19 monumente celebre din lume care au fost distruse de conflicte - FOTO

Unele dintre comorile civilizaţiei umane timpurii reprezintă în acelaşi timp scenele unor puternice conflicte. Violenţele ameninţă să distrugă unele din cele mai importante monumente istorice, pierderile fiind incalculabile.

Urmărește
3871 afișări
Imaginea articolului 19 monumente celebre din lume care au fost distruse de conflicte - FOTO

19 monumente celebre din lume care au fost distruse de conflicte(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CNN a făcut o listă a monumentelor celebre care au fost distruse în timpul conflictelor.

Marea Moschee din Samara, în Irak

Aceasta a fost, în trecut, cea mai mare moschee din lume, fiind construită în secolul al IX-lea, la nord de râul Tigru, în Bagdad. Moscheea este faimoasă graţie turnului Malwia, un minaret înalt de 52 de metri, cu rampe spiralate de acces pentru credincioşi.

Este unul dintre cele mai importante monumente ale Irakului, fapt demonstrat şi de apariţia sa pe bancnote. Vârful minaretului şi zidurile din jur au fost distruse în 2005, în urma unui atac al insurgenţilor asupra unei poziţii a forţelor NATO.

Statuile lui Budha din Bamyan, în Afganistan

Unele din cele mai înalte statui din lume reprezentând-ul pe Budha în picioare – cea mai mare de 53 de metri, cealaltă de 35 – sunt moştenirea religiei budiste în această ţară măcinată de conflicte.

Monumentele, săpate în piatră, au supravieţuit peste 1.500 de ani. Talibanii le-au distrus, în 2001,  folosind dinamită, din cauză că le considerau opera idolatrilor.

Anticul oraş Bosra, din Siria

Oraşul a fost capitală a regiunilor arabe din Imperiul Roman, locuită continuu timp de 2.500 de ani. Cel mai important edificiu este amfiteatrul roman ce datează din secolul al doilea şi a rămas intact, până la actualul conflict din zonă.

Arheologii au dezvăluit că situl a fost serios afectat în urma tirurilor de mortieră.

Marea Moschee din Alep, în Siria

Edificiul este un monument din patrimoniul universal, ridicat în anul 715 de dinastia omeiazilor, una din cele mai vechi moschei din lume. Impozanta structură a evoluat pe parcursul secolelor, în secolul al XI-lea căpătând şi faimosul minaret. Acesta din urmă a fost făcut una cu pământul în 2013, în timpul războiului civil.

Distrugerea lui şi pagubele importante produse pereţilor şi curţilor interioare au fost catalogate de istorici ca una din cele mai mari pierderi suferite de patrimoniul sirian.

Roţile hidraulice (norias) din Hama, în Siria

Având un diametru de 20 de metri, aceste roţi hidraulice au fost atestate pentru prima dată în secolul al V-lea, fiind parte a unui sistem timpuriu de irigaţie.

Şaptesprezece dintre aceste roţi hidraulice s-au păstrat până în zilele noastre, reprezentând un principal reper turistic pentru Hama, mai ales datorită sunetului pe care îl făceau când erau puse în mişcare. Specialiştii în patrimoniu au dovezi că rebelii au incendiat câteva roţi în 2014.

Cetatea din Alep, în Siria

Istoria cetăţii se întinde pe parcursul câtorva milenii, din perioada lui Alexandru cel Mare, trecând prin cea romană, mongolă şi otomană. Monumentul nu s-a schimbat aproape deloc din secolul al XVI-lea şi este unul dintre cele mai faimoase monumente ale patrimoniului mondial din Siria.

Cetatea a fost folosită, în ultima vreme, ca bază pentru operaţiunile militare, iar câteva dintre clădirile istorice au fost distruse.

Sukul din Alep, în Siria

Pieţele acoperite din oraşul vechi sunt centre renumite pentru comerţul cu cele mai bune produse ale regiunii, având zone dedicate ţesăturilor, mâncării sau accesoriilor.

Coridoarele pieţei acoperite au devenit scena unor lupte sângeroase, iar multe dintre ele sunt aproape complet distruse, UNESCO descriind aceasta drept o tragedie.

Podul Ez-zor, din Siria

Acest pod suspendat construit de francezi, era o rută pietonală populară şi oferea una din cele mai frumoase privelişti ale Eufratului.

El a devenit o cale importantă de aprovizionare în lupta pentru controlul oraşului şi a fost distrus în urma bombardamentelor.

Nimrud, în Irak

Anticul oraş asirian din provincia irakiană Ninive a găzduit nenumăratele comori ale imperiului, statuete, monumente, bijuterii.

Situl a fost devastat şi jefuit după invazia din 2003, iar multe artefacte furate au fost expuse în muzee din străinătate.

Cetatea Cavalerilor Ospitalieri (Crac des Chevalliers), din Siria

Cetatea Cavalerilor Ospitalieri, din secolul al XI-lea, a supravieţuit secole la rând luptelor şi dezastrelor naturale, intrând în patrimoniul universal în anul 2006, alături de castelul  Qal'at Salah El-Din.

Pereţii cetăţii au fost grav afectaţi de bombardamentele regimului de la Damasc, în 2013, în timp ce rebelii l-au ocupat.

Mormântul lui Iona, din Irak

Presupusul loc de veci al profetului biblic Iona, împreună cu un dinte care ar fi aparţinut balenei care l-a înghiţit, datează din secolul al VIII-lea înainte de Christos şi este foarte important atât pentru creştini cât şi pentru musulmani.

Locul a fost aruncat în aer de teroriştii din Statul Islamic, în 2014, în campania lor contra celor consideraţi apostaţi.

Moscheea Khaled Ibn Walid, din Siria

Este una din cele mai cunoscute moschei în stil otoman, ce prezintă în acelaşi timp şi influenţe mameluce prin intermediul contrastelor de lumină.

Complexul a fost în prima linie a luptelor pentru controlul oraşului Homs, iar mausoleul sacru a fost complet distrus. Mare parte din interioare au fost incendiate.

Palmira, din Siria

“O oază în deşertul sirian”, potrivit descrierii UNESCO, acest oraş Aramaic înfruntă timpul din al doilea mileniu de dinainte de Christos şi înfăţişează unele din cele mai elaborate trăsături arhitecturale ale vremurilor.

Localitatea a evoluat în perioada Greco-romană şi persană, oferind o perspectivă istorică unică asupra acestor civilizaţii. Există temeri că Palmira este în prezent devastată de jefuitori.

Muzeul genocidului armean, din Siria

Deir Ez-zor , memorialul închinat celor 1,5 milioane de oameni ucişi între 1915 şi 1923, a devenit un loc de pelerinaj anual pentru oameni din toată lumea.

Complexul cuprindea o biserică, un muzeu şi o flacără veşnică. El a fost distrus de militanţii Statului Islamic în 2014.

Cirene, în Libia

Oraşul, întemeiat în 630, înainte de Christos, a fost extrem de important pentru greci şi romani.

Ruinele au fost unele din cele mai bine păstrate din acea perioadă, însă au fost distruse, alături de o complexă necropolă, la începutul revoluţiei din Libia

Muzeul de artă islamică din Egipt 

Muzeul a găzduit una dintre cele mai impresionante colecţii din lume, cu peste 100.000 de exponate, care acopereau întreaga istorie islamică.

Clădirea a fost construită în 1881, şi renovată, în ultimii ani, pentru câteva milioane de dolari. La puţin timp după redeschidere, un atentat lângă o secţie apropiată de poliţie a provocat distrugeri importante structurii, iar muzeul a fost din nou închis.

Casa Quaid e Azam, în Pakistan 

Clădirea veche de 121 de ani, modestă dar elegantă, a fost reşedinţa primului guvernator al ţării, generalul Muhammed Ali Jinnah, în ultima parte a vieţii sale.

Construcţia a fost distrusă aproape complet în urma uni tir de rachetă tras un grup separatist în 2013. O nouă clădirea se construieşte în prezent, în acel loc.

Moscheea Al-Omari, din Gaza

Monumentul istoric din centrul oraşului Jabalia datează din perioada mamelucilor.

Pereţii, cupola şi acoperişul au fost distruşi în urma loviturilor aeriene israeliene din recenta campanie în Gaza.

Partea veche a Beirutului, din Liban

Cincisprezece ani de război civil de o brutalitate incredibilă, luptele repetate cu Israelul şi dezvoltarea urbană au afectat imaginea “Parisului oriental”.

Renumit odinioară pentru impozanta arhitectură otomană, franceză sau art deco, oraşul mai păstrează, potrivit oficialităţilor, doar 400 din cele 1.200 de clădiri istorice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici