ADN-ul unei adolescente care a murit cu 7.000 de ani în urmă a dezvăluit un grup uman necunoscut

Oasele unei adolescente care a murit acum mai bine de 7.000 de ani pe insula indoneziană Sulawesi au dezvăluit povestea unui grup uman necunoscut până acum, relatează CNN.

Urmărește
7982 afișări
Imaginea articolului ADN-ul unei adolescente care a murit cu 7.000 de ani în urmă a dezvăluit un grup uman necunoscut

Sursa foto: CNN

Această ramură umană distinctă nu a fost găsită în altă parte a lumii, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

„Am descoperit primul ADN uman din regiunea insulară dintre Asia şi Australia, cunoscută drept „Wallacea”, care oferă o nouă perspectivă asupra diversităţii genetice şi a istoriei populaţiei timpurii din această parte a lumii”, a spus Adam Brumm, profesor de arheologie la Australian Research Centre for Human Evolution din universitatea Griffith, prin e-mail.

Primii oameni moderni au populat insulele Wallacea, în principal insulele indoneziene care includ Sulawesi, Lombok şi Flores, în timp ce migrau din Eurasia către continentul australian, acum mai bine de 50.000 de ani, cred cercetătorii. Cu toate acestea, ruta exactă sau modul în care au efectuat această traversare sunt necunoscute.

Uneltele şi picturile rupestre au sugerat că oamenii trăiau pe aceste insule cu 47.000 de ani în urmă, dar descoperirile de fosile sunt rare iar ADN-ul se degradează mai rapid în climatul tropical.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit scheletul unei femele cu vârsta între 17 şi 18 ani într-o peşteră din Sulawesi în 2015. Rămăşiţele ei au fost îngropate în peşteră acum 7200 de ani. Ea făcea parte din cultura toaleană, găsită doar într-o mică zonă a peninsulei de sud-vestul Sulawesi. Peştera face parte dintr-un sit arheologic numit Leang Panninge.

„Toaleanii” este numele pe care arheologii l-au dat unei culturi destul de enigmatice de vânători-culegători preistorici, care au trăit în câmpiile împădurite şi munţii din Sulawesi de Sud, a spus Brumm prin e-mail. „Au fabricat unelte de piatră extrem de distincte (inclusiv vârfuri de săgeţi minuscule, fin lucrate, cunoscute sub numele de „puncte Maros”) care nu se găsesc nicăieri altundeva pe insulă sau în Indonezia.”

Scheletul tinerei este primul aproape complet şi bine conservat asociat cu cultura toaleană, a spus Brumm.

În acelaşi timp scheletul a dezvăluit un grup de oameni necunoscuţi anterior. Tânăra avea strămoşi comuni cu un grup separat şi distinct care probabil a sosit din Asia după colonizarea Australiei, a spus Brumm. În aacelaşi timp genomul ei include şi urme ale unui alt grup enigmatic şi dispărut de oameni: denisovanii, care au populat zona dintre Siberia şi Tibet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici