- Home
- Life-Inedit
- (25.06.2022, 10:17)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Algele marine fermentate pe ciuperci ar putea crea cel mai apropiat înlocuitor al fructelor de mare
- De la carnea pe bază de plante la laptele produs în laborator, carnea şi lactatele false au parcurs un drum lung în ultimii ani.
- Dar există o alternativă asupra căreia oamenii de ştiinţă îşi îndreaptă privirile, una cu cea mai dificilă textură de recreat dintre toate: fructele de mare.
- Echipa apelează la un restaurant cu stele Michelin pentru a ajuta la rezolvarea provocării de a imita textura fructelor de mare.
Urmărește
474 afișări
Algele marine fermentate pe ciuperci ar putea crea cel mai apropiat înlocuitor al fructelor de mare
Oamenii de ştiinţă din Copenhaga fermentează alge marine pe ciuperci pentru a dezvolta cel mai apropiat înocuitor al fructelor de mare de până acum, colaborând cu Alchemist, un restaurant cu două stele Michelin, pentru a satisface cererea din partea clienţilor de alternative durabile pe bază de plante, care să fie la fel de bune sau mai bune decât cele reale.
Imitarea texturii fibroase a fructelor de mare este dificilă, iar echipa experimentează cultivarea ciupercilor filamentoase, microorganismele care se găsesc în sol şi care formează o masă de fire întrepătrunse, pe alge marine, pentru a crea un singur produs cu gust de mare, potrivit The Guardian.
„Noi, oamenii de ştiinţă, nu ne pricepem să înţelegem cum să facem lucrurile delicioase, iar acest lucru decide dacă oamenii le vor mânca sau nu. Avem multe de învăţat unii de la alţii. [Colaborarea cu bucătarii] apare încet-încet, dar nu s-a întâmplat până acum în măsura în care ar fi necesar pentru a ajunge la produse cu adevărat bune", a declarat Dr. Leonie Jahn, microbiologul care conduce proiectul.
Alternativele la fructele de mare care seamănă cu cele reale au rămas în urma progreselor înregistrate în dezvoltarea unor replici fără carne, cum ar fi Impossible Burger şi a laptelui pe bază de plante.
Jahn a spus că acest lucru s-a datorat în parte faptului că a existat o cerere mai mică, deoarece consumatorii considerau fructele de mare ca fiind mai sănătoase şi, în mod eronat, mai durabile, şi pentru că recrearea texturii peştelui şi a fructelor de mare a fost mai dificilă. „Are aceste straturi, textura este mai degrabă moale, dar ai o anumită rezistenţă şi o anumită masticabilitate, ceea ce este destul de dificil de reprodus", a spus ea.
Echipa ei va folosi miceliul, un tip de ciupercă care seamănă cu drojdia şi care reprezintă un subiect de interes ştiinţific deosebit în acest moment, cercetătorii explorând aplicaţiile sale nu doar în ceea ce priveşte carnea pe bază de plante, ci şi pentru alternative la plastic. Aceştia vor experimenta diferite condiţii de fermentare şi de creştere pentru a afla cum să recreeze cel mai bine textura delicată a fructelor de mare.
O altă provocare apare deoarece algele marine, care vor contribui la aroma de peşte, fiind în acelaşi timp extrem de durabile şi nutritive, nu oferă condiţii ideale de creştere pentru miceliu.
Rasmus Munk, bucătarul-şef şi coproprietar al Alchemist, a declarat că restaurantul a dorit să "schimbe percepţia oamenilor asupra "alimentelor noi"". Crearea unor alternative la fructele de mare a fost importantă, a spus el, deoarece "sincer, nu am găsit nimic pe piaţă în acest moment pe care să îl pun în meniu".
„Scopul final este de a crea un produs care să fie atât de delicios în sine, încât să fie ales în detrimentul altor alimente pe singurul criteriu al gustului", a adăugat el.
Părerea specialiştilor
Potrivit unui raport al Good Food Institute, care finanţează proiectul, anul 2021 a fost un an de "creştere extraordinară" pentru piaţa alternativă a fructelor de mare, cu 18 noi companii lansate şi vânzări în creştere într-un "ritm uimitor". Raportul a descris fructele de mare alternative ca fiind o "oportunitate de spaţiu alb", ceea ce înseamnă că există o cerere imensă neexploatată de către consumatori.
Seren Kell, director ştiinţific şi tehnologic la Good Food Institute Europe, a declarat că investiţiile în fructele de mare pe bază de plante se află într-un stadiu mult mai incipient decât în cazul altor proteine sustenabile, dar că există "inovaţii interesante", cum ar fi utilizarea imprimării 3D pentru a imita fileurile de peşte. Pentru a accelera acest lucru, a spus ea, "guvernele trebuie să investească în cercetare şi dezvoltare cu acces liber".
În timp ce numeroase supermarketuri din Marea Britanie au lansat game de produse din peşte fals pentru a profita de preocupările legate de pescuitul excesiv, o mare parte din ceea ce se oferă seamănă foarte puţin cu fructele de mare prin aromatizarea tofu sau jackfruit.
Jens Møller, care conduce compania daneză Cavi-Art, care produce caviar alternativ din perle de alge marine, a declarat că preţul mai ridicat al alternativelor pe bază de plante reprezintă o altă barieră în calea introducerii pe piaţa de masă. Compania sa îşi propune să fie semnificativ mai ieftină decât produsele pe care le înlocuieşte, astfel încât 80% din icrele servite în cateringul din Danemarca folosesc caviar Cavi-Art în locul celui adevărat.
„Nu există nicio îndoială că piaţa va creşte rapid pe măsură ce calitatea produselor creşte şi preţurile scad. Cred că există o mai mare conştientizare a problemelor legate de oceanele noastre şi a faptului că trebuie să ne schimbăm obiceiurile", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe