3 atractii turistice de neratat în Covasna

Vrei să îmbini relaxarea cu distracţia într-o singură vacanţă? Să te deconectezi rapid, să ai parte de linişte, dar să vezi şi locuri frumoase, să cunoşti oameni şi obiceiuri interesante? O excursie sau o vacanţă în Covasna îţi poate oferi toate acestea.

Urmărește
15522 afișări
Imaginea articolului 3 atractii turistice de neratat în Covasna

Judeţul Covasna îţi oferă atât staţiuni balneare pentru tratamente şi relaxare cât şi o serie de atracţii unice care îţi vor face vacanţa de neuitat. În plus te poţi lăsa desfătat de gustul delicios al pâinii de casă cu cartofi, de aroma autentică a gulaşului sau de delicioşii kürtőskalács!

Zabola Estate, Zăbala

Zabola este un domeniu unic, şi nu doar în Transilvania. Este în aceeaşi măsură o casă de locuit, dar şi o proprietate unde oaspeţii sunt invitaţi să se delecteze în atmosfera secolelor trecute.
Domeniul Zabola se întinde pe 500 de hectare, din care 50 sunt ocupate de parcul castelului. Întregul domeniu este accesibil direct din acest parc. Când ajungi aici efectiv simţi c-ai intrat în altă lume, una de poveste, ruptă parcă dintr-un film ce redă atmosfera anilor 1920 şi nu te-ar surprinde prea tare să-l vezi pe Hercule Poirot furişându-se afară din restaurant.

Uriaşul parc este presărat cu 7 clădiri istorice, lacuri, peste 100 de specii de plante şi aria de conservare a biotopului Carpatin al domeniului. Acest biotop este baza unei faune sălbatice bogate. Animalele cu care convieţuiesc proprietarii în acest biotop sunt de mare valoare. Pe lângă căprioare, mistreţi, cerbi, urşi, lupi şi râşi, aria de conservare este zona de habitat pentru berze, stârci, veveriţe, bufniţe, lilieci, broaşte şi multe alte animale.

Turiştii cazaţi aici îţi pot petrece timpul cu diverse activităţi: plimbări pe biciclete; drumeţie; echitaţie pe teren; plimbare cu căleaşca; tur ghidat al Domeniului Mikes; saună în pădure; observarea ursului brun carpatin; snack în pavilionul din pădure; BBQ în spatele Machine House. De asemenea aici au loc uneori şi evenimente: reuniuni, expoziţii, căsătorii, activităţi creative sau team-buildinguri.

Camerele destinate regimului hotelier datează din secolele 18, 19 şi 20, având scopuri diferite de-a lungul timpului. Pe lângă cele trei case de oaspeţi, domeniul cuprinde şi Vechile Grajduri - o casă de banchete pentru relaxare, masă şi băutură, recepţii şi alte evenimente şi o grădină englezească întreţinută impecabil, cu 2 lacuri şi 4 bălţi, pavilioane, terase, grajduri şi hambare.

Familia Mikes a apărut în rândurile politice încă în evul mediu. Membrii familiei stăteau alături de Principialitatea Transilvană ca soli (solul Transilvaniei la Veneţia), generali sau cancelari cu mai multe ocazii în afacerile Prinţului în secolele 16-17. În secolul al 17-lea MIKES Mihály a devenit comisarul teritoriului Trei Scaune (denumirea istorică a judeţului Covasna) şi familia a luat parte în luptele pentru libertate de parte lui II. RÁKOCZI Ferenc.

Cele mai recente dezvoltări de pe domeniu au fost iniţiate de contele MIKES Benedek (1819-1878) şi mai târziu de contele MIKES Ármin (1868-1944). Cel din urmă a construit între anii 1910-12 Castelul Nou ca şi birouri şi casă de oaspeţi.

Istoria Domeniului Mikes de Zabola datează din secolul al 15-lea când deja exista o clădire fortificată cu un bastion pe locul castelului de astăzi.Contele MIKES Ármin (1868-1944) a construit o nouă clădire între 1910 şi 1912 (Castelul Nou) unde şi-a acomodat musafirii sosiţi frecvent în vizită. Noua clădire este conectată de castelul vechi printr-un pasaj subteran şi o punte supraetajată.

În timpul celui de al II-lea Război Mondial, clădirile au fost jefuite şi domeniul devastat. În 1949 proprietatea a fost naţionalizată şi familia evacuată. Castelul şi-a schimbat funcţia de mai multe ori fiind la început sat de vacanţă al presei comuniste, apoi preventoriu, mai târziu orfelinat, şcoală şi sanatoriu.

Proprietatea a fost revendicată de familia Roy-Chowdhury (succesorii familiei Mikes) în 1999, dar numai în 2005 a putut familia să intre în posesia domeniului.

Parte a clădirilor (The Machine House, The New Castle, The Old Saddle House, The Garden House şi The Old Stables), împreună cu parcul englezesc înconjurător servesc ca un hotel castel.  Casele de oaspeţi din secolele 18, 19 sunt numite după funcţiile originale: The Machine House (Casa maşinăriei), The Saddle House (Casa harnaşamentelor), The New Castle (Castelul nou). Aceste clădiri dispun în total de 20 de spaţii de cazare. Pe lângă Domeniul Zabola familia Chowdhury mai dispune de o proprietate în sălbăticiunea de la Bixad: Dobrica Hunting Lodge.

Zboruri în balonul cu aer cald 

Cine nu şi-a dorit vreodată să aibă abilitatea de a zbura?  Şi cine n-a privit cu jind (chiar şi dacă numai la televizor) baloanele cu aer cald zburând?

Ei bine, în judeţul Covasna, la Târgu Secuiesc oricine poate avea parte de o astfel de experienţă cu ajutorul X Balloon Transylvania, o firmă tânără, un start-up care şi-a început activitatea în 2020. Pilotul Kovács Gyula a absolvit cursul de piloţi în Ungaria, deoarece acolo zborul cu balonul cu aer cald are o tradiţie mai veche decât în România, şi se pune accent mai mare pe partea practică, iar acum oferă experienţe de neuitat turiştilor dornici să zboare cu balonul şi în România.
Anual el participă la Festivalul baloanelor cu aer cald de la noi din ţară, eveniment la care vin zeci de piloţi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Iată câteva informaţii despre zborul în balonul cu aer cald:

Cum funcţionează balonul cu aer cald?

Zborul cu balonul cu aer cald se bazează pe diferenţa de temperatură a aerului din interiorul şi exteriorul acestuia. Folosind arzătoare, aerul este încălzit, iar balonul ia în înălţime. Pentru a coborî, aerul din interior se răceşte fie de la sine, fie va fi ventilat prin partea superioară a anvelopei. Când este momentul să aterizeze, aceasta este deschisă complet pentru a ieşi aerul cald şi a se dezumfla balonul.

Momentele ideale de zbor cu balonul sunt dimineaţa devreme, în primele 2-3 ore după răsăritul soarelui şi seara, în ultimele 2 ore înainte de apus, când temperaturile mai reci şi vântul mai blând creează o atmosferă numai bună de zburat. Dacă viteza vântului este mai mare de 10 km/h, devine periculos.

Cât de sus şi de departe zboară baloanele?

Baloanele cu aer cald se înalţă de obicei între 60-300 m, însă acestea pot zbura puţin peste vârful copacilor sau peste zece mii de metri. Evident baloanele zboară cu viteza vântului, iar distanţa parcursă va depinde de aceasta.

Ce gaz se foloseşte?

Baloanele folosesc propan lichid pentru încălzirea aerului. Propanul este un combustibil previzibil şi sigur, însă este extrem de volatil. Flacăra emisă de către arzătoare se poate ridica până la 2 metri înălţime, într-o explozie pe care pilotul o are sub control.

Care sunt lunile anului în care se poate zbura?

Se poate zbura tot anul, inclusiv în timpul iernii, însă activitatea depinde foarte mult de condiţiile meteorologice, chiar şi vara. De fapt vara nu este cel mai potrivit anotimp pentru zborul cu balonul cu aer cald, toamna şi iarna sunt considerate anotimpuri mai bune, atât datorită stabilităţii vremii, cât şi datorită faptului că aterizarea este mai uşoară.

De la ce vârstă pot să zboare şi copiii?

La zborul liber pot participa copiii de la vârsta de 10 ani (cu părinţi sau însoţitori), sub 10 ani se recomandă zborul ancorat.

Care este traseul cu cea mai mare durată?/Dar cel cu cea mai mică durată?

În general zborul durează o oră, însă traseul şi aterizarea se schimbă în funcţie de direcţia vântului, pilotul având control doar deasupra altitudinii balonului cu aer cald. După aterizare, o echipă care a urmărit de la sol cu un autoturism traseul  balonului, preia „călătorii” şi îi duce înapoi la locul decolării. Zborul ancorat durează aprox. 5-8 minute.

Ca fapt divers:

  • Activitatea de gonflare a balonului cu aer cald (care durează cca. 1 oră) este foarte interesantă, şi poate fi o atracţie la fel de atractivă ca şi zborul, balonul însemnând material cu o suprafaţă de 1.200 m2 , care, gonflat, cântăreşte 4 tone.
  • Arzătorul încălzeşte aerul care ridică balonul la înălţime (3.400 m3 aer); arzătorul are 3.800 kw (un autorurism are 100 kw).
  • Zborul liber se efectuează la 500-1.000 m, însă, practic, nu există limită maximă.

Băile Balvanyos

Într-o locaţie deosebită, în mijlocul pădurii transilvănene, aproape de Lacul Sf. Ana, între Băile Tuşnad şi Târgu Secuiesc, se află staţiunea Băile Balvanyos unde avem Balvanyos Resort, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri de munte din România, hoteluri wellness.

Hotelul de 4*- Grand Hotel Balvanyos, centrul de wellness - Grand Santerra Spa şi cele 3 restaurante din resort oferă turiştilor un sejur de neuitat. Grand Santerra Spa este o oază de relaxare şi sănătate ce se întinde pe 2000 mp, integrată perfect cu natura, printre izvoare tămăduitoare şi brazi seculari. Centrul Spa potenţează farmecul acestui loc, oferind spa-uri interioare şi exterioare care se împletesc firesc şi fără efort - căzi de baie încălzite ascunse printre conifere, bazine cu ape şi hidromasaje, încăperi pentru experienţe spa individuale, saune, băi cu aburi, cameră salină.

Centrul mai cuprinde o sală de fitness profesională cu o terasă exterioară de unde porneşte o pista de alergare de 1,7 km, şi facilităţi de balneo-fizioterapie şi de recuperare.

Balvanyos Adventure Park te aşteaptă să-ţi testezi limitele, sub atenta îndrumare a instructorilor alpinişti. Traseele au grad diferit de dificultate, astfel încât atât adulţii cât şi copiii se pot bucura în deplină siguranţă de tiroliene şi de diferitele trasee cu obstacole.

Numele staţiunii se trage de la Cetatea Balvanyos care se află pe conul  erodat al unei culmi care face parte din Muntele Puturosu.

Denumirea muntelui vine din faptul că peste tot se găsesc emanaţii de gaze mofetice care sunt speciale pentru faptul că pe lângă bioxid de carbon conţin foarte mult dioxid de sulf şi hidrogen sulfurat de unde provine mirosul de ou clocit ce se simte peste tot. Valorile geologice cele mai preţuite ale Muntelui Puturosu sunt micile peşteri (foste mine de sulf) precum: Peştera Timsós (10 m lungime), Peştera Puturoasă (14 m), Peştera Ucigaşă (11 m), sau Cimitirul Păsărilor, respectiv marea varietate a apelor şi băilor minerale. Cea mai vestită este Peştera Puturoasă, care emană cca. 3000 m3 de gaze zilnic, fiind solfatara cu cel mai mare debit din Europa.

Pe versantul nordic al Muntelui Csoma se găseşte Baia Csiszár care a fost înfiinţat în 1895 şi care se află într-un proces de reconstruire. Aici se găsesc mai multe bazine cu compoziţie chimică diferite şi care sunt denumite după culoarea apei din ele: Baia ”Csokoládés” de culoarea ciocolatei, Baia ”Hammas” de culoare alb lăptui, Baia ”Vallató” cu apă roşiatică şi foarte rece. În cursul anului 2020 a fost amenajată şi o mofetă nouă. Aceste ape sunt folosite pentru tratarea diferitelor boli cum ar fi reumatismul, bolile vasculare, bolile de piele, bolile neurologice şi cele  ginecologice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici