Video Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a încetat din viaţă (Video Pro TV)

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a încetat din viaţă, miercuri seară, la Spitalul Universitar din Bucureşti. Managerul spitalului, Gheorghe Iană, a declarat, pentru MEDIAFAX, că actorul a fost internat în urmă cu două zile, el suferind de ciroză decompensată.

Urmărește
1167 afișări

Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut pe 1 ianuarie 1942 la Sărmaş, în judeţul Cluj şi a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, în1964, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

De-a lungul carierei de peste 40 de ani, Ovidiu Iuliu Moldovan a strălucit nu numai pe scena diverselor teatre din ţară, dar şi în roluri cinematografice sau în recitaluri de poezie. De altfel, actorul era, probabil, cea mai cunoscută voce care a recitat Eminescu.

La Teatrul Naţional Timişoara, unde a debutat şi a jucat în perioada 1965 - 1969, Ovidiu Iuliu Moldovan a putut fi văzut în roluri precum Mio -" Pogoară iarna" de M.Anderson, regia Emil Reus, Paul - "Dactilografii" de Schisgall, regia Ianis Veakis, Emilian - "Romulus cel Mare" de F. Durrenmatt, regia Constantin Anatol, Adam - "Anotimpurile" de Werker, regia Aureliu Manea, sau Sebastian - "A 12-a noapte" de W.Shakespeare.

Pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, unde a început să joace din 1970, Ovidiu Iuliu Moldovan a apărut în roluri precum Baronul - "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, Penteu - "Bacantele" de Euripide, regia Mihai Măniuţiu, Platonov - "Platonov" de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer, Tamerlan - "Tamerlan cel Mare" de William Shakespeare, regia Victor Ioan Frunză, Lopahin - "Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, Orsino - "Noaptea regilor" de William Shakespeare, regia Andrei Şerban, Avram Iancu - "Avram Iancu" de Lucian Blaga, regia Horea Popescu, Iason - "O trilogie antică - Medeea" după Euripide şi Seneca, regia Andrei Şerban,  Gelu Ruscanu - "Jocul ielelor" de Camil Petrescu, regia Sanda Manu şi multe altele.

Actorul a apărut şi în numeroase filme artistice, precum "Despre o anume fericire", regia Mihai Constantinescu (1974), "Actorul şi sălbaticii", regia Manole Marcus (1975), "Dincolo de pod", regia Mircea Veroiu (1976 ), "Profetul, aurul şi ardelenii", regia Dan Piţa (1978), "Artista, aurul şi ardelenii", regia Mircea Veroiu (1978), "Bietul Ioanid", regia Dan Piţa (1980), "Castelul din Carpaţi", regia Stere Gulea (1982), "Întâlnirea", regia Sergiu Nicolaescu (1983),  "Punct şi de la capăt", regia Alexa Visarion (1986), "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu (1988), "Crăciun însângerat", regia Claudio Nasso (producţie Canada, 1996).

Însă nu mai puţin apreciat a fost Ovidiu Iuliu Moldovan şi pentru interpretarea rolurilor pe care le-a deţinut în filme de televiziune, ca "Un august în flăcări", regia Dan Piţa, Radu Gabrea (13 episoade, 1975), "Nimeni nu moare", regia Constantin Chelba (1984), sau în piese de teatru pentru micul ecran - "Robespierre" dupã R. Rolland (1973), "Cei din urmă" după M.Gorki, regia Radu Penciulescu (1975), "Turnul de fildeş" după C. Petrescu, regia Cornel Todea (1980), "Steaua fără nume" de M.Sebastian, regia Eugen Todoran (1983).

De asemenea, cunoscutul actor a avut pste 60 de roluri în piese de teatru la radio (regizori: Constantin Moruzan,Cristian Munteanu, Dan Puican, Leonard Popovici etc.) şi peste 80 de emisiuni de poezie - recitaluri "Eminescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici