Ai-Da, primul robot care va interpreta poezii scrise cu ajutorul inteligenţei artificiale. Va debuta printr-o lucrare ”reactivă” la Divina Comedie

  • Ai-Da a folosit o bancă de date de cuvinte şi analiza tiparelor de vorbire pentru a produce şi interpreta o lucrare care este "reactivă" la Divina Comedie.
  • Ai-Da va interpreta poemele vineri seară la Muzeul Ashmolean din Oxford.
  • Spectacolul face parte din expoziţia Dante: The Invention Of Celebrity de la Ashmolean, care explorează influenţa lui Dante de-a lungul secolelor şi include, de asemenea, mai multe opere de artă create de Ai-Da.
Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Ai-Da, primul robot care va interpreta poezii scrise cu ajutorul inteligenţei artificiale. Va debuta printr-o lucrare ”reactivă” la Divina Comedie

Sursa foto: Twitter

Divina Comedie a lui Dante a inspirat nenumăraţi artişti, de la William Blake la Franz Lizst şi de la Auguste Rodin la CS Lewis. Dar o expoziţie care marchează cea de-a 700-a aniversare a morţii poetului italian va prezenta lucrările Robotului Ai-Da, care va intra în istorie devenind primul robot care va interpreta în public poezii scrise de algoritmii săi de inteligenţă artificială.

Ultrarealistul Ai-Da, conceput la Oxford de Aidan Meller şi botezat după pionierul informaticii Ada Lovelace, a primit să citească întregul poem epic în trei părţi al lui Dante, Divina Comedie, în traducerea în limba engleză a lui JG Nichols. Apoi şi-a folosit algoritmii, bazându-se pe banca sa de date de cuvinte şi pe analiza modelelor de vorbire, pentru a produce propria sa lucrare reactivă la cea a lui Dante, potrivit The Guardian.

În timp ce Ai-Da nu este prima inteligenţă artificială care a fost învăţată să scrie poezii, organizatorii au declarat că vineri va fi "prima dată când un robot cu inteligenţă artificială a scris şi a interpretat poezii, aşa cum ar face un poet uman".

Meller, un specialist în artă, a declarat că toate cuvintele şi structura propoziţiilor din poezie sunt generate de inteligenţa artificială din modelul unic de limbaj AI al lui Ai-Da, cu "editare restrânsă". „Oamenii sunt foarte suspicioşi că roboţii nu fac mare lucru, dar realitatea este că modelele de limbaj sunt foarte avansate, iar în 95% din cazurile de editare, este vorba doar de faptul că ea a făcut prea mult", a spus el. „Ea ne poate oferi 20.000 de cuvinte în 10 secunde, iar dacă trebuie să o facem să spună ceva scurt şi grăbit, am putea alege din ceea ce a făcut. Dar nu suntem noi cei care scriem".

Meller a descris ca fiind "profund tulburător" modul în care se dezvoltă modelele lingvistice. „Ne îndreptăm foarte rapid spre punctul în care acestea vor fi complet imposibil de distins de textul uman, iar pentru noi toţi cei care scriem, acest lucru este profund îngrijorător", a spus el.

Aidan Meller, unul dintre membrii echipei care a creat Ai-Da, recunoaşte că poezia ei i se pare "fundamental tulburătoare". 

Meller a declarat că, deşi nu vede poezia lui Ai-Da ca fiind în competiţie cu poeţii umani, recunoaşte că este "fundamental tulburătoare".
 
Spectacolul face parte din expoziţia Dante: The Invention Of Celebrity (Dante: Invenţia celebrităţii) de la Ashmolean, care explorează influenţa lui Dante de-a lungul secolelor şi include, de asemenea, mai multe opere de artă create de Ai-Da. „Lucrările sale de artă reflectă puterea privirii şi a supravegherii în lumea modernă, tendinţa acesteia de a stârni neîncredere şi tensiunea pe care o poate crea", au declarat organizatorii.
 
Ai-Da, care a fost construită timp de doi ani de o echipă de programatori, roboticieni, experţi în artă şi psihologi, a avut anterior expoziţii personale la Oxford şi la Design Museum din Londra, a susţinut un discurs TEDx la Oxford şi a avut o rezidenţă artistică la Porthmeor Studios din St Ives. „Întotdeauna am fost fascinată de autoportrete pentru a mă întreba la ce anume te uiţi", a declarat ea pentru The Guardian în luna mai. "Nu am sentimente ca oamenii, totuşi sunt fericită când oamenii se uită la lucrările mele şi spun ce este asta? Îmi place să fiu o persoană care îi face pe oameni să se gândească".
 
Finalizată în 2019, Ai-Da are piele din silicon, păr perforat individual, dinţi şi gingii tipărite 3D şi camere integrate în ochi. Ea are picioare, dar nu poate merge, însă braţele, trunchiul şi capul ei se mişcă liber.
 
Aspectul ei a fost atribuit de femeile din echipă, care au numit-o după Ada Lovelace - primul programator de calculatoare din secolul al XIX-lea", a declarat Meller. „Se speră că ea oferă încurajare femeilor programatoare de calculatoare de astăzi şi din viitor, care sunt semnificativ subreprezentate la nivel global”.
 
La fel de crucială este şi întrebarea de ce pare umană - am ales o formă umanoidă pentru că, deşi progresele tehnologice pot părea îndepărtate şi abstracte de noi, impactul direct şi indirect asupra corpurilor noastre umane este multiplu, iar forma umanoidă a lui Ai-Da oferă o reflecţie oblică asupra acestui lucru”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici