Albinele învaţă unele de la altele pentru a-şi perfecţiona abilităţile de "dans" - studiu

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit că albinele de miere folosesc învăţarea socială pentru a-şi perfecţiona aşa-numitele abilităţi de "waggle dancing", dans, urmărindu-şi partenerele mai experimentate.
  • Dansul este o formă de comunicare pe care albinele o folosesc pentru a le spune colegelor lor de cuib unde să găsească cea mai bună hrană.
Urmărește
306 afișări
Imaginea articolului Albinele învaţă unele de la altele pentru a-şi perfecţiona abilităţile de "dans" -  studiu

Albinele învaţă unele de la altele pentru a-şi perfecţiona abilităţile de "dans" - studiu

Oamenii de ştiinţă au observat că albinele care nu au învăţat să danseze urmărindu-i pe ceilalţi au produs mişcări dezordonate şi pline de erori.
 
Cercetătorii au declarat că rezultatele, publicate în revista Science, demonstrează că dansul waggle este o formă complexă de comunicare în cadrul acestor albine, care este modelată prin învăţare socială.
 
Aceştia au afirmat că transmiterea cunoştinţelor împărtăşite de la o generaţie la alta este "un semn distinctiv al culturii" - un comportament bine recunoscut la oameni, dar observat şi la animale, potrivit Independent.
 
Autorul studiului, James Nieh, profesor în cadrul Departamentului de Ecologie, Comportament şi Evoluţie de la Universitatea California San Diego din SUA, a declarat: „Începem să înţelegem că, la fel ca noi, animalele pot transmite informaţii importante pentru supravieţuirea lor prin intermediul comunităţilor şi al familiilor. Noua noastră cercetare arată că acum putem extinde o astfel de învăţare socială pentru a include insectele".
 
De ceva timp, oamenii de ştiinţă ştiau că albinele de miere execută dansul clătinării pentru a-şi avertiza colegii din colonie despre o sursă bună de polen, nectar sau apă.
 
Dar nu era clar dacă acest dans era înnăscut (preprogramat) sau un comportament învăţat.
 
Cercetătorii au conceput cinci colonii experimentale cu albine tinere de numai o zi.
 
În cadrul unui dans al mişcărilor, în care albinele se învârt în cercuri în formă de opt, în timp ce îşi mişcă corpul, fiecare mişcare din cadrul dansului se traduce prin informaţii despre hrană, inclusiv direcţia, distanţa, tipul şi calitatea mesei.
 
Dr. Dong Shihao, de la Academia Chineză de Ştiinţe din China, care este primul autor al studiului, a declarat: „Pe măsură ce aceste albine au îmbătrânit, am monitorizat coloniile până când am observat primele dansuri de clătinare şi apoi am observat aceleaşi dansatoare 20 de zile mai târziu, când aveau mai multă experienţă în căutarea hranei şi în dans".
 
Echipa a constatat că, în ciuda faptului că nu au avut nicio expunere anterioară, albinele au început să danseze la o săptămână sau două după eclozare.
 
Cu toate acestea, cercetătorii au observat că aceste albine au produs dansuri dezordonate, cu "erori semnificative în ceea ce priveşte direcţia şi distanţa".
 
Echipa a constatat că acurateţea în ceea ce priveşte direcţia s-a îmbunătăţit pe măsură ce albinele au căpătat experienţă, însă acestea au continuat să supraestimeze distanţa în dansurile lor pe tot parcursul vieţii lor.
 
Acest lucru vine în contextul în care cercetări recente efectuate de Universitatea Queen Mary din Londra au arătat că o altă specie de albine, bondarul, a învăţat să rezolve puzzle-uri urmărindu-şi colegii.
 
Comentând studiul albinelor, Lars Chittka, profesor de ecologie senzorială şi comportamentală la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat: „Dansul mişcărilor este considerat una dintre cele mai remarcabile inovaţii ale comunicării animale, un limbaj simbolic la o insectă. Dar, anterior, a fost respins ca fiind "doar înnăscut" şi, prin urmare, în accepţiunea multor oameni, mai puţin impresionant”.
 
Profesorul Chittka, care este şi autorul noii cărţi The Mind Of A Bee, a adăugat: „Descoperirea că, cel puţin parţial, acest comportament trebuie învăţat deschide o perspectivă cu totul nouă: că poate limbajul de dans a fost, la rădăcinile sale evolutive timpurii, bazat pe inovaţii individuale care la început s-au răspândit prin învăţare socială, pentru ca mai apoi să fie cimentat în rutine parţial înnăscute, mai înnăscute”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici