Ziua Femeii: o multitudine de iniţiative, organizate pe plan mondial de 8 Martie

Schimbarea numelui unor străzi în Franţa şi proteste de tipul "sit-in" în Argentina reprezintă câteva dintre iniţiativele prevăzute pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii, celebrată de un secol, potrivit AFP.

Urmărește
23 afișări

În Argentina va avea loc astăzi un protest de tipul "sit-in" în faţa Congresului din Buenos Aires, pentru "cele pe care nimeni nu le ascultă" - o referie la femeile victime ale violenţei conjugale care nu ajung să depună plângere la poliţie.

Centrala muncitorilor din Argentina (CTA) a îndemnat la organizarea unei manifestaţii de amploare, solicitând mai bune condiţii de muncă pentru femei, combaterea violenţei machiste, intensificarea luptei contra prostituţiei şi legalizarea avorturilor.

Mişcarea islamistă tunisiană Ennahda a anunţat, marţi, prin vocea unui reprezentant de seamă, că susţine realizările de până acum ale femeilor tunisiene, inclusiv interzicerea prin lege a poligamiei.

În Peru, 69 de organizaţii feministe organizează astăzi o acţiune de pichetare a Palatului Justiţiei din Lima, pentru ca femeile victime ale violenţelor să poată avea acces la justiţie. Totodată, 11 femei vor primi Ordinul Meritul Femeii, din mâinile Virginiei Borra, conducătoarea Ministerului Femeii din această ţară.

În Venezuela, un car alegoric construit în memoria "eroinelor" din istoria acestei ţări va defila în cadrul paradei de la Caracas.

La Bruxelles, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, au profitat de sosirea acestei zile pentru a sublinia "rolul crucial" al femeilor în schimbările ce au loc în aceste zile în Tunisia şi în Egipt.

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat la Helsinki că ameliorarea situaţiei drepturilor femeilor reprezintă "cel mai important lucru" pentru asigurarea stabilităţii în lume.

În Japonia, cea mai importantă societate de brokeraj, Nomura, a profitat de sărbătoarea de 8 Martie pentru a anunţa numirea, pentru prima oară în istoria companiei, a unei femei în funcţia de director financiar.

Femeile ocupă 20% din posturile de conducere ale companiilor la nivel global în anul 2011, în scădere faţă de anul 2009, când ele ocupau 24% din totalul acestor funcţii, potrivit unui studiu realizat de cabinetul de audit şi consultanţă Grant Thornton.

Într-un alt registru, cântăreaţa belgiană Lara Fabian a anunţat că va susţine, marţi, un concert special în Cecenia.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a glumit, marţi, pe seama soţiei sale, declarând că este "oprimat" de aceasta, care se arată foarte rar în public.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a sugerat că în ceea ce îl priveşte, Ziua Femeii nu reprezintă probabil "elementul esenţial" în lupta pentru promovarea egalităţii dintre sexe şi consideră că este mult mai important "să se găsească locuri de muncă pentru bărbaţi şi pentru femei".

Numeroase asociaţii feministe organizează dezbateri, expoziţii şi marşuri în toată Franţa pentru a protesta faţă de violenţele conjugale şi a discriminărilor de pe piaţa muncii.

Organizaţia "Osez le feminisme" intenţionează să distribuie în această ţară câteva zeci de mii de fluturaşe, create cu scopul de a "interpela societatea civilă în legătură cu importanţa unui angajament feminist care să dureze 365 de zile pe an".

În Montreuil, un oraş de la periferia Parisului, străzile vor fi redenumite în mod simbolic cu numele unor femei celebre. Acelaşi tip de iniţiativă va avea loc şi la Marsilia, unde asociaţia Mix-Cité 13 a propus ca 70 de străzi din acest oraş să poarte numele unor femei celebre.

În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.

Prima Zi Internaţională a Femeii a fost sărbătorită în urmă cu 100 de ani, pe 19 martie, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, în urma unei decizii luate cu un an înainte la cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare, care s-a ţinut la Copenhaga. În 1913, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici