bani în scopuri personale, imitând vocile unor celebrităţi

(Adaugă elemente de background)

Urmărește
13 afișări

Un bărbat ce imita vocile Nadiei Comăneci sau Angelei Similea, sub pretextul ajutării unor studenţi, solicita "sponsorizări" între 500 de lei şi 20.000 de euro, motivând diverse plăţi, însă banii ajungeau în conturi personale, informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 3 martie 2011, trimiterea în judecată a inculpatului Romi Varga (arestat în altă cauză), pentru înşelăciune şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

"Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat faptul că, în perioada martie - mai 2010, inculpatul a înşelat mai multe persoane juridice, de la care pretindea, folosindu-se de o situaţie neconformă adevărului, sume cuprinse între 500 lei şi 20.000 de euro", spune sursa citată.

Deşi avea interdicţie de a se afla în municipiul Bucureşti, Varga şi-a deschis, la o sucursală a unei bănci comerciale, conturi în lei şi valută în care persoanele vătămate erau îndrumate să vireze anumite sume de bani sub pretextul unor contracte de sponsorizare sau de mecenat.

Pentru a-şi pune în aplicare planurile, inculpatul recurgea, de cele mai multe ori, la contactarea telefonică (ori prin alte mijloace de comunicare, SMS, e-mail etc) a persoanelor vătămate (persoane juridice) şi, prin atribuirea unei identităţi false, le prezenta o situaţie neconformă cu realitatea, determinând părţile vătămate să plătească în contul său diferite sume de bani.

Astfel, inculpatul îşi modifica vocea, imitând o voce feminină, şi sub identitatea unor persoane publice (Norina Constantinescu, Nadia Comăneci, Angela Similea), sub pretextul ajutării unor studenţi, solicita o "sponsorizare" ce urma a fi folosită pentru plata cazării în căminul studenţesc. După acceptul societăţilor comerciale contactate, acesta trimitea pe fax un exemplar al contractului de sponsorizare sau de mecenat în vederea semnării.

Cercetările au fost efectuate în cauză cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei sector 6 Bucureşti.

Romi Varga a mai fost arestat şi condamnat pentru fapte similare, cazul său fiind reclamat poliţiei, în 2002, de însuşi premierul de la acea vreme, Adrian Năstase.

Romi Varga, de loc din Oţelul Roşu, provine dintr-o familie cu mai mulţi copii şi a fost internat în mai multe centre de plasament. A părăsit casa de copii întrucât împlinise 18 ani şi nu mai urma vreo formă de învăţămînt, a primit o locuinţă socială în Oţelul Roşu dar a părăsit localitatea după câtva timp, venind în Bucureşti.

În Capitală, tânărul a început să sune la diverşi demnitari şi la instituţii ale statului, cerând să fie ajutat cu diferite sume de bani. Astfel, el a apelat la Banca Naţională a României, susţinând că vine din partea Nadiei Constantinescu, soţia fostului preşedinte Emil Constantinescu, şi că intervine în favoarea unui sprijin financiar pentru un tânăr pe nume Romi Varga, care ar fi urmat să vină să ridice suma cerută.

Folosind acelaşi nume ori atribuindu-şi identitatea unor demnitari, el a contactat importante firme private şi de stat, solicitând sprijin financiar pentru "o cunoştinţă" pe nume Romi Varga. Totodată, s-a prezentat de mai multe ori la reşedinţa preşedintelui Senatului, unde a susţinut că vine din partea ministrului Sănătăţii şi, ulterior, din partea ministrului Integrării Europene. El a telefonat, spunând că sună în numele Nadiei Constantinescu, la reprezentanţa în România a unei firme auto şi a cerut opt milioane de lei vechi, pentru acelaşi Romi Varga. În aceeaşi zi s-a prezentat pentru a ridica banii, însă a fost depistat de poliţişti şi i s-a întocmit dosar penal, fiind cercetat la acel moment în stare de libertate.

În 2002, premierul de la acea dată, Adrian Năstase, a reclamat poliţiei "cazul unor persoane care se prezintă la sediul unor instituţii şi care, cu identităţi sau documente false, solicită acordarea unor sume de bani pentru diferite acţiuni". Năstase relata că "o persoană domiciliată în oraşul Oţelul Roşu" s-a prezentat la sediul unei firme din localitate şi a pretins, în numele soţiei premierului, o sumă de cinci milioane dr lei vechi pentru susţinerea unor acţiuni caritabile. Purtătorul de cuvânt al lui Năstase de la acea vreme, Claudiu Lucaci, a denunţat şi el faptul că "o persoană domiciliată în Bucureşti a contactat telefonic diferite instituţii - precum societatea de asigurări Astra sau Fundaţia "Copiii României", condusă de Dragoş Constantinescu - şi, prezentîndu-se drept purtător de cuvânt al Executivului, a cerut locuinţă sau diferite sume de bani". El afirma că tînărul respectiv s-a prezentat şi la Ministerul Muncii, Ministerul Administraţiei Publice, Autoritatea pentru Protecţia Copilului şi la Secretariatul General al Guvernului pentru a solicita protecţie socială din partea statului.

Un an mai târziu, în 2003, Romi Varga a recidivat. El a fost din nou reţinut de poliţişti, pentru o faptă similară. Varga a sunat, în 6 august, la sediul unei firme din Capitală şi, distorsionându-şi vocea, s-a prezentat drept Nadia Constantinescu, solicitînd ajutor pentru un tânăr student care nu îşi poate achita taxele la Căminul Studenţesc. Convinsă că ajută un tânăr cu probleme, Doina P. - femeia care a răspuns la telefon - s-a întîlnit cu Varga la punctul de lucru al firmei şi i-a dat cinci milioane de lei vechi.

Cinci ani mai târziu, în 2008, dându-se tot drept soţia lui Emil Constantinescu, Romi Varga l-a sunat pe vicepreşedintele companiei Lukoil de la Moscova şi i-a cerut 6.000 de euro pentru o fundaţie caritabilă, el fiind prins în flagrant delict în timp ce primea ultima tranşă de bani, 5.000 de euro, după ce, anterior, primise 1.000 de euro.

În 2010, Varga a fost arestat din nou pentru o faptă similară. El a reuşit să obţină de la o persoană 1.000 de lei, după ce i-a spus, prin telefon, că este "fiica fostului preşedinte Emil Constantinescu", cerându-i banii "pentru un tânăr orfan care a locuit într-un cămin şi care nu mai are bani să-şi plătească chiria".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici