2007 - cel mai însângerat an din istoria jurnalismului

Cel puţin 110 jurnalişti au fost ucişi în lumea întreagă în 2007, acesta fiind cel mai însângerat an din istoria acestei profesii, potrivit raportului anual publicat, luni, de organizaţia de apărare a drepturilor jurnaliştilor Presse Emblème Campagne (PEC), cu sediul la Geneva.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului 2007 - cel mai însângerat an din istoria jurnalismului

2007 - cel mai însângerat an din istoria jurnalismului

Cel puţin 110 jurnalişti au fost ucişi în 27 de ţări de la 1 ianuarie 2007, faţă de 96, în 2006.

Este vorba de o creştere cu 14% faţă de 2006 şi de 60% faţă de 2005 (68 de morţi).

Două treimi dintre jurnalişti au fost ucişi în zone de conflict (Irak, Somalia, Sri Lanka, Afganistan, Republica Democrată Congo), potrivit raportului PEC, care militează pentru o convenţie internaţională specifică pentru protecţia jurnaliştilor în zone de conflict.

Pentru al cincilea an consecutiv, Irak a primit titlul de cea mai periculoasă ţară, cu 50 de jurnalişti morţi şi un total de 250 de reprezentanţi ai acestei profesii ucişi de la invazia anglo-americană, în martie 2003. "Nici un alt conflict nu a provocat un asemenea măcel în rândul jurnaliştilor", a spus secretarul general al PEC, Blaise Lempen.

Pe locul al doilea în topul celor mai periculoase ţări se situează Somalia, care a cunoscut o brutală deteriorare a condiţiilor de securitate, cu opt jurnalişti ucişi anul acesta, faţă de unu în 2006. Pe poziţia a treia se situează Sri Lanka, cu şapte victime provocate de războiul civil.

Situaţia s-a degradat în Pakistan, unde cinci jurnalişti au fost ucişi. Violenţa a făcut victime şi în rândul presei din Afganistan şi Filipine.

Pe lista neagră au mai fost incluse Haiti, cu trei morţi, la egalitate cu Columbia şi Mexic, Nepal (2), Republica Democrată Congo (2), Eritrea (2), India (2) şi Guatemala (2).

Câte o victimă s-a întregistrat în Honduras, Uzbekistan, Salvador, Myanmar (Birmania), Statele Unite, Paraguay, Fâşia Gaza, Zimbabwe, Rusia, Peru, Brazilia, Ghana şi Turcia.

PEC, care reuneşte 35 de asociaţii şi sindicate din 100 de ţări, a anunţat că va lansa un referendum mondial cu privire la un proiect al unei convenţii internaţionale asupra protecţiei jurnaliştilor în zone de conflict şi în care se înregistrează violenţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici