6 din 10 români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate, dar le cumpără diferit

84% dintre români şi-au schimbat comportamentul privind cumpărarea băuturilor răcoritoare în ultima perioadă. Accesibilitatea preţului este cel mai des menţionat criteriu care influenţează decizia de cumpărare a băuturilor răcoritoare (50%).

Urmărește
1261 afișări
Imaginea articolului 6 din 10 români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate, dar le cumpără diferit

6 din 10 români nu renunţă la băuturile răcoritoare preferate, dar le cumpără diferit

Conform datelor unui studiu Reveal Marketing Research, care a evaluat comportamentul de consum al românilor în ceea ce priveşte băuturile răcoritoare şi modul în care acesta a fost influenţat de creşterile preţurilor din ultima perioadă, 86% dintre români declară că au resimţit creşterea preţurilor pentru băuturile răcoritoare.

65% susţin că au auzit de introducerea taxei pe zahăr pentru băuturile non-alcoolice care conţin adaos de zahăr, alţi îndulcitori sau arome, în timp ce 35% menţionează că nu au informaţii în acest sens.

84% dintre consumatori declară că şi-au schimbat comportamentul de cumpărare a băturilor răcoritoare în ultima perioadă, în timp ce doar 16% continuă să consume aceleaşi mărci şi cantităţi de băuturi răcoritoare cu care s-au obişnuit, fără să schimbe nimic.

Cei mai mai hotărâţi în a-şi menţine actualul stil de viaţă sunt persoanele între 45-55 ani (20%), în timp ce persoanele mature de peste 55 ani sunt cele mai predispuse să îşi modifice comportamentul de consum (10%).

Referitor la modul în care s-a schimbat comportamentul de consum al băuturilor răcoritoare, cei mai mulţi cumpără aceleaşi mărci cu care s-au obişnuit, însă mai rar (18%), în timp ce 12% cumpără mărcile preferate cu aceeaşi frecvenţă, dar caută activ preţurile cele mai mici din magazinele pe care le frecventează.

Alte alternative la care apelează românii pentru a face faţă creşterilor preţurilor, dar care să le permită să cumpere aceleaşi băuturi răcoritoare cu care s-au obişnuit sunt căutarea ofertelor de preţ pentru cantităţi mai mari sau cumpărarea unor cantităţi mai mici, ambele comportamente înregistrând scoruri similare de 11%, în timp ce 9% aleg să cumpere mărcile preferate când sunt la promoţie şi să îşi facă stocuri acasă.

Pe de altă parte, 13% dintre români au renunţat la băuturile răcoritoare cu care erau obişnuiţi, alegând mărcile cu cele mai bune oferte la raft sau cele mai accesibile la preţ, iar 10 % declară că nu mai cumpără băuturi răcoritoare, în special persoanele mature peste 55 ani (14%).

În contextul actual, marcat de instabilitate economică, cei mai mulţi dintre români sunt mai degrabă interesaţi de preţuri accesibile (50%), într-o măsură semnificativ mai mare rezidenţii din mediul rural prin comparaţie cu cei din mediul urban (58% vs. 46%).

Alte criterii foarte importante care stau la baza deciziei de cumpărare a băuturilor răcoritoare sunt reprezentate de calitatea percepută a produsului (33%), experienţa anterioară cu marca (33%) sau obişnuinţa cu gustul unei anumite mărci (31%).

Cei mai mulţi dintre români obişnuiesc să consume băuturi carbogazoase de tip cola, varianta originală – 44%, sucuri naturale sau nectaruri de fructe – 41%, băuturi carbogazoase cu arome fructate – 38% sau băuturi necarbonatate cu suc de fructe – 37%. Atât băuturile necarbonatate de tip ice tea, cât şi apa tonică înregistrează scoruri similare de 33%, apa tonică fiind preferată în măsură semnificativ mai mare de persoanele între 45-55 ani (39%).

Ca tendinţă generală, se observă că, odată cu înaintarea în vârstă, scade frecvenţa consumului de băuturi răcoritoare, în special a celor carbogazoase. Spre exemplu, Generaţia Z (18-24 ani) manifestă un interes semnificativ mai mare pentru toate băuturile carbogazoase pe bază de cola: varianta originală (51% vs. 44 % total eşantion), varianta 0 zahăr (36% vs. 28% total eşantion) sau variante cu diferite arome – lămâie, vanilie (33% vs. 23% total eşantion).

Cei mai mulţi dintre consumatori obişnuiesc să cumpere cel mai des ambalaje mai mari de 2l (39%) sau 2,5l (22%), cantităţi potrivite pentru a fi consumate acasă sau împărţite cu ceilalţi.

De asemenea, sticlele de 0,5l sunt preferate de o treime dintre consumatori (32%), ambalajul practic făcându-le potrivite, în special, pentru consumul pe drum. În plus, putem observa un interes mai ridicat de a cumpăra cantităţi mai mici de 0.5l în rândul tinerilor între 18-34 ani (39%) şi a rezidenţilor din mediul urban (35% mediu urban vs. 24% mediu rural).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici