Abilitate unică în natură. Superputerile femelei lăcustă, speranţă pentru medicina regenerativă

  • Ştim încă destul de puţine despre puterea altor specii. Acum, cercetătorii israelieni descoperă superputerea minunată a femelei lăcuste şi cred că o pot folosi în beneficiul oamenilor..
  • „Superputerea lăcustelor este aproape ceva desprins din science-fiction”, declară coautorul studiului.
Urmărește
8183 afișări
Imaginea articolului Abilitate unică în natură. Superputerile femelei lăcustă, speranţă pentru medicina regenerativă
Un nou studiu al Universităţii din Tel Aviv, publicat în jurnalul ştiinţific IScience, a dezvăluit că femela lăcustă are un sistem nervos central care poate fi „întins” extrem de mult. În timp ce lăcusta îşi depune ouăle în pământ, ea îşi poate întinde abdomenul de aproape trei ori mai mult decât lungimea sa normală, fără a provoca daune ireparabile.
 
„Această abilitate este aproape de neconceput din punct de vedere morfologic şi, din câte ştim, aproape că nu are egal în natură”, au declarat cercetătorii. „Nu avem cunoştinţă de o capacitate similară la aproape nicio creatură vie. Nervii din sistemul nervos uman, de exemplu, se pot întinde doar până la 30% fără să se rupă sau să fie afectaţi permanent. În viitor, aceste descoperiri pot contribui la noi evoluţii în domeniul medicinei regenerative, ca bază pentru refacerea nervilor şi dezvoltarea ţesuturilor sintetice”.
 
Experţii raportează că, în timp ce sistemul nervos al femelelor mature din punct de vedere sexual demonstrează o hiperextensibilitate complet reversibilă de până la 275%, întinderea la femelele şi masculii prematuri este mult mai limitată. Potrivit cercetătorilor, rămâne necunoscut modul în care sistemul nervos abdominal se adaptează la o astfel de alungire extremă.
 
„Atunci când femela lăcustă este pregătită să îşi depună ouăle, ea sapă o gaură în pământ care să le ofere protecţie şi condiţii optime pentru eclozare. În acest scop, ea este echipată cu un aparat de săpat unic, format din două perechi de valve de săpat care sunt situate în vârful abdomenului, de o parte şi de alta a ovipozitorului (un organ asemănător unui tub folosit pentru depunerea ouălor)”, a explicat Dr. Bat-El Pinchasik, care a condus studiul. 
 
„Pe măsură ce sapă, femela îşi întinde corpul, până când senzorii localizaţi de-a lungul lungimii sale semnalează că a ajuns într-un punct potrivit pentru depunerea ouălor”.
 
„Astfel, o femelă adultă, a cărei lungime a corpului este de aproximativ patru-cinci centimetri, poate, în scopul depunerii ouălor, să-şi întindă corpul până la o lungime de 10-15 centimetri, apoi să revină rapid la lungimea normală şi să se extindă din nou pentru următoarea depunere a ouălelor”.
 

Superlăcuste

 
„Superputerea lăcustelor este aproape ceva desprins din science-fiction. Mai există doar alte două exemple cunoscute în natură ale unui fenomen similar: limba caşalotului şi un anumit tip de melc de mare al cărui sistem nervos este capabil să se extindă semnificativ datorită unui mecanism asemănător unui acordeon pe care îl au”, a declarat coautorul studiului, profesorul Amir Ayali. „Am căutat să identificăm mecanismul biomecanic care îi conferă femelei de lăcustă abilitatea sa minunată”.
 
Dr. Pinchasik a precizat că echipa sa nu a găsit însă niciun mecanism asemănător unui acordeon. „Am descoperit că sistemul nervos al femelei lăcustă are proprietăţi elastice, care îi permit să se alungească şi apoi să revină de la sine la starea iniţială, gata de refolosire, fără nicio deteriorare cauzată ţesutului. Această descoperire este aproape de neînţeles din punct de vedere biomecanic şi morfologic”.
 
Profesorul Ayali a precizat că, în cadrul unor studii ulterioare, echipa va cerceta problema în profunzime, cu scopul de a identifica mecanismul specific care permite această caracteristică unică. „Sperăm că, în viitor, descoperirile noastre vor contribui la dezvoltarea ţesuturilor sintetice cu un nivel ridicat de flexibilitate şi la refacerea nervilor în cadrul terapiilor de medicină regenerativă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici