- Home
- Life-Inedit
- (01.12.2021, 09:00)
- Alexandru Gologan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
1 decembrie. Ziua mondială de combatere a SIDA / Cunoşti metodele de prevenţie?
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit data de 1 decembrie pentru a marca Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA
- Anual, din 1988, această zi oferă un bun prilej pentru prevenirea infecţiei cu HIV şi amintirea celor răpuşi de acest necruţător virus
- Iniţiativa unei zile dedicate virusului imunodeficienţei umane a venit din partea unor tineri jurnalişti americani implicaţi în recunoaşterea fenomenului care luase amploare în SUA
Urmărește
310 afișări
Sursa foto: profimedia
Ziua mondială de combatere a SIDA a fost prima dată concepută în luna august 1987 de catre James W. Bunn şi Thomas Netter, doi tineri jurnalişti care realizau campanii publice de conştientizare a inamicului invizibil care periclita sănătatea publică în Statele Unite ale Americii. Bunn şi Netter au transmi ideea lor directorului Programului Global privind HIV/SIDA, precursorul UNAIDS, Dr. Jonathan Mann.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Doctorului Mann i-a plăcut atât de tare conceptul încât l-a aprobat şi a recomandat ca sărbătorirea primei Zilei Mondiale a HIV/SIDA să fie pe data de 1 decembrie 1988, deoarece era cu puţin timp după alegerile prezidenţiale şi înainte de Craciun, fiind momentul ideal ales pentru captarea atenţiei publice.
Ziua mondială de combatere a SIDA este un bun prilej pentru prevenirea infecţiei cu HIV, dezvoltarea unor atitudinii tolerante şi non-discriminatorii faţă de persoanele infectate şi asigurarea unui tratament optim, precum şi îngrijiri alături de suport social. Conform datelor statistice, la nivel mondial trăiesc infectate cu HIV aproximativ 38 de milioane de persoane.
Înţelegerea termenilor: ce este HIV? ce este SIDA?
HIV, prescurtarea de la virusul imunodeficienţei umane este un virus care atacă şi distruge sistemul imunitar, iar organismul nu mai poate lupta cu agenţii patogeni precum virusuri, bacterii, ciuperci, protozoare şi celule canceroase. Astfel, rezultă infecţii şi forme de cancer fatale. Infecţia cu HIV înseamnă prezenţa virusului în organism, iar progresarea în timp fără medicaţie adecvată declanşează boala SIDA.
SIDA, prescurtarea de la sindromul imunodeficienţei dobâbdite este perioada finală a infecţiei cu HIV, atunci când sistemul imunitar este grav afectat de virus şi numărul celulelor T-CD4 scade foarte mult. În consecinţă, organismul nu mai poate face faţă infecţiilor şi în final cedează.
Care sunt factorii de risc în cazul HIV?
- Utilizarea instrumentelor nesterile în timpul operaţiilor, tatuajelor etc.
- Utilizarea drogurilor injectabile
- Contacte sexuale neprotejate
- Copii născuţi de mame infectate cu HIV
- Transfuziile cu sânge infectat
Cum se transmite infecţia HIV ?
Transmiterea infecţiei cu HIV se realizează preponderent prin următoarele trei căi:
- Prin sânge: transfuzii de sânge şi produse din sânge infectate, transplant ţesuturi biologice şi organe infectate, seringi, ace contaminate cu sânge, instrumentarul medical prelucrat necalitativ
- Sexuală, prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată
- Materno-fetal, de la mamă la copil în timpul sarcinii, naşterii şi în perioada de alăptare
Cum nu se transmite HIV?
Este foarte important de a cunoaşte că HIV nu se transmite:
- pe calea aerului;
- prin produse alimentare sau cu apa;
- prin strângeri de mână sau îmbrăţişare;
- prin săruturi, tuse, strănut;
- prin intermediul animalelor sau prin înţepături de insecte.
Nu prezintă risc de infectare:
- traiul la comun;
- contactele la serviciu sau studii;
- călătoriile în comun în transportul public;
- frecventarea în comun a piscinei, saunei, băii, veceului, obiectelor sportive şi de recuperare a sănătăţii;
- utilizarea în comun a veselei de bucătărie şi a lenjeriei de pat.
Tratamentul necesar pentru HIV/SIDA
De la apariţia primelor cazuri de infecţie HIV şi până astăzi, au fost descoperite numeroase medicamente care pot lupta împotriva virusului, dar niciun tratament eficient care să vindece în totalitate.
Tratamentul specific doar încetineşte avansarea infecţiei în organism şi prelungeşte durata de viaţă până la momentul declanşării SIDA.
Acesta poartă denumirea de antiretroviral (ARV) şi îşi exercită acţiunea direct asupra virusului, împiedicând multiplicarea acestuia, astfel permite organismului să refacă sistemul imunitar.
Tratamentul ARV ajută la menţinerea în parametri optimi a sănătăţii prin reducerea cantităţii de HIV din sânge şi din secreţiile genitale. Întrucât încărcătura virală este singurul factor de risc pentru toate modurile de transmitere HIV, utilizarea ARV scade riscul ca HIV să fie transmis de la o persoană la alta.
Studiile au demonstrat că terapia antiretrovirală reduce riscul transmiterii HIV pe cale sexuală, mai ales în cazul cuplurilor sero-discordante, dar şi de la mamă la făt.
Metode de prevenţie
- Foloseşte întotdeauna prezervativul în timpul
- actului sexual;
- Dacă ai dubii, fă-ţi testul HIV, ideal împreună cu partenerul;
- Evită să ai prea mulţi parteneri sexuali;
- Evită contactele sexuale neprotejate cu parteneri a căror stare de sănătate nu o cunoşti;
- Foloseşte-ţi întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras sau periuţa de dinţi;
- Evită contactul cu fluidele (sânge, spermă, secreţii vaginale) persoanelor necunoscute;
- Dacă îţi injectezi medicamente, foloseşte întotdeauna ace sterile
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe