- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (24.04.2014, 11:31)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
10 lucruri inedite despre New York: Amănunte pe care puţini oameni le cunosc - FOTO
New York-ul este cel mai mare oraş din Statele Unite, cea mai cunoscută şi mai fotografiată metropolă de pe mapamond şi e considerat de mulţi ca fiind capitala financiară şi culturală a lumii. Iată o listă cu lucruri mai puţin cunoscute despre "oraşul care nu doarme niciodată".
Urmărește
16939 afișări
10 lucruri inedite despre New York (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
- Columbus Circle
Este un sens giratoriu aglomerat, din Manhattan, numit după exploratorul Cristofor Columb, a cărui statuie se află în mijlocul intersecţiei. Construit în 1905 şi renovat un secol mai târziu, Columbus Circle se află la intersecţia dintre Eighth Avenue, Broadway, Central Park West şi Central Park South. Statuia lui Columb, începută cu ocazia împlinirii a patru sute de ani de la debarcarea navigatorului, e realizată din marmură şi are o înălţime de 21 de metri. Un amănunt mai puţin cunoscut despre celebrul sens giratoriu este faptul că acesta e punctul de pornire pentru măsurarea tuturor distanţelor oficiale din New York, relatează ABC News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
- Noul Amsterdam
Puţini ştiu că, în secolul al XVII-lea, New York-ul, simbolul Statelor Unite ale Americii, era o aşezare olandeză, capitala coloniei Nieuw-Nederland (n.r. Noile Ţări de Jos, Noua Olanda, în neerlandeză). Căpitanul Henry Hudson a ajuns pentru prima oară în zonă, în 1609, la bordul navei Halve Maen (n.r. Semiluna, în neerlandeză) care aparţinea Companiei Olandeze a Indiilor de Vest. El şi-a anunţat superiorii că locul este potrivit pentru comerţul cu blănuri de castor, aşa că, în 1614, a luat naştere noua colonie. Nieuw Amsterdam, Noul Amsterdam, a rezistat până în 1664, când a fost cucerit de englezi şi redenumit, în onoarea Ducelui de York, viitorul rege al Angliei. Deşi arhitectura olandeză originală s-a pierdut ca urmare a incendiilor care au încercat aşezarea, moştenirea Amsterdamului se observă şi în prezent, atât în multe dintre numele proprii, cât şi în steagul oraşului, un tricolor albastru-alb-portocaliu.
- Central Park
Aşa cum îi spune numele, Central Park este un parc urban aflat în inima oraşului New York. Deschis, iniţial, în 1857 şi modernizat şi extins până în 1873, în prezent se întinde pe (3.41 kilometri pătraţi). E încadrat de străzile Central Park North (110th Street), Central Park South (59th Street), Central Park West (Eighth Avenue) şi Fifth Avenue, la est, singura care şi-a păstrat numele. Peste 35 de milioane de oameni îi trec pragul în fiecare an, consolidându-i poziţia de cel mai vizitat parc urban din Statele Unite. Un lucru mai puţin cunoscut despre Central Park este că acesta e cel mai filmat loc din lume, peste 300 de producţii cinematografice având scene care se petrec acolo.
- Flatiron Building
Constuită în 1902, celebra clădire s-a numit iniţial Fuller Building, după George A. Fuller, "părintele zgârie-norilor". A fost ridicată pe insula triunghiulară formată de străzile Broadway, Fifth Avenue şi East 22nd Street, care e traversată şi de 23rd Street. Asemnănarea cu un fier de călcat (n.r. flat-iron, iron, în engleză) i-a făcut pe localnici să poreclească noua construcţie Flatiron, nume care a devenit oficial, între timp. Interesant, se pare că Flatiron Building a dat naştere expresiei americane 23 skidoo (n.r. şterge-o, cară-te, în limba engleză). Se spune că poziţionarea clădirii, între bulevardele largi Broadway şi Fifth Avenue, dar şi forma triunghiulară a acesteia, cauzează un curent puternic. La începutul secolului trecut, tinerii se strângeau pe 23rd Street şi aşteptau ca vântul să ridice fustele doamnelor, motiv pentru care poliţiştii îi goneau, strigându-le 23 skidoo!
- The New-York Historical Society
Una dintre atracţiile turistice care nu trebuie ratată, The New-York Historical Society, este cel mai vechi muzeu din oraşul american. Printre exponatele cu care se mândreşte se află artefacte istorice, opere de artă sau obiecte care i-au aparţinut lui George Washington, Abraham Lincoln sau Ulysses S. Grant. Muzeul a fost fondat în 1804 şi se află în locaţia actuală din 1908. Un lucru mai puţin cunoscut despre The New-York Historical Society este faptul că păstrează cratima în denumirea oficială, deşi semnul grafic nu apare în numele oraşului, pentru că aceasta era scrierea obişnuită la începutul secolului al XIX-lea, când a avut loc inaugurarea.
- Hotelul Waldorf-Astoria
Istoria celebrului hotel începe la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu o dispută înre membrii familiei Astor, care a dus la construcţia a două clădiri alăturate, pe Fifth Avenue. Ulterior, Waldorf Hotel, deţinut de William Waldorf Astor şi Astoria Hotel, al lui John Jacob Astor IV, au fuzionat, transformându-se în cel mai mare hotel din lume, la data respectivă. În prezent, Waldorf-Astoria se află pe Park Avenue, în Manhattan, vechea locaţie fiind ocupată acum de Empire State Building. Lanţul hotelier, deţinut astăzi de Hilton, a adus mereu inovaţii în industrie, fiind cunoscut faptul că Waldorf-Astoria New York a fost primul hotel care a oferit clienţilor servicii room-service. Un lucru mai puţin ştiut însă, este că acesta a găzduit prima ediţie a premiilor Tony, pentru excelenţă în teatru, în 1947.
- Great White Way
The Great White Way, Marea Cale Albă, este o denumire dată unei porţiuni a bulevardului Broadway, care străbate The Theater District, Districtul Teatrelor. Zona este cuprinsă între străzile 42nd şi 53rd Street şi cuprinde şi Times Square. În 1880, o bucată a bulevardului Broadway a fost iluminată cu lămpi cu arc, iar peste nici zece ani, porţiunea era atât de luminată de reclamele electrice montate pe faţadele teatrelor, încât a primit porecla de The Great White Way. Puţini ştiu însă, că districtul teatrelor s-a mutat, în timp, spre nord, iar denumirea de Marea Cale Albă nu se referea la zona cuprinsă între străzile 42nd şi 53rd Street, aşa cum este cunoscută astăzi, ci la porţiunea care se întinde între străzile 23rd şi 42nd Street.
- Lombardi's Pizza
Bucătăria newyorkeză e alcătuită dintr-un amalgam de reţete internaţionale, care, în timp, au căpătat un specific local. Felurile de mâncare reprezentative reflectă îndeaproape istoria demografică a oraşului, marcată de valuri de imigranţi. Est-europenii şi cei din Europa Centrală au introdus bagel-ul, o chiflă în formă de covrig, dar şi cheesecake-ul, un fel de prăjitură cu brânză, însă cea mai cunoscută reţetă din bucăria newyorkeză îşi are originile în Italia. Gennaro Lombardi, un imigrant plecat din Napoli, a deschis o băcănie, în Manhattan, în 1897. Opt ani mai târziu, magazinul său s-a transformat în prima pizzerie din Statele Unite, iar unul dintre angajaţii lui, Antonio Totonno Pero, a devenit primul bucătar care a gătit pizza peste ocean. O porţie întreagă costa cinci cenţi, dar, pentru că mulţi oameni nu îşi permiteau să cumpere, Lombardi a început să vândă la felie, în funcţie de câţi bani aveau clienţii. Antonio Pero a părăsit restaurantul în 1924 şi şi-a deschis propria afacere, Totonno's, în Conney Island. Ambele pizzerii sunt încă funcţionale.
- Statuia Libertăţii
Statuia Libertăţii, cunoscută în Statele Unite şi ca Lady Liberty, Doamna Libertate, este o sculptură neoclasică dăruită americanilor de către poporul francez, pentru a comemora independenţa Americii. Realizată de Frederic Auguste Bartholdi, statuia o reprezintă pe Libertas, zeiţa libertăţii la romani, care ţine o torţă în mâna dreaptă şi o tăbliţă pe care este inscripţionată data de 4 iulie 1776, ziua adoptării Declaraţiei de Independenţă, în mână stângă. La picioarele construcţiei realizată din cupru se află un lanţ rupt, care simbolizează libertatea. Statuia are o înălţime de 46 de metri fără soclu şi 93 de metri cu soclul din piatră. Un lucru mai puţin cunoscut despre aceasta este că denumirea ei originală nu este cea cunoscută în jurul lumii, ci La Liberté éclairant le monde /Liberty Enlightening the World (n.r. Libertatea Iluminând Lumea, în limba franceză, respectiv engleză).
- Primul zgârie-nori
Peisajul New York-ului este dominat de clădiri înalte, oraşul găzduind 550 de construcţii mai înalte de 100 de metri, dintre care mai mult de 50 depăşesc 200 de metri. Termenul de zgârie-nori (skyscrapper, în engleză) a fost folosit pentru a desemna, pe rând, cai înalţi, pălării şi bonete sau pânzele vaselor. În anii 1880, denumirea a început să fie utilizată pentru clădiri înalte, când primele construcţii zgârie-nori au apărut la Chicago. Tower Building a fost prima clădire newyorkeză pe o structură de oţel şi primul zgârie-nori din oraş. Proiectul arhitectului Bradford Lee Gilbert s-a bazat pe cel al unui pod de cale ferată întors, iar construcţia a ajuns la 39 de metri înălţime. Din păcate, Tower Building a fost demolată în 1911 sau 1913, din cauza lipsei chiriaşilor.
Citeşte şi:
Cum arăta Kim Jong-un în copilărie. Imagini inedite cu liderul nord-coreean - FOTO, VIDEO
Citeşte şi:
CEA MAI ÎNALTĂ clădire din lume va fi în Arabia Saudită. Cum va arăta Turnul regatului, cu înălţimea de 1 kilometru - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe