2010 a adus în România parfumul rockului mondial

AC/DC, Guns 'N 'Roses, Aerosmith, Rammstein şi The Cranberries sunt doar câteva dintre trupele care au adus în România, în 2010, parfumul rockului mondial, adunând zeci de mii de fani la show-urile lor live.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului 2010 a adus în România parfumul rockului mondial

2010 a adus în România parfumul rockului mondial (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Cei care au dat tonul în muzica de calitate în România în 2010 au fost legendarii AC/DC, care au concertat în Piaţa Constituţiei pe 16 mai. Trupa AC/DC a adus în Capitală tunuri, confetti, o locomotivă, un Angus Young la 220 de volţi şi peste 60.000 de fani care au cântat împreună cu veteranii muzicieni "Thunderstruck", "Hell's Bells" şi "Back in Black". Trupa a adus în Capitală show-ul "Black Ice", care promovează cel de-al 15-lea material de studio al ei, lansat în octombrie 2008.

Luna mai a adus bucureştenilor şi un nou spaţiu de concerte, care s-a dovedit a fi, pe parcursul anului, cu adevărat util, printre cei care au concertat la Zone Arena numărându-se Aerosmith, Bob Dylan, The Crannberies, Ozzy Osbourne.

Pe 18 iunie, în Capitală au poposit alte legende: muzicienii de la Aerosmith. Concertul pe care celebra trupă americană Aerosmith l-a susţinut la Bucureşti era anunţat drept un show complex. Dar, în cele două ore de muzică, dans şi voie bună, cei cinci muzicieni au arătat cum poate o trupă care scrie istoria rock-ului de zeci de ani să depăşească orice aşteptări. La show-ul de la Bucureşti al trupei Aerosmith au asistat peste 30.000 de fani. Spectacolul de la Bucureşti al trupei Aerosmith a arătat că, chiar şi după 40 de ani de muzică, abuzuri, excese, poţi să fii impecabil pe scenă şi să faci exact ce ştii mai bine ca trupă: entertainment. În deschiderea show-ului Aerosmith a concertat trupa germană Reamonn.

După două trupe care au făcut istorie în rockul mondial, între 25 şi 27 iunie, la Bucureşti, a sosit un festival întreg dedicat genului. Astfel, în cele trei zile de festival, la Romexpo au cântat trupe precum Rammstein, Metallica, Manowar, Slayer, Alice in Chains şi Megadeth.

Prima zi a Sonisphere România a fost marcată de concertul celor de la Manowar, care, deşi au cântat doar o oră, i-au electrizat pe cei aproximativ 10.000 de spectatori. Tot în prima zi au cântat, în cadrul aceluiaşi eveniment, trupele Orphaned Land, Volbeat, Paradise Lost şi Accept.

În a doua zi, "The Big Four" au scris istorie rock la Bucureşti. Cea mai aşteptată zi a Tuborg Green Fest presented by Sonisphere Festival i-a avut ca invitaţi pe legendarii "The Big Four" - Metallica, Slayer, Megadeth şi Anthrax. Cele patru trupe au zguduit scena de la Romexpo, într-un show de sunet şi lumini care i-a lăsat fără suflare pe cei peste 35.000 de fani ai rockului prezenţi la Romexpo.

Ultima zi Sonisphere, al cărei cap de afiş a fost Rammstein, a fost deschisă cu un recital al trupei româneşti Luna Amară. Au urmat cei de la Anathema, care şi-au deschis show-ul prin coverul trupei Led Zeppelin, "Kashmir", şi trupele Stone Sour şi Alice in Chains, care au încălzit atmosfera pentru Rammstein. Rammstein a încheiat cele trei zile de Sonisphere la Romexpo printr-un show în care şi-a prezentat tot arsenalul de concert: hituri precum "Feuer Frei" şi "Ich Will", artificii, flăcări, rachete deasupra mulţimii, dar şi un steag al României cu simbolul trupei germane.

După rock şi rock, la Bucureşti a venit iar rockul, dar într-un mod mai melodios. Astfel, pe 20 iulie, trupa The Cranberries a strâns la Zone Arena peste 20.000 de fani. Concertul pe care The Cranberries l-a susţinut la Bucureşti, a dovedit, dacă mai era nevoie, că motorul formaţiei este Dolores O'Riordan, care, deşi cântă de 20 de ani, este plină de energie, fiind cea care ţine ritmul în refrenele devenite, de-acum, celebre. Astfel, Dolores a dansat, a sărit şi a cântat la chitară melodiile care au crescut şi dezvoltat trupa - "Linger", "Just my Imagination", "When you're gone", "Time Is Ticking Out", "I Can't Be With You", "Ode to My Family", "Free to Decide" şi "Salvation".

Un alt moment care a marcat Bucureştiul a fost concertul Guns 'N 'Roses, care a avut loc pe 21 septembrie la Romexpo. Axl Rose a cântat la Bucureşti cu câţiva ani mai târziu decât ar fi trebuit. Şi s-a simţit. Cu o trupă nouă - instrumentişti care măcar încercau să dea tot ce este mai bun pe scenă -, domnul Rose a fost mai interesat să schimbe sacouri şi pălării decât să cânte. Anunţat la ora 20.30, concertul trupei Guns N' Roses a început cu două ore întârziere, lucru cu care, de altfel, Axl Rose şi-a "obişnuit" fanii de-a lungul timpului. Aşteptaţi cu câţiva ani mai devreme, Guns N' Roses nu s-a ridicat la nivelul "speranţelor" celor prezenţi. Şi, în comparaţie cu concertele susţinute de membrii Aerosmith şi AC/DC, care, deşi mai "bătrâni", au cântat şi au dansat ca la 15 ani, cei de la Guns N 'Roses - şi în special Axl Rose, singurul rămas din componenţa originală a formaţiei, lansată în 1985 - au părut obosiţi. Şi, în mod clar, nici sonorizarea nu i-a ajutat prea mult.

Şi, după atâta rock, a venit rândul "bunicului" rock 'n 'roll-ului, Ozzy Osbourne. Osbourne a spus, la un moment dat, că doreşte să îşi doneze corpul ştiinţei, deoarece crede că este un miracol medical. Miracolul a putut fi văzut şi la concertul din 2 octombrie de la Bucureşti, iar planul "bunicului rock" are un singur defect: el nu o să moară niciodată. Ozzy Osbourne a alergat pe scenă, a îndemnat publicul să se dezlănţuie, a purtat steagul României la gât, a aruncat cu apă peste fanii din faţa sa, fiind catalogat drept "cel mai cald rocker" ce a poposit la Bucureşti anul acesta. Concertul pe care Ozzy Osbourne l-a susţinut la Bucureşti a fost inclus în turneul mondial de promovare a noului său album, "Scream", care a fost lansat pe 15 iunie. Produs de Ozzy Osbourne şi de Kevin Churko, acesta este primul material discografic pe care apare Gus G., noul chitarist al trupei lui Osbourne.

De asemenea, în 2010, România a avut parte de alte concerte legendare, precum cele susţinute de Bob Dylan, Elton John, Jon Secada, Eric Clapton & Steve Winwood, Steve Vai, Paul Gilbert, Yann Tiersen, Herbie Hancock, Jean Michel Jarre, Anathema, Diane Reeves, Haggard, Chris Rea şi Gary Moore.

Totodată, în Capitală au concertat trupe şi muzicieni precum Morcheeba, Massive Attack, Bobby McFerrin, Vonda Shepard, Faithless, Pink Martini, John McLaughlin, Jeremy Jay, Joshua Bell, Noisettes, Duke Ellington Orchestra, Fatboy Slim, Eros Ramazzotti, Vaya con Dios, Cesaria Evora, Nouvelle Vague şi Gotan Project.

Dar, pe lângă Bucureşti, şi Ardealul a avut parte de rock. Astfel, la Sibiu, festivalul Artmania a adus trupe precum The Sisters of Mercy, Kamelot, Dark Tranquillity şi Serj Tankian.

De asemenea, la Târgu Mureş, festivalul Peninsula i-a adus în România pe Korn, Tricky, The Rasmus, Europe, Ska-P şi Babylon Circus.

Nici Clujul nu s-a lăsat mai prejos, în acest an în oraş concertând Iron Maiden.

De asemenea, Bucureştiul a fost străbătut în lung şi-n lat de zvonuri de concerte ale unor artişti precum U2, Rod Steward şi Bon Jovi, acesta din urmă fiind singurul confirmat pentru 2011. Dar, în lipsa unui spaţiu adecvat - cum ar fi un stadion -, probabil că pentru alte trupe şi muzicieni mari vom mai avea de aşteptat.

Şi, dacă în decembrie 2009 se ştia deja ce ne aşteaptă în 2010 - nume grele ale rockului în festivaluri sau în concerte solo -, la sfârşit de 2010 sunt în plan pentru 2011 doar două concerte importante, care vor avea loc în Capitală: Bon Jovi, pe 10 iulie, în Piaţa Constituţiei, şi Roxette, pe 30 mai, la Zone Arena.

Material de Alexandra Buzas, alexandra.buzas@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici