- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (19.12.2016, 09:31)
- Monica Stoica
Albumele muzicale ale anului. Superlative 2016, în viziunea MEDIAFAX
A fost un an briliant în muzică: De la pop fizzy cu impact social semnat Beyonce, la melancoliile exuberante ale cântăreţei Sia, albumul lui Nick Cave, un requiem pentru fiul său care a murit la 15 ani, thrash-ul pur de la Metallica şi angoasa duioasă a morţii de pe "Blackstar" de Bowie.
Urmărește
370 afișări
Albumele muzicale ale anului. Superlative 2016, în viziunea MEDIAFAX
Nick Cave&The Bad Seeds, "Skeleton Tree"
Albumul cântăreţului australian Nick Cave alături de trupa The Bad Seeds "Skeleton Tree" a fost însoţit de filmul documentar "One More Time With Feeling". Filmul este un requiem fără cusur, fragil şi crud despre moartea prematură a fiului lui Nick Cave.
Albumul, care va fi cel de-al 16-lea album de studio şi primul de la moartea fiului său de 15 ani Arthur, survenită anul trecut, a fost lansat pe 9 septembrie. Cu o zi înainte, pe 8 septembrie, un film numit "One More Time With Feeling" a fost proiectat în 650 de cinematografe din lume. Filmul este regizat de Andrew Dominik, care a mai lucrat anterior cu Cave şi cu membrul trupei The Bad Seeds Warren Ellis la pelicula din 2007 "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Filmat în 3D şi 2D este descris ca "o adâncire în fundalul compoziţiei şi al înregistrării albumului", luând ca punct de pornire decesul fiului său adolescent, care a căzut de pe o stâncă în Brighton, în iulie 2015 după ce a luat LSD - şi va fi "întreţesut cu interviuri şi montaje şi va fi acompaniat de naraţiunea intermitentă a lui Cave şi reflecţii improvizate." Compozitorul în vârstă de 58 de ani se afla la jumătatea proiectului când s-a petrecut tragedia de vara trecută.
Leonard Cohen, "You Want It Darker"
În ziua în care a împlinit 82 de ani, pe 21 septembrie, legendarul Leonard Cohen a decis să le ofere fanilor săi un cadou special. A lansat o nouă piesă melancolică şi tulburătoare, intitulată "You Want It Darker".
În 2016, la vârsta de 82 de ani, Leonard Cohen s-a stins din viaţă. Lansată imediat după anunţul că muzicianul va scoate albumul cu numărul 14, care va purta acelaşi nume precum piesa, "You Want It Darker, piesa este o explorare neabătută a spiritului religios. Cohen a apelat la Corul Sinagogii Shaar Hashomayim pentru a evoca "sunete din tinereţea sa", în cântec, în care cantautorul Ghedeon Zelermyer este în backing vocals.
A fost greu pentru fanii lui să-l asculte pe Cohen cântând: "Sunt gata, Domnul meu", fără a se gândi la moarte, în special la moartea sa. Dar moartea este, totuşi, temă predilectă la Cohen, astfel că piesa păstrează aceeaşi atmosferă de melancolie tipică pieselor starului canadian. În luna august poetul canadian a scris o scrisoare emoţionantă adresată fostei sale muze Marianne Ihlen, care a murit după o luptă cu leucemia. În scrisoare, Leonard a scris: "Sunt atât de aproape de tine, că, dacă întinzi mâna, cred că mă poţi ajunge."
Beyonce, "Lemonade"
"Lemonade", cel de-al şaselea album al lui Beyoncé, a fost lansat în data de 23 aprilie 2016. Odată cu albumul, a fost lansat şi filmul documentar cu acelaşi nume. Regizat de Jonas Åkerlund, Dikayl Rimmasch şi Beyonce Knowles, filmul prezintă numeroase ipostaze ale lui Beyoncé, de la numere de dans realizate în studio, la secvenţe filmate în America de Sud, imagini urbane de noapte, imagini de arhivă şi filme realizate în familie.
Filmul, precum şi melodiile de pe noul album care este şi al doilea album vizual al artistei, tratează idei complexe despre rasă, sex, putere, căsătorie, infidelitate, experienţa femeilor de culoare din America, creşterea copiilor. Albumul a fost inspirat de mişcarea Black Lives Matter. Mamele lui Trayvon Martin (Sybrina Fulton), Michael Brown (Lesley McFadden) şi Eric Garner (Gwen Carr) apar în film alături de fotografiile fiilor lor decedaţi.
Melodiile de pe noul album "Lemonade" au influenţe din numeroase genuri muzicale: pop, R&B, blues, rock, soul, funk. Filmul "Lemonade" a devenit viral pe net. Ar fi trebuit să rămână doar un film difuzat pe HBO. Beyonce a lansat, însă, weekendul trecut, un album experimental, filmic, cu acelaşi titlu. Disponibil pe platforma de streaming a lui Jay Z, soţul cântăreţei. În film, Beyonce a preluat pasaje din poeziile scriitoarei anglo-somaleze Warsan Shire. Pe de altă parte, diva pop s-a inspirat din propriile tribulaţii sentimentale. Bineînţeles, este vorba de relaţia complicată cu Jay Z. Unele cântece dezvăluie frust şi provocator infidelităţile soţului ei. Mai mult, Bezonce trece drama personală prin filtrul vitregiei colective: experienţele şi suferinţele femeilor afro-americane.
David Bowie, "Blackstar"
În ianuarie 2016, David Bowie se stingea la Los Angeles, la două zile după împlinirea a 69 de ani şi lansarea în aceeaşi zi aniversară a albumului Blackstar. Recent, a ieşit pe piaţă "Lazarus", albumul care conţine ultimele creaţii ale autorului.
”Lazarus”, albumul cu ultimele înregistrări de studio ale lui David Bowie, este pe piaţă, după aproape cinci decenii de la primul album din 1967. Albumul lui Bowie cuprinde trei noi melodii inedite: "No Plan", "Killing a Little Time" and "When I Met You".
Aceste înregistrări marchează ultimul capitol din creaţia lui Bowie. Palmaresul lui Bowie include 27 de albume de studio, aproape 60 de videoclipuri,numeroase înregistrări alături de peste 30 de artişti (ca interpret şi producător), informează The Guardian.
The Rolling Stones, "Blue & Lonesome"
"Blue & Lonesome" a fost înregistrat în doar trei zile, la British Grove Studios, în vestul Londrei şi marchează revenirea trupei la "rădăcinile muzicii şi la pasiunea pentru muzica blues". Albumul cuprinde douăsprezece cover-uri după blues-uri celebre, semnate în original, printre alţii, de Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor şi Howlin 'Wolf.
Prin acest viitor album, băieţii de la Rolling Stones abandonează trucurile electronice ale muzicii moderne şi revin la rădăcinile lor de blues, noul material fiind compus din cover-uri după melodii celebre ale unor clasici ai genului. Presa internaţională scrie că în luna iunie a acestui an, cei de la The Stones, aflându-se într-un studio de înregistrări din vestul Londrei, l-au întâlnit întâmplător pe celebrul chitarist Eric Clapton. Întâlnirea a fost una de bun augur, rezultatul acestei coincidenţe fiind colaborarea dintre trupă şi Clapton.
Astfel au înregistrat două piese produse de Don Was. Don a declarat publicaţiei franceze Le Figaro că noul album al formaţiei va conţine cover-uri după piese blues şi că înregistrarea a durat doar trei zile: "Albumul sună frust. E autentic. De fapt, surprinde esenţa a ceea ce sunt The Rolling Stones", spune acesta. Deşi în decembrie 2015, Ronnie Wood, chitarist al trupei, a negat zvonurile privind începerea înregistrărilor pentru un nou album, mai târziu a dezvăluit presei că trupa şi-a reluat activitatea de studio, repetând piese stindard pentru blues-ul postbelic ale unor cântăreţi ca Howlin’ Wolf sau Little Walter.
“Am intrat în studio cu gândul de a prelucra nişte piese noi de-ale noastre pe care le aveam în pregătire, ceea ce am şi făcut. Însă, fără să ne dăm seama, repetarea materialului nou s-a transformat treptat în repetarea unor blues-uri vechi pe care le ascultam când eram puşti şi care ne-au şi determinat să ne apucăm de muzică. Am înregistrat 11 blues-uri în două zile. Când le-am auzit din nou după câteva luni în care nu le-am mai dat cine ştie ce importanţă, am rămas uimiţi. "Stai, cine cânta partea asta?", "Cred că tu eşti." "Sună foarte foarte autentic.", mărturisesc membrii The Rolling Stones.
Lady Gaga, "Joanne"
Cântăreaţa americană Lady Gaga s-a întors în cluburile de noapte din Statele Unite ale Americii, unde şi-a început cariera muzicală, pentru a-şi promova noul său album "Joanne", care a fost lansat pe 21 octombrie.
Titlul albumului care conţine 11 melodii este un omagiu adus mătuşii sale, sora tatălui său, care a murit la vârsta de 19 ani; De asemenea, Joanne este al doilea prenume al artistei, numele său real fiind Stefani Joanne Angelina Germanotta. În plus, părinţii ei deţin un restaurant în New york numit Joanne Trattoria.
Lucrările de artă şi notiţele înregistrării conţin, de asemenea, scrisul de mână al mătuşii Joanne, precum şi imaginii cu obiectele care i-au aparţinut. "Perfect Illusion" este prima melodie lansată de pe album.
Sia, "This is Acting"
În cea mai cunoscută piesă de pe album, intitulată "The Greatest", Sia aduce un tribut victimelor masacrului din Orlando, în care 49 de persoane LGBT şi-au pierdut viaţa într-un club gay. De la sunet explosiv de tobe, la triluri ce par că sunt generate de o cutiuţă muzicală, la ritm pop şi un groove reggae, Sia reuşeşte să dea o semnificaţie luminoasă morţii tragice. Sia transformă tragedia sumbră într-un prilej de apropiere între fiinţele umane. Videoclipul se termină cu mesajul "We Are Your Children"
Sia a cântat pe 17 august 2016 la Bucureşti, într-un colţ de umbră, pe scena din Piaţa Constituţiei. Chipul i-a fost acoperit de bretonul perucii blonde şi de funda supradimensionată. Mai mulţi actori, alături de Maddie Ziegler, fetiţa-fetiş pe care Sia a ales drept alter-ego, au pus în scenă un spectacol al introspecţiei eterice.
Sia a venit pe scenă din Piaţa Constituţiei îmbrăcată în alb imaculat, cu bretonul perucii blond platinat acoperindu-i ochii. A cântat dintr-un colţ neluminat al scenei din Piaţa Constituţiei, pe 17 august. Piesele Siei, introspective, extrase din miezul experienţelor trăite, au fost transpuse într-un spectacol de teatru-dans cu mişcări-tropi ce sugerau convulsii interioare şi stări emoţionale fruste.
Iată o cronică a concertului Sia la Bucureşti
Metallica, "Hardwired...To Self-Destruct"
Materialul este primul album de studio după "Death Magnetic" (premiat cu multiple discuri de platină) al trupei câştigătoare a nouă premii Grammy. "Chiar au trecut opt ani? Nu ai zice!” spune Lars Ulrich, toboşarul Metallica.
“Evident că suntem mai mult decât entuziasmaţi să împărtăşim noile piese cu toţi prietenii noştri. Am stat în studio alături de Greg în ultimele 18 luni, pornind motoarele creativităţii din nou. Ceea ce iubim noi să facem cel mai mult este să lansăm muzică nouă, să venim din nou în faţa publicului şi tot ceea ce asta presupune, aşa că pregătiţi-vă!", spune Ulrich.
"Hardwired", "Moth Into Flame" şi "Atlas, Rise!" sunt cele trei piese dezvăluite deja de pe noul material. Hardwired, primul single lansat de pe noul album, a fost cântat pentru prima oară în timpul unei transmisiuni live din studioul Metallica. A urmat apoi "Moth Into Flame", iar de de Halloween Metallica a lansat, "Atlas, Rise!".
Citeşte şi: Amber Heard susţine în instanţă că Johnny Depp n-a plătit suma stabilită în acordul divorţului
Citeşte şi: Desenul lui Leonardo da Vinci, descoperit recent, nu va putea fi vândut în afara Franţei
Citeşte şi: Hillary Clinton şi Simone Biles, în topul celor mai căutate personalităţi pe Google, în 2016. Pe ce loc se situează Donald Trump
Citeşte şi: Unul din cele mai mari mistere din cel de-al Doilea Război Mondial a fost descifrat. Ce s-a descoperit după 70 de ani
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump