- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (10.06.2014, 10:42)
- Departamentul Social - Mediafax
Alex Găvan - o nouă expediţie în Munţii Karakorum pentru a urca la 8.047 m fără oxigen suplimentar
Alpinistul Alex Găvan pleacă miercuri într-o nouă expediţie de aproximativ două luni în Munţii Karakorum, pentru a escalada Broad Peak (8.047 m), fără oxigen suplimentar şi fără sprijinul şerpaşilor.
Urmărește
206 afișări
Alex Găvan - o nouă expediţie în Munţii Karakorum pentru a urca la 8.047 m fără oxigen suplimentar (Imagine: Richard Hidalgo)
Muntele se află în Pakistan, la graniţa cu China, iar ascensiunea finală este planificată la sfârşitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci vârfuri de peste opt mii de metri aflate în Pakistan este vara, munţii fiind minim afectaţi de muson.
"În 2007, aflat pe vârful Gasherbrum 1 - 8.068 m, în prima ascensiune românească a muntelui, împreună cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) şi Mehdi Efetihmar (Iran), priveam în depărtare înşiruirea nesfârşită de vârfuri din care face parte şi Broad Peak. Această imagine a lăsat o adâncă impresie asupra mea, dar atunci nu mă puteam gândi la nimic altceva decât să coborâm în siguranţă. La plecarea din expediţie am trecut pe lângă masivul munte şi mi-am făcut o notă mentală că trebuie să revin. Acum această notă mentală a devenit un plan de expediţie", a declarat Alex Găvan, conform unui comunicat transmis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Aceasta este a doua expediţie la mare altitudine organizată de Alex Găvan în 2014, după ce în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi a muntelui Everest (8.850 m), iar în mai a încercat să urce pe vârful Dhaulagiri (8.167 m). Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanşei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părţii sudice a muntelui. Cu cele 16 victime înregistrate, acest accident a reprezentat cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor pe cel mai înalt vârf din lume.
Ulterior, în cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condiţiilor meteo şi de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiţii pe care alpinistul să le considere rezonabile.
Ultimul vârf de peste 8.000 de metri urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi este Shisha Pangma (8.027 m), în premieră românească, pe 30 aprilie 2013.
Un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume "prin mijloace corecte", Alex Găvan a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să apeleze la sprijinul şerpaşilor. El a escaladat trei dintre cele cinci vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) - în 2013, Makalu (8.463 m) - în 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) - în 2007. Pe vârfurile Manaslu (8.156 m) - în 2011 şi Cho Oyu (8.201 m) - în 2006, alpinistul a realizat cea de-a doua ascensiune românească. El a fost şi a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un "optmiar", Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.
Performanţele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite şi distincţii: "Gold Medal for Merit in Sport" (Spania - 2008), a primit de două ori titlul "Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălţime", din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie. De asemenea, este ambasador al World Wildlife Fund în România.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe