- Home
- Life-Inedit
- OXFORD, (18.11.2016, 10:00)
- Lucian Vasilescu
A fost desemnat Cuvântul anului 2016. "Detectivii" dicţionarului Oxford urmăresc 150 de milioane de cuvinte pe lună
Oxford Dictionaries a anunţat că a „ales” cuvântul anului 2016 în „persoana” expresiei „post-truth”. Dicţionarul Oxford a definit cuvântul drept un termen care „face referire sau denotă circumstanţe în care faptele obiective sunt mai puţin importante în modelarea opiniei publice decât apelul la emoţie şi la credinţe personale.”
Urmărește
1686 afișări
A fost desemnat cuvântul anului 2016. "Detectivii" dicţionarului Oxford urmăresc 150 de milioane de cuvinte pe lună
Dicţionarul Oxford a definit cuvântul drept un termen care „face referire sau denotă circumstanţe în care faptele obiective sunt mai puţin importante în modelarea opiniei publice decât apelul la emoţie şi la credinţe personale.”
„Post-truth” denumeşte, de fapt, un soi de manipulare emoţională, iar utilizarea lui s-a încins odată cu votul pentru Brexit şi a explodat, literalmente, în recenta campanie electorală din Statele Unite.
Cum se alege „cuvântul anului”? Se alege ca la Oxford. Adică, în fiecare lună, o echipă de cercetători verifică incidenţa folosirii a circa 150 de milioane de cuvinte în limba engleză din ziare, cărţi, bloguri, transcrieri ale unor discursuri publice, reţele de socializare. Pentru a fi desemnat „cuvântul anului”, nu este obligatoriu ca acesta (sau aceasta, expresia) să fi apărut în ultimele 12 luni, e musai, însă, să fi fost intens folosit/ folosită în perioada supusă evaluării. Câştigă cuvântul sau expresia cu cea mai mare creştere, nu acel sau aceea cel/ cea mai intens folosită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
La acest proiect lucrează, în paralel, două echipe: una în Marea Britanie şi alta în Statele Unite.
Din dorinţa de a fi sincron cu evoluţia limbii vii, Oxford Dictionaries include în ediţiile sale cuvintele/ expresiile câştigătoare.
Care au fost:
- în 2015, pe locul întâi a fost un emoticon – cel care râde cu lacrimi, cunoscut drept „Face of Tears of Joy”;
- în 2014, a fost cuvântul „vape” adică treaba cu ţigara electronică, cea care îţi crea iluzia că fumezi deşi nu fumai;
- în 2013, „selfie” a câştigat competiţia.
Una peste alta, povestea asta are o noimă: şi anume aceea că nu există cuvinte care nu există. Limbile nu pot fi închise şi ţinute captive în dicţionare academice; mai mult chiar: dicţionarele nu sunt „cutii” în care sunt înghesuite limbile, ci sunt instrumente de măsurare a evoluţiei acestora. Limbile sunt vii, cuvintele lor se nasc, trăiesc şi cresc în vreme ce altele alunecă în uitare.
Dacă ar fi să alegem, după criteriile Oxford, cuvântul sau expresia anului în limba română, oare care ar fi acesta/ aceasta? „Plagiat”?, „Şpagă?, „DNA”? „Arestul poliţiei”, „Cu suspendare?” sau „Cu executare”?
Citeşte şi: Metallica a lansat videoclipuri pentru toate piesele de pe albumul ce va apărea pe 18 noiembrie - VIDEO
Citeşte şi: Bill Gates, Michael Jordan şi Tom Hanks, premiaţi de Barack Obama cu Medalia Libertăţii în 2016
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump