Actriţa şi cântăreaţa Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 97 de ani

Actriţa şi cântăreaţa americană Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, nominalizată la Oscar şi premiată cu Grammy, a murit la vârsta de 97 de ani, din cauza unei pneumonii, luni, în locuinţa sa din Carmel Valley, California, potrivit bbc.com.

Urmărește
691 afișări
Imaginea articolului Actriţa şi cântăreaţa Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 97 de ani

Actriţa şi cântăreaţa Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 97 de ani

Fundaţia pentru apărarea drepturilor animalelor înfiinţată de artistă, The Doris Day Animal Foundation, a confirmat decesul acesteia.

Filmele în care a jucat Doris Day au fost unele dintre cele mai de succes din istoria Hollywood-ului, dar actriţa a pus punct carierei pe când avea 50 de ani, devenind activistă pentru drepturile animalelor.

În 2008, a primit premiul Grammy pentru întreaga activitate, iar, pe parcursul carierei sale de cântăreaţă, trei dintre hiturile sale - "Sentimental Journey", "Secret Love" şi "Que Sera Sera" - au fost incluse în Grammy Hall of Fame. "Secret Love" şi "Que Sera Sera" au fost recompensate şi cu premii Oscar pentru cel mai bun cântec în anii 1950.

Doris Day a primit două stele pe Hollywood Walk of Fame, una pentru cariera în film şi una pentru activitatea muzicală.

În 2004, a primit Presidential Medal of Freedom, cea mai înaltă distincţie civilă acordată de preşedinţia americană, pentru munca sa în domeniul apărării drepturilor animalelor. A absentat de la gală pentru că îi era frică de călătoriile cu avionul. Aceeaşi teamă a determinat-o să refuze un Oscar onorific şi un premiu din partea Kennedy Center Honors.

Doris Day, pe numele real Doris Mary Ann Kappelhoff, s-a născut în 1922, iar, în anii 1930, a devenit atrasă de musical şi dans. A pus capăt carierei de dansatoare după ce a suferit un accident grav la picioare, maşina în care se afla fiind lovită de un tren. În timp ce se recupera după accident, a urmat cursuri muzicale, iar astfel a ajuns şi să joace în filme. În 1959, a jucat în "Pillow Talk", iar, în 1963, în "Move Over, Darling" şi în "The Thrill of it All".

Când cel de-al treilea soţ al său, producătorul de film Martin Melcher, a murit, în 1968, Day a aflat că acesta şi partenerul lui de afaceri, Jerome Bernard Rosenthal, i-au furat mare parte din veniturile realizate în 17 ani. A primit despăgubiri în urma unui proces, dar a şi aflat că soţul ei încheiase un contract înainte ca el să moară, potrivit căruia ea urma să apară în serialul TV "The Doris Day Show", care a şi fost difuzat, între anii 1968 - 1973.

La finalul show-ului, Doris Day s-a retras din lumina reflectoarelor. A înfiinţat Doris Day Animal League, apoi Doris Day Animal Foundation. Iubitoare de cai, Day a înfiinţat un centru pentru salvarea animalelor în statul Texas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici