- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (20.09.2019, 09:06)
- Diana Dumitrescu
20 septembrie 2019. 500 de ani de la prima călătorie în jurul Pâmântului, expediţia pornită de Fernando Magellan
Exploratorul portughez Fernando Magellan a pornit, pe 20 septembrie 1519, într-o expediţie fără precedent, care a marcat prima călătorie în jurul Pământului, finalizată odată cu sosirea într-un port din sudul Spaniei a navei Victoria, pe 6 septembrie 1522.
Urmărește
2032 afișări
20 septembrie 2019. 500 de ani de la expediţia pornită de Fernando Magellan
Nava Victoria a ajuns în sudul Spaniei pe 6 septembrie 1522, cu 18 persoane la bord, după o expediţie începută cu trei ani mai devreme, care a înregistrat un succes fără precedent, fiind prima corabie care a înconjurat Pământul.
Povestea expediţiei a început, însă, în 1494, la doi ani după călătoria navigatorului Cristofor Columb. Descoperirile teritoriale au generat decizia papei Alexandru al VI-lea de a trasa o linie imaginară pe harta lumii pentru a aplana conflictele dintre Spania şi Portugalia.
Astfel, Spania avea dreptul să îşi revendice teritoriile descoperite în partea de vest a liniei imaginare, ce diviza Oceanul Atlantic, iar Portugalia, pe cele din est. Această convenţie, acceptată de ambele ţări, a fost încheiată pe 7 iunie 1494, sub titulatura de Tratatul de la Tordesillas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Toate aceste evenimente aveau loc într-o perioadă în care condimentele exotice erau foarte căutate în Europa. Insulele Moluce, ce aparţin în prezent Indoneziei, erau bogate în astfel de mirodenii.
În acest context, exploratorul portughez Fernando Magellan, născut în 1480, credea că "insulele cu mirodenii" se aflau în jumătatea de glob care îi revenea Spaniei, fiind convins că putea ajunge, călătorind prin vest, la ele. Coroana Spaniolă l-a susţinut pe portughez, pentru că mirodeniile aveau o valoare echivalentă cu cea a aurului. Această motivaţie a dus la prima circumnavigaţie.
Banii insuficienţi, intervenţiile Regelui Portugaliei, neîncrederea castilienilor în Magellan au generat amânarea expediţiei.
Astfel, abia pe 20 septembrie 1519, din Sanlúcar de Barrameda au plecat 237 de oameni, împărţiţi în cinci nave: Trinidad, nava condusă de Magellan, San Antonio, Concepcion, Santiago şi Victoria.
Călătoria a continuat prin insulele Canare, coasta Braziliei şi Patagonia - cunoscută azi ca Argentina.
Neîncrederea în Magellan şi în evoluţia călătoriei a dus, pe 1 aprilie 1520, la răzvrătirea echipajului, sub conducerea lui Juan de Cartagena, Luis de Mendoza şi Gaspar de Quesada. Magellan şi oamenii lui credincioşi au reuşit să supravieţuiască revoltei şi să îşi continue călătoria către Insulele Moluce.
Încercând să găsească o trecere spre vestul Americii, în Oceanul Pacific, Magellan a trimis în recunoaştere nava Santiago, care a naufragiat în luna mai a anului 1520.
După trei luni de la acest eveniment, Magellan a decis să continue călătoria cu cele patru nave rămase, găsind strâmtoarea care astăzi îi poartă numele. În timp ce traversau strâmtoarea Estêvão Gomes, timonierul de pe San Antonio s-a răzvrătit, a traversat Oceanul Atlantic şi şi s-a întors la Sevilla, cu 55 de oameni la bord.
Magellan a continuat călătoria prin Oceanul Pacific, denumire pe care chiar el a atribuit-o datorită apelor liniştite.
Echipajul a debarcat pe 17 martie pe insula Homonhon. În Insula Mactan, de lângă Cebu, regele a refuzat să se supună invadatorilor şi a avut loc o bătălie în timpul căreia Magellan a fost rănit de o săgeată otrăvită, murind pe 27 aprilie 1521.
Nava Concepcion a fost arsă în faţa Insulei Bohol, pe 2 mai 1521, pentru că membrii echipajului nu erau suficienţi pentru a o conduce.
În noiembrie 1521, navele Trinidad şi Victoria au ajuns în Insulele Moluce, au încărcat condimente şi s-au văzut nevoite să găsească o cale pentru a se întoarce în Spania.
Nava Trinidad a fost capturată de portughezi, iar Victoria, cu 60 de oameni la bord, a părăsit Insula Tidore pe data de 21 decembrie.
După ce a traversat Oceanul Indian şi Capul Bunei Speranţe, a acostat în Spania, cu optsprezece membri la bord, pe 6 septembrie 1522, marcând prima circumnavigaţie.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Global Climate Strike. Zeci de mii de oameni au participat la manifestaţii în Australia/ Demonstraţii similare, astăzi, în toată lumea | FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump