- Home
- Life-Inedit
- BERLIN, (08.02.2013, 12:40)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A 63-a ediţie a Berlinalei a avut parte de o deschidere oficială în stil kung fu
Cursa pentru câştigarea Ursului de Aur de la Berlin, primul mare festival cinematografic european al anului, a început joi seară, într-un stil kung fu, prin proiecţia filmului "The Grandmaster", regizat de chinezul Wong Kar Wai, preşedintele juriului.
Urmărește
137 afișări
A 63-a ediţie a Berlinalei a avut parte de o deschidere oficială în stil kung fu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Wong Kar Wai a fost ovaţionat de spectatorii prezenţi la eveniment atunci când a păşit pe covorul roşu alături de starurile din filmul său, actorul lui fetiş Tony Leung şi actriţa Zhang Ziyi.
Proiectat în afara competiţiei, acest film biografic despre Ip Man, celebrul maestru de arte marţiale care l-a antrenat pe Bruce Lee, o legendă a cinematografiei asiatice, a dat semnalul de deschidere a celor 11 zile (7 - 17 februarie) de festival, în timpul cărora vor fi proiectate peste 400 de filme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
-
Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară
-
Georgia: Mihail Kavelashvili, învestit preşedinte al ţării. Zourabichvili: Rămân singurul preşedinte legitim
Un număr de 24 de lungmetraje din 22 de ţări au fost reţinute în selecţia oficială, dintre care 19 se află în cursa pentru obţinerea Ursului de Aur, ce va fi decernat pe 16 februarie.
Timp de două ore de o mare poezie, "The Grandmaster" îl face pe spectator să plonjeze în universul filosofiei şi al codurilor de onoare ale maeştrilor de arte marţiale, în primii ani ai Chinei moderne.
Scenele de luptă, filmate sub ploaie, adeseori noaptea sau în interior, cu încetinitorul, arată felul în care gestul, care poate ucide, se înrădăcinează într-o profundă stăpânire a trupului şi a spiritului şi "într-un mod de viaţă bazat pe modestie", a subliniat Wong Kar Wai în faţa presei.
Pe lângă talentul lor, cei doi eroi, Ip Man (Tony Leung) şi Gong Er (Zhang Ziyi), o femeie, împărtăşesc acelaşi mod de viaţă şi de gândire, într-un film despre transmiterea mai departe a unor cunoştinţe şi despre iubirea interzisă, care reaminteşte, prin atmosfera sa, celebrul film devenit cult "In The Mood For Love" al aceluiaşi regizor.
"Artele marţiale reprezintă o artă a apărării, însă ele pot să şi ucidă, iar ei ştiu acest lucru şi sunt extrem de disciplinaţi", a explicat Wong Kar Wai, ovaţionat de presă.
"Disciplina şi generozitatea sunt trăsăturile care îi caracterizează pe marii maeştri, care împărtăşesc experienţa lor şi o transmit mai departe. Este o parte a culturii noastre pe care eu am dorit să o împărtăşesc cu publicul mondial", a adăugat cineastul chinez.
La 46 de ani, Tony Leung, actorul său fetiş, s-a antrenat patru ani în stilul kung fu. Şi-a rupt o mână la începutul filmărilor, realizându-şi singur cascadoriile. "Am înţeles că nu era o tehnică de luptă, ci o modalitate de antrenare a spiritului, un mod de viaţă foarte spiritual", a declarat actorul. Zhan Ziyi se declară la rândul ei "cea mai norocoasă actriţă din lume", pentru că "nu există cuvinte pentru a descrie cât de mult a făcut-o acest film să evolueze".
În calitate de preşedinte al juriului, Wong Kar Wai consideră că Berlinala este un festival "mai intim" decât altele, consacrat "unei veritabile plăceri" de împărtăşire a ideilor şi de savurare a cinema-ului, fiind mai puţin un loc dedicat afacerilor.
"Suntem aici pentru a servi cauza filmelor, nu suntem aici pentru a le judeca, ci pentru a le aprecia, pentru a le promova pe acelea care ne inspiră şi ne încântă", a declarat regizorul chinez.
Selecţia din 2013 a Berlinalei este una eclectică, incluzând atât filme hollywoodiene produse cu bugete impresionante, cât şi filme de autor, regizate de cineaşi puţin sau deloc cunoscuţi.
Juriul este completat de actorul şi regizorul american Tim Robbins, regizoarea iraniană Shirin Neshat, regizoarea greacă Athina Rachel Tsangari, cineasta daneză Susanne Bier, regizorul german Andreas Dresen şi directorul de imagine Ellen Kuras din Statele Unite.
În programul de vineri al Berlinalei se află pelicula "W imie/ In the name of", a polonezei Malgoska Szuwoska, care abordează tema homosexualităţii unui preot carismatic, şi cel mai recent film al americanului Gus Van Sant, intitulat "Promised Land". Matt Damon, care colaborează din nou cu Gus Van Sant, pentru prima oară de la celebra peliculă "Good Will Hunting" din 1997, pentru care a primit Oscarul pentru scenariu, joacă rolul unui agent comercial ce încearcă să îi convingă pe locuitorii dintr-un sat american să autorizeze forajele de gaze naturale pe terenurile lor.
În cursa pentru câştigarea Ursului de Aur din acest an se află şi compatriotul său Steven Soderbergh, cu filmul "Side Effects", cu Jude Law şi Catherine Zeta-Jones, un thriller despre industria farmaceutică folosită în psihiatrie.
Alături de ei vor mai concura Fredrik Bond şi filmul său american "The Necessary Death of Charlie Countryman", cu Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood şi Mads Mikkelsen, filmat în România, regizorul sud-coreean Hong Sang-soo, cu "Nobody's Daughter Haewon" - continuarea filmului "In Another Country", proiectat anul trecut la Cannes -, şi austriacul Ulrich Seidl, care va prezenta la Berlin partea a treia din trilogia sa "Paradies: Hoffnung".
Trei filme, foarte aşteptate de cinefili, vor apăra culorile Franţei: "Elle s'en va", de Emmanuelle Bercot, cu Catherine Deneuve într-un rol atipic, "Camille Claudel 1915", de Bruno Dumont, cu Juliette Binoche, şi "La religieuse", de Guillaume Nicloux, după un roman de Diderot, cu Isabelle Hupert care joacă rolul unei stareţe alături de tânăra actriţă belgiană Pauline Etienne.
În cursa pentru Ursul de Aur din acest an se mai află pelicula "Poziţia copilului", un film regizat de cineastul român Călin Peter Netzer, despre o relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult, şi filmul "Gloria", regizat de spaniolul Sebastian Lelio, care spune povestea unei femei în vârstă aflată în căutarea unei relaţii amoroase stabile.
Regizorul danez Bille August va concura şi el la Berlin, cu filmul "Night Train to Lisbon", cu Jeremy Irons în rolul unui profesor care renunţă la toate bunurile sale pentru a se lansa într-o călătorie spirituală.
"Dark Blood", ultimul film cu River Phoenix, un star american decedat în urma unei supradoze de droguri la vârsta de 23 de ani, în urmă cu 20 de ani, va fi proiectat în afara competiţiei, ca şi noul film al studiourilor DreamWorks, "The Croods", despre o familie preistorică ce porneşte să descopere lumea.
Alături de Matt Damon, Catherine Deneuve, Juliette Binoche şi Isabelle Huppert, multe alte staruri sunt aşteptate la Berlin: Jude Law, Ethan Hawke, Julie Delpy, Nicolas Cage, Emma Stone, Geoffrey Rush, Christopher Lee.
În 2012, Ursul de Aur de la Berlin a revenit filmului "Cesare deve morire", regizat de fraţii Paolo şi Vittorio Taviani, o adaptare liberă după piesa "Iulius Caesar" de William Shakespeare, în care rolurile principale au fost interpretate de deţinuţi.
Citește pe alephnews.ro: Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O nouă descoperire incredibilă aduce science fiction la realitate: Cum teleportarea cuantică va revoluționa viitorul comunicațiilor
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe