Ziua Filmului Românesc, la HBO, de 1 Mai

"Aurora", de Cristi Puiu, "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Oxigen", de Adina Pintilie, se numără printre peliculele care vor fi difuzate de HBO de 1 Mai, la Ziua Filmului Românesc, informează un comunicat.

Urmărește
3 afișări

De la prânz şi până după miezul nopţii, telespectatorii vor putea urmări o selecţie din cele mai recente şi premiate filme din diverse categorii: lungmetraje, scurtmetraje şi documentare, printre care "Medalia de onoare", "Marţi, după Crăciun", "Colivia" şi "The Shukar Collective Project"

Titlurile prezentate în premieră la televiziune sunt "Căutare" - regia Ionuţ Piturescu, "Căpşuni în aprilie" - regizat de Cornel Mihalache, "Oxigen" - semnat Adina Pintilie, "10" - în regia lui Dorian Boguţă, "Apele tac" - semnat de Anca Miruna Lăzărescu şi "Aurora" - noul film al lui Cristi Puiu.

"Căutare" este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Filmul a fost premiat în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, în 2010.

În "Căpşuni în aprilie", un tată (Mircea Albulescu) şi fiul său (Dan Aştilean) se reîntâlnesc după trei ani în care nu şi-au mai vorbit. Tatăl este pe moarte, aşa că este timpul pentru o ultimă discuţie serioasă. Scurtmetrajul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2009.

Stilizatul "Oxigen" este inspirat din poveştile reale despre cei care, în timpul regimului comunist din România, au riscat totul încercând să părăsească ţara. Câţiva au reuşit să scape, dar cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa. "Oxigen" a obţinut o nominalizare la premiile Gopo 2011 pentru cel mai bun scurtmetraj.

Pe vremea când era doar un scenariu, "10" a participat la concursul HBO/TIFF. Irina (Irina Teodorescu) hotărăşte să se despartă de Vlad (Andrei Aradits). Ei se înţeleg să se întâlnească într-un bar ca să poată avea o ultimă discuţie - dar Vlad are un plan numai de el ştiut. Scurtmetrajul a fost prezentat la TIFF, în 2010.

"Apele tac" se întâmplă în România anului 1986. Gregor (Toma Cuzin) şi Vali (Andi Vasluianu) vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot. Amândoi au nevoie unul de altul, dar niciunul nu are încredere în celălalt. Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de la Berlin, în 2011.

"Nu există ucigaşi, ci doar oameni care ucid". Cu aceste cuvinte descrie Cristi Puiu filmul "Aurora", poate cel mai ambiţios film românesc din istoria recentă, în care, pe lângă regizorul devenit actor, mai joacă Luminiţa Gheorghiu, Valeria Seciu, Clara Vodă, Catrinel Dumitrescu, Valentin Popescu, Gheorghe Ifrim şi Gelu Colceag. Această "lecţie de regie cu sânge rece" a avut premiera în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici