- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (01.07.2016, 13:59)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Actriţa Olivia de Havilland, star de Oscar din "Pe aripile vântului", a împlinit 100 de ani - FOTO
Actriţa Olivia de Havilland, starul de Oscar din anii de glorie hollywoodieni, care a jucat în legendarul film "Pe aripile vântului", împlineşte pe 1 iulie 100 de ani. Cu chipul splendid de luminos, sfiosă şi angelică, actriţa a interpretat de-a lungul a trei decenii eroine de o feminitate diafană.
Urmărește
7090 afișări
Actriţa Olivia de Havilland, star de Oscar din "Pe aripile vântului", a împlinit 100 de ani (Imagine Hepta / Mediafax Foto)
Deşi în filme a interpretat figuri feminine fragile şi gingaşe, Olivia de Havilland este în realitate o luptătoare: A câştigat un proces zbuciumat cu o casă de producţie hollywoodiană. Reminiscenţele litigiului revoluţionar purtat de Olivia de Havilland sunt evocate şi astăzi în industria americană de film, după 70 de ani, relatează CNN.
Pe 1 iulie 2016, Olivia dovedeşte că nu este o simplă supravieţuitoare a perioadei de glorie de la Hollywood. Actriţa celebrează pe 1 iulie o aniversare simbolică. Este singura actriţă care trăieşte încă, din distribuţia faimosului film "Pe aripile vântului". În ceea ce priveşte actorii din epoca de glorie a cinematografiei, CNN îl aminteşte pe Kirk Douglas, care va sărbători aniversarea de 100 de ani în decembrie. Totuşi, Olivia de Havilland a debutat cu 10 ani înaintea lui Kirk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Olivia Mary de Havilland s-a născut la 1 iulie 1916, în Tokyo (Japonia). Mama ei, Lilian Augusta Ruse (1872-1968), era actriţa cunoscută cu numele de scenă Lilian Fontaine, iar tatăl ei, Walter Augustus de Havilland era avocat detaşat în Japonia. În 1917 s-a născut sora Oliviei, Joan de Beauvoir de Havilland, cunoscuta actriţa de mai târziu, Joan Fontaine. Când Olivia avea doi ani, familia s-a mutat din Tokyo în Saratoga, California. Un an mai târziu părinţii au divorţat. Lilian s-a recăsătorit în 1925 cu George M. Fontaine, proprietarul unui magazin, scrie cinemagia.ro.
A fost elevă la liceul Los Gatos şi la şcoala catolică de fete Notre Dame din Belmont, California. Era membră a clubului de actorie. În 1933, îşi face debutul pe scenă, în piesa "Alice în Wonderland". Vara următoare, după absolvirea liceului, a jucat rolul Puck în piesa "A Midsummer Night's Dream". A obţinut o bursă şcolară la colegiul Mills College. Olivia iniţial a plănuit să studieze limba engleză şi să devină profesoară.
Dintre cele două surori, Olivia a devenit prima actriţă. Când Joan a încercat să o urmeze, mama lor a refuzat să o lase să folosească numele familiei, aşa că Joan şi-a inventat un nume, la început Joan Burfield şi mai târziu Joan Fontane, după numele tatălui vitreg, G.M. Fontane. Între cele două surori a existat întotdeauna o rivalitate, din cauza că Joan avea impresia că Olivia era favorita mamei.
De Havilland a renunţat la colegiu în 1935, după ce a fost descoperită de un vânător de talente al regizorului Max Reinhardt, jucând pe scena teatrului local. A jucat în A Midsummer Night's Dream şi a semnat un contract pe şapte ani cu studiourile Warner Bros. Olivia a jucat împreună cu Errol Flynn în filme precum Captain Blood, The Charge of the Light Brigade (1936) şi în rolul domniţei Marian în The Adventures of Robin Hood (1938). În total, Flynn i-a fost partener în nouă filme.
De Havilland şi Eroll Flynn a fost unul din cele mai încântătoare cupluri de la Hollywood. Cu toate că au apărut împreună în opt filme, relaţia de cuplu a fost doar pe scenă. Se pare că Flynn a fost îndrăgostit de Olivia, şi cu toate că sentimentul era reciproc, Olivia l-a refuzat pentru că în acea perioada Flynn era căsătorit cu actriţa Lili Damita, scrie cinemagia.ro.
În 1939, a fost distribuită în primul rol important pentru cariera ei. Regizorul David O. Selznick i-a dat rolul Melaniei Hamilton Wilkes, în Gone with the Wind. A jucat alături de Vivien Leight, Clark Gable şi Leslie Howard. Olivia a fost pentru prima dată nominalizată la premiul Oscar. Întorcându-se la Warner Bros., de Havilland a fost dezamăgită de rolurile mărunte care i s-au oferit.
A jucat alături de Charles Boyer şi Paulette Goddard în Hold Back the Dawn (1941). Acţiunea se petrece în Mexic şi este povestea unei profesoare americane curtată de un gigolo care vrea să emigreze în State. Cu prestaţia din acest film, de Havilland a fost nominalizată la Oscar pentru a două oară. Totuşi Olivia a pierdut Oscarul în favoarea surorii sale Joan Fontane, care a fost recompensată pentru prestaţia din filmul lui Hichcock, Suspicion (1941). Rivalitatea dintre cele două surori le-a înstrăinat definitiv.
În 1941, de Havilland a devenit cetăţean al Statelor Unite. Rolurile care i se distribuiau i-au creat frustrări, pentru că simţea că poate juca mai mult decât roluri de domnişoare sfioase şi ingenue, cu care începuse deja să fie identificată. A început să refuze scenariile care îi ofereau astfel de roluri. Legea permitea studiourilor să suspende contractele actorilor care refuzau vreun rol şi perioada în care erau suspendaţi era adăugată după expirarea contractului. Când contractul cu studiourile Warner a expirat, Olivia a fost informată că s-au adăugat 6 luni la contract, pentru perioada în care nu a jucat, scrie Cinemagia.
Cei mai mulţi actori acceptau aceste clauze. Pe de altă parte erau câţiva care încercau să schimbe sistemul. În anii '30, Bette Davis a intentat un proces împotriva studiourilor Warner, dar fără succes. De Havilland a intentat alt proces în anii '40, susţinută de Sindicatul Actorilor, şi a avut câştig de cauză, reducând puterea studiourilor şi extinzând libertatea creativă a actorilor. A fost cea mai importantă hotărâre judecătorească de la Hollywood. Prin curajul ei, Olivia şi-a câştigat respectul colegilor, sora ei Joan Fontaine afirmând mai târziu "Hollywood-ul îi datorează foarte mult Oliviei". Ordinul judecătoresc a fost cunoscut drept "Legea de Havilland", şi preciza că perioada maximă pentru un contract era de 7 ani, în această perioada fiind incluse şi perioadele de suspendare.
În această perioadă, Olivia a fost implicată în mai multe relaţii cu John Huston, James Steward şi Howard Hughes.
A jucat apoi într-o comedie, avându-i parteneri pe Henry Fonda, Joan Leslie şi Jack Carson, în filmul The Male Animal (1942).
În 1943 a semnat un contract cu Paramount Pictures. Calitatea şi varietatea rolurilor a început să crească. The Dark Mirror (1946) a marcat schimbarea, şi dacă altădată ar fi fost remarcată drept "cea mai drăguţă femeie din film", acum şi-a dovedit talentul actoricesc. În 1946 s-a căsătorit cu romancierul Marcus Goodrich.
A câştigat premiul Academiei pentru To Each His Own (1946) şi The Heiress (1949), de asemenea a fost nominalizată pentru rolul din The Snake Pit (1948). Filmul descria o imagine realistă a bolii mintale, şi Olivia a primit critici pozitive pentru interpretarea ei strălucitoare într-un rol socotit controversat la acea vreme. A câştigat premiul Criticilor de Film din New York pentru prestaţia din The Snake Pit şi The Heiress.
Olivia a avut un fiu, Benjamin Briggs Goodrich, născut în 1949. Câţiva ani mai taziu, respectiv în 1953, a divorţat de Marcus Goodrich. În perioada anilor '50 Olivia a apărut sporadic în filme. A refuzat rolul Blanche duBois din A Streercar Named Desire, menţionând existenţa unor părţi dezgustătoare din scenariu şi a unor replici pe care nu le-ar permite să le rostească.
S-a căsătorit în 1955, în Franţa, cu jurnalistul Pierre Galante. Au avut o fiică, Giselle, născută în luna iulie 1956 - care mai târziu a devenit jurnalistă - când Olivia a împlinit 40 de ani. Şi-a dedicat viaţa familiei, apărând mai puţin pe scenă. După divorţul din 1979, de Havilland şi Galante au rămas apropiaţi, Olivia fiindu-i alături până în ultima clipă, când acesta a murit de cancer, scrie cinemagia.ro.
În 1962 Olivia de Havilland a publicat cartea Every Frenchman Has One, o reconstituire a vieţii din Franţa, care a devenit best-seller. Olivia de Havilland a continuat să joace până la sfârşitul anilor '70, interpretarea din The Fifth Musketeer (1979) fiind considerată ultima apariţie pe marele ecran. Şi-a continuat cariera în televiziune până la sfârşitul anilor '80. A primit premiul Golden Globe şi o nominalizare la premiul Emmy, pentru interpretarea Împărătesei Maria, din miniseria Anastasia: The Mystery of Ana (1986).
După o luptă lungă cu boală Hodgkin, fiul ei Benjamin - devenit matematician - moare în 1991. Olivia de Havilland locuieşte la Paris din 1950. A venit la ediţia 75 a decernării premiilor Oscar. În 2004, Turner Classic Movies a adunat momente retrospective intitulate Melanie Remembers, în care Olivia a dat un interviu pentru aniversarea a 65 de ani de la lansarea filmului Gone with the Wind.
La 92 de ani, în 17 noiembrie 2008, Olivia de Havilland a primit Medalia Naţională pentru Arte, înmânată de preşedintele George W.Bush. O stea cu numele ei străluceşte pe Walk of Fame.
In an interview last year for a recent Vanity Fair profile, writer William Stadiem remarked of de Havilland: "Her face is unlined, her eyes sparkling, her fabled contralto soaring ... her memory photographic. She could easily pass for someone decades younger."
Într-un interviu de anul trecut pentru un profil de star în revista Vanity Fair, scriitorul William Stediem spunea despre de Havilland: "Chipul ei este marmorat, ochii îi strălucesc la fel ca atunci când era tânără, legendara ei voce contralto ţi se întipăreşte în minte...amintirile cu ea sunt fotografice. Ar putea să treacă drept o femeie cu multe decenii mai tânără", relatează CNN.
Citeşte şi: Leonardo DiCaprio, ţinta unei petiţii a musulmanilor pentru a-l împiedica să joace într-un film - FOTO
Citeşte şi: Lara Fabian revine în România: Cântăreaţa concertează pe 11 decembrie, în Craiova - VIDEO
Citeşte şi: Lady Gaga are ordin de restricţie în China, după ce s-a întâlnit cu liderul spiritual Dalai Lama - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe