25 de filme concurează la NexT 2009

Un număr de 25 de filme concurează în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului NexT, care va avea loc între 1 şi 5 aprilie, şi se va desfăşura la Cinemateca Eforie şi Cinema Scala din Bucureşti.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului 25 de filme concurează la NexT 2009

25 de filme concurează la NexT 2009

Directorul artistic al festivalului, criticul de film Andrei Gorzo, promite o competiţie specială. "N-am ales niciun film care să nu-mi fi plăcut la nebunie", a declarat el.

25 de filme de scurt şi mediumetraj, din 13 ţări, se vor întrece pentru câştigarea Trofeului NexT. De la filme uşor accesibile, ludice ("The Blindness of the Woods" - parodie de film porno şaptezecist, în care personajele sunt păpuşi croşetate, "Martians Go Home" - o parodie de horror cu zombie, extratereştri şi heavy metal), până la filme austere şi epurate stilistic ("The Dead Hear Not the Bells" – unul dintre cele mai sobre filme despre evul mediu făcute vreodată), selecţia din acest an este una variată.

"Sunt absolut convins că în privinţa unora dintre filme publicul îmi va da dreptate în mod spontan şi sper ca altele să-l lase mut şi chiar să-l zgândăre, dar într-un mod fertil", a mai spus Gorzo.

Fie că este vorba despre un film nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film ("2 Birds"), despre câştigătorul Premiu întâi al secţiunii Cinefondation la Cannes 2008 ("Anthem"), despre Cel mai bun scurt metraj belgian desemnat la Namur anul trecut ("Legend of John the Inverted") sau despre titluri care au făcut turul marilor festivaluri, precum Clermont Ferrand, Karlovy Vary, San Sebastian sau Berlin ("Cherries", "The Watch" sau "Vestido") în opinia selecţionerului NexT "toate sunt cât se poate de diferite".

"Ceea ce au în comun este faptul că fiecare are la bază o concepţie foarte coerentă şi temeinic gândită despre ce e cinemaul, concepţie pe care regizorul o urmăreşte riguros", a explicat Andrei Gorzo.

La capitolul "filme preferate", el recomandă tuturor spectatorilor NexT filmul "La neige au village", un mediumetraj franţuzesc de 49 de minute, un film de suspans, în care atmosfera şi mişcările personajelor sunt enigmatice şi sugestive.

Din competiţia NexT 2009 nu lipsesc nici reprezentanţii României: Radu Potcoavă cu "Dănuţ pleacă pe vapor", Tudor Jurgiu cu "Nunta lui Oli", Raluca Mirescu cu "Picnic" – toate trei proiectate în premieră pe ecranele din ţară – şi Paul Negoescu & Vlad Trandafir cu "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin".

Pe lângă Trofeul NexT în valoare de 4.000 de euro, premiile puse în joc de Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT pentru filmele prezentate în competiţie sunt: Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie (2.000 euro), Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră (2.000 euro) şi Premiul pentru cel mai bun film românesc (3.500 euro în servicii de DI, oferit de Abis Studio).

NexT-ul este şi în acest an orientat către promovarea tinerilor cineaşti din lumea întreagă. Pe lângă secţiunile deja consacrate, precum Competiţie, Şi ei au fost NexT generation (dedicată scurtmetrajelor realizate de regizori români consacraţi), Cristi şi Otto (rezervată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu), Festival Friends şi Semaine de la Critique, NexT 2009 aduce în prim-plan noi cinematografii. Belgia, Australia, Israel şi Serbia vor fi Countries in Focus anul acesta, iar secţiunea Festival Cities va cuprinde selecţii ale celor mai bune scurtmetraje din programele prestigioaselor festivaluri de la Toronto, Montpellier şi Tallin.

Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici