A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte echipajul pe Staţia Spaţială Internaţională

Publicat: 20 01. 2022, 15:42
Actualizat: 20 01. 2022, 15:44

„Suntem primii care încearcă să înţeleagă modul în care oamenii se raportează la obiectele cu care trăiesc în spaţiu”, a spus Walsh într-un comunicat.

El a adăugat: „Aducând perspective arheologice într-un domeniu spaţial activ, suntem primii care arătăm cum oamenii îşi adaptează comportamentul la un mediu complet nou”.

Pe parcursul proiectului, echipa va investiga modul în care a apărut şi a evoluat o cultură spaţială de la deschiderea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în noiembrie 2000 şi efectele asupra dezvoltării misiunilor pe termen lung asupra celor care se află la bord pentru a rezolva probleme tehnice, de inginerie sau probleme medicale, potrivit NPR.

„Ceea ce de obicei nu realizează este că fiecare dintre aceste probleme are dimensiuni sociale şi culturale – şi dacă le ignoră, soluţiile lor vor fi suboptime”, a explicat echipa de cercetare pe Twitter.

Walsh şi Gorman speră să abordeze mai multe întrebări de ansamblu care nu au fost puse anterior de alţi arheologi:

  • Cum interacţionează membrii echipajului între ei şi cu echipamentele şi spaţiile originare din alte culturi?
  • Cum reflectă cultura materială genul, rasa, clasa şi ierarhia pe ISS?
  • Cum încadrează spaţiile şi obiectele interacţiunile de conflict sau cooperare?
  • Cum au modificat membrii echipajului staţia spaţială pentru a se potrivi nevoilor sau dorinţelor lor?
  • Care sunt efectele microgravitaţiei asupra dezvoltării societăţii şi culturii?

În loc să sape prin pământ străvechi pentru a descoperi secretele modului în care trăiau odată societăţile trecute, echipa de cercetare axată pe spaţiu îşi va începe explorarea „sitului arheologic” printr-o serie de fotografii de un metru pătrat făcute de membrii echipajului de la bordul ISS.

Împărţind „situl” într-o reţea de pătrate de-a lungul pereţilor staţiei, oamenii de ştiinţă spun că vor obţine o mai bună înţelegere a întregului spaţiu.
 
În loc să le săpăm pentru a dezvălui noi straturi de sol care reprezintă diferite momente din istoria sitului, le vom fotografia în fiecare zi pentru a identifica modul în care sunt folosite şi cum se schimbă în timp”, a explicat Gorman.
 
Prima fază a experimentului va dura 60 de zile, iar actualizările vor fi postate pe site-ul web al Proiectului Arheologic al Staţiei Spaţiale Internaţionale.