Vitalitatea economică atrage marile festivaluri rock în America Latină

Stabilitatea Americii Latine şi creşterea puterii de cumpărare a locuitorilor ei au făcut ca această regiune să devină deosebit de atractivă pentru muzicienii străini şi pentru festivalurile muzicale, au declarat organizatorii Rock in Rio şi Lollapalooza, două evenimente importante ale anului.

Urmărește
3 afișări

Organizat pentru prima oară în afara Statelor Unite, celebrul festival Lollapalooza va avea loc în perioada 2-3 aprilie, la Santiago de Chile, unde peste 100.000 de persoane sunt aşteptate în parcul O'Higgins, informează AFP. Lista muzicienilor care vor cânta în acest festival este foarte variată, începând cu rockerii din trupa americană The Killers şi terminând cu rapperul Kanye West.

În ceea ce priveşte festivalul Rock in Rio, evenimentul va reuni peste 600.000 de persoane, în perioada 23 septembrie - 2 octombrie, iar printre muzicienii invitaţi se numără britanicul Elton John, rockerii americani de la Red Hot Chili Peppers şi cei britanici din trupa Coldplay.

Roberta Medina, producătoarea festivalului Rock in Rio, consideră că din cauza descărcării de fişiere muzicale pe internet, muzicienii depind în zilele noastre mult mai mult ca în trecut de concerte, ca principală sursă de venituri.

"Cu cât susţin mai multe show-uri, cu atât mai bine va fi pentru ei. Odată cu creşterea puterii de cumpărare a populaţiei din ţările latino-americane, regiunea a devenit capabilă să primească un număr mai mare de trupe celebre în ultimii cinci ani", a adăugat aceeaşi reprezentantă a unui festival inaugurat în 1985 şi care a avut deja câteva ediţii în Portugalia şi Spania.

Medina a subliniat faptul că Rock in Rio a putut fi organizat anul acesta în Brazilia - ultima ediţie organizată în ţara natală a avut loc în 2001 - datorită stabilităţii realului, moneda braziliană, în faţa dolarului, investiţiilor pe care Rio de Janeiro le atrage pentru a găzdui Cupa mondială la fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016. Preţurile biletelor au crescut de la 35 de reali (21 de dolari, 15 euro), în 2001, la 190 de reali (114 dolari, 82 de euro), în acest an.

"Înainte, 80% din costuri erau asigurate de sponsori, ceea ce face ca acest tip de afacere să fie foarte dificilă. Astăzi, cheltuielile sunt împărţite între sponsori şi primărie, care plăteşte o parte din încasările obţinute din vânzarea de bilete", a adăugat Roberta Medina.

Pentru Rock in Rio 2011, organizatorii se aşteaptă ca cel puţin 40% dintre spectatori să vină din celelalte state braziliene, din ţările vecine, chiar din Statele Unite, Spania şi Portugalia - restul de spectatori urmând să provină din statul Rio.

În plus, organizatorii festivalului au lansat o campanie în Argentina, Columbia şi Mexic, pentru a încerca să afle dacă publicul din aceste state şi-ar dori ca ţările lor să găzduiască o viitoare ediţie a festivalului.

Lolapalooza, un festival muzical itinerant din Statele Unite, a dorit să se dezvolte şi să se afirme pe plan internaţional cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a lui.

"Am căutat locuri în Europa, însă pe acest continent există deja numeroase festivaluri şi nu le puteam face concurenţă", a declarat în faţa presei chiliene Perry Farrell, o legendă a rockului american alternativ, lider al grupului Jane's Addiction şi mentor al festivalului Lollapalooza.

"America de Sud este ideală pentru că publicul este minunat şi există multe trupe mari care nu au concertat încă niciodată acolo. Aşadar este un teren virgin pentru festivaluri", a adăugat Perry Farrell.

"Trebuia să alegem un singur oraş, cu un singur mare festival şi să nu ne împărţim. În plus, am vrut să organizăm un festival într-un oraş, nu într-un loc îndepărtat, iar Chile ne-a oferit cele mai bune perspective", a concluzionat Farrell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici