2011 ÎN CINEMA: Un "discurs" de Oscar sau cum a (re)câştigat un film britanic simpatia americanilor - VIDEO

2011 a fost anul în care Academia de film americană a acordat Oscarul pentru cel mai bun film lungmetrajului britanic "Discursul regelui/ The King's Speech", în defavoarea peliculei americane "Reţeaua de socializare/The Social Network".

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului 2011 ÎN CINEMA: Un "discurs" de Oscar sau cum a (re)câştigat un film britanic simpatia americanilor - VIDEO

2011 în cinema: Un "discurs" de Oscar sau cum a (re)câştigat un film britanic simpatia americanilor - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi câştigase la începutul sezonului premiilor de la Hollywood aproape toate trofeele decernate de asociaţiile importante de critici din America de Nord - Boston Critics, Washington DC Area Film Critics, New York Film Critics Online, Toronto Film Critics, Los Angeles Film Critics, San Francisco Film Critics Circle şi National Board of Reviw -, filmul "Reţeaua de socializare", o peliculă care se adresează publicului majoritar tânăr, despre înfiinţarea platformei Facebook, s-a recunoscut învins la gala premiilor Oscar 2011 de lungmetrajul britanic "Discursul regelui", o peliculă tipic britanică, ce respectă întocmai "reţeta" preferată de membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane: o poveste clasică, decoruri spectaculoase, un joc actoricesc impecabil şi, desigur, clasicul happy-end.

Victoria peliculei britanice în faţa celei americane la gala premiilor Oscar a fost cu atât mai consistentă, cu cât filmul "Discursul regelui" s-a impus la patru dintre cele mai importante categorii de premii: cel mai bun film, cel mai bun actor (Colin Firth), cel mai bun regizor (Tom Hooper) şi cel mai bun scenariu original (David Seidler).

Colin Firth interpretează în pelicula regizată de Tom Hooper rolul regelui George al VI-lea, care era bâlbâit şi a apelat la serviciile unui logoped (Geoffrey Rush) înainte de a susţine, în direct la BBC, discursul în care anunţa intrarea Marii Britanii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alţi doi actori din distribuţia peliculei britanice - Geoffrey Rush şi Helena Bonham Carter - au fost nominalizaţi la premiile pentru rol secundar.

Victoria de la Oscarurile din 2011 nu a fost totuşi chiar o surpriză completă, întrucât "Discursul regelui" câştigase anterior premiile decernate de Sindicatul actorilor, de cel al producătorilor şi de cel al regizorilor americani.

În ceea ce priveşte predicţiile pentru Oscarurile din 2012, competiţia este departe de a fi dominată de un favorit cert ca în debutul anului trecut ("Reţeaua de socializare") sau polarizată, spre finalul sezonului premiilor din 2011, între doi protagonişti ("Reţeaua de socializare" şi "Discursul regelui"). Astfel, criticii din San Francisco şi cei din Toronto au decis că "The Tree Of Life" este cel mai bun film al acestui an. Criticii din Los Angeles au optat pentru pelicula "The Descendants", iar cei din New York au ales "The Artist" - la fel ca cei din Boston şi cei din Washington. În schimb, prestigiosul National Board of Review Award a revenit peliculei "Hugo", primul film regizat în 3D de Martin Scorsese.

În acest an nu există un favorit cert la Oscaruri, aşa cum au fost în sezonul trecut "Reţeaua de socializare" şi "Discursul regelui". Deşi ambele filme au fost excelent excutate, montate şi interpretate, ele şi-au ţinut spectatorii într-o zonă psihologică totuşi destul de confortabilă, mizând pe admiraţie, empatie şi uneori nostalgie. Însă disconfortul este şi el benefic. Aparţine artei. Aparţine criticii. Motiv suficient de puternic pentru a aştepta cu o şi mai mare nerăbdare următoarea gală a premiilor Oscar, mai ales că filmele din acest sezon ies oarecum din "reţeta clasică" a Academiei americane, pătrunzând în zone considerate mai riscante, precum fascinaţia pentru experiment ("The Artist"), cinematografia independentă ("The Tree of Life") şi drama cu accente de cataclism la nivel planetar ("Melancholia").

Controversele nu au lipsit în 2011 nici în cinematografia europeană. Deşi la Cannes, cele mai multe dintre reproşurile criticilor au vizat filmul care a câştigat trofeul Palme d'Or, "The Tree of Life" de Terrence Malick, din cauza unor scene mult prea lungi, a incursiunilor cu accente aproape halucinante în universul familial şi a prezentării acestui lungmetraj sub forma unei parabole cinematografice despre apariţia vieţii pe Pământ - considerată de unii mult prea evidentă sau chiar banală -, totuşi, ediţia din acest an a celebrului festival de pe Croazetă va rămâne în memoria cinefililor din cauza "derapajului" regizorului Lars von Trier, în timpul conferinţei de presă în cadrul căreia cineastul danez şi-a prezentat cel mai recent film al său, "Melancholia", în care rolurile principale sunt interpretate de Kirsten Dunst şi Charlotte Gainsbourg.

Un obişnuit al provocărilor, mai ales atunci când se află în faţa jurnaliştilor, cineastul danez a rostit în timpul acelei conferinţe de presă câteva fraze care au şocat opinia publică. După câteva afirmaţii - obişnuite pentru cineastul danez - despre pornografie şi prezentarea orgasmului în cinematografie, Lars von Trier a spus: "Îl înţeleg pe Hitler" - iar apoi: "Ok, bine. Sunt un nazist". Aceste afirmaţii au fost făcute în contextul unei argumentări destul de dubioase (făcută la rândul ei pentru a şoca) despre iudaism. Reacţia organizatorilor festivalului nu a întârziat: la mai puţin de 24 de ore după acele declaraţii ale cineastului danez, acesta a fost declarat persona non grata pe Croazetă şi i s-a cerut să părăsească imediat Cannes-ul.

Filmul "Melancholia" a rămas însă în competiţie, iar Kirsten Dunst a primit premiul pentru cea mai bună actriţă, în condiţiile în care lungmetrajul s-a bucurat de un succes uriaş în rândul criticilor dar şi al spectatorilor. Ulterior, în luna decembrie, "Melancholia" de Lars Von Trier a primit premiul pentru cel mai bun film european în 2011, la cea de-a 24-a gală a trofeelor Academiei Europene de Film.

BOX OFFICE

Anul care se încheie a fost unul profitabil pentru cinematografia mondială, în pofida crizei economice, încasările la nivel global pentru primele 10 filme din box office apropiindu-se vertiginos de pragul de 10 miliarde de dolari, recesiunea determinându-i pe oameni să redescopere "magia" sălilor de cinematograf.

Potrivit boxofficemojo.com, până la data de 27 decembrie, încasările din 2011 provenind din vânzările de bilete pe plan mondial pentru primele 10 filme au totalizat 9,82 miliarde de dolari. Această cifră este destul de apropiată de recordul absolut în domeniu, stabilit în 2009 - când încasările mondiale pentru primele zece filme au totalizat 10,59 miliarde de dolari. În 2010, încasările mondiale pentru primele zece filme au totalizat 10,56 miliarde de dolari.

2011 a fost supranumit "anul continuărilor", întrucât este anul în care au fost lansate cele mai multe continuări din istorie - 28 -, dar a reprezentat şi anul în care s-au impus, prin prisma încasărilor, filmele SF sau ale căror subiecte sau mijloace de realizare intră în sfera SF (efecte speciale, animaţii, creaturi supranaturale). Astfel, în Top 10 al încasărilor sunt prezente nu mai puţin de opt pelicule aparţinând acestui gen, singurele excepţii fiind comedia "The Hangover Part II" şi filmul de acţiune "Fast Five".

În 2010, potrivit boxofficemojo.com, pe primul loc în box office-ul mondial s-a situat filmul "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2", care a avut încasări de 1,32 miliarde de dolari. Un alt SF, lungmetrajul "Transformers: Dark of the Moon", ocupă poziţia a doua, cu încasări de 1,12 miliarde de încasări.

Podiumul a fost completat de filmul un alt film cu accente SF, lungmetrajul "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides", care a generat încasări de 1,04 miliarde de dolari.

Poziţiile următoare au fost ocupate, în ordine, de animaţia " Kung Fu Panda 2" (665 milioane de dolari), filmul cu vampiri "The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1" (652 milioane de dolari), filmul de acţiune "Fast Five" (626 milioane de dolari), comedia "The Hangover Part II" (581 milioane de dolari), animaţia "The Smurfs" (562 milioane de dolari), animaţia "Cars 2" (552 milioane de dolari) şi animaţia "Rio" (484 milioane de dolari).

TENDINŢE

Pentru 2012, specialiştii prevăd o continuare a tendinţelor exprimate în 2011, marile studiouri urmând să se concentreze pe continuările unor francize de succes ("The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2"), pe lansarea unor noi comedii şi a animaţiilor în 3D ("Ice Age: Continental Drift"), pentru impulsionarea acestei industrii de divertisment, devenită atât de profitabilă într-o perioadă în care criza mondială i-a determinat pe oameni să opteze pentru petrecerea timpului liber, la un preţ rezonabil, la cinema.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici